Μελέτη για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου ετοίμασε η ΡΑΕΚ
17:21 - 16 Απριλίου 2016
Μελέτη όπου δίνονται όλες οι επιλογές για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο με προτεραιότητα τον τομέα του ηλεκτρισμού έχει ετοιμάσει η ΡΑΕΚ όπως ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Πουλλικκάς.
Η μελέτη ετοιμάστηκε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕΚ για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στον τομέα του φυσικού αερίου και για την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.
Όπως ανέφερε ο κ. Πουλλίκκας, στο πλαίσιο χαιρετισμού του στη Γενική Συνέλευση της ΣΕΠΑΗΚ, αναμένονται σύντομα εξελίξεις για αυτό το θέμα.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη αποτυχία της ενδιάμεσης λύσης προμήθειας φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο, με το οποίο η ΑΗΚ αναμένεται ότι θα ξεπεράσει όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν μετά το 2019.
Και υπέδειξε ότι η αποτυχία σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση λύση, δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει, ούτε να σταματήσει τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας.
«Αντιθέτως, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία που αναπτύχθηκε στους φορείς που ασχολήθηκαν με το σχετικό σχεδιασμό τα τελευταία χρόνια, ώστε να καταστεί εφικτό να γίνει ένας επανασχεδιασμός, ο οποίος θα οδηγήσει σε καλύτερα τελικά αποτελέσματα» τόνισε.
Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ αναφέρθηκε και στο θέμα του λογιστικού και λειτουργικού διαχωρισμού της ΑΗΚ, λέγοντας ο διαχωρισμός χρειάζεται να γίνει με σωστό και διάφανο τρόπο και στη βάση των ρυθμιστικών αποφάσεων της ΡΑΕΚ.
«Ήδη, ο λογιστικός διαχωρισμός βρίσκεται υπό εξέταση από τη ΡΑΕΚ και αναμένουμε πολύ σύντομα να δώσουμε στην ΑΗΚ τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για βελτιώσεις και πλήρη συμμόρφωση» σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι η επίβλεψη από τη ΡΑΕΚ θα είναι συνεχής.
Όσον αφορά το λειτουργικό διαχωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Πουλλίκκας είπε ότι ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση της ΑΗΚ έχουν αποστείλει προς τη ΡΑΕΚ σχετικό χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης ενώ έχει αρχίσει η διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται οι Συμφωνίες Παροχής Υπηρεσιών μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων της ΑΗΚ.
Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι με το λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό σε συνδυασμό με τη ρυθμιστική απόφαση για το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού και με τη ρυθμιστική απόφαση για την μεθοδολογία των νέων διατιμήσεων, η νέα εποχή για την ΑΗΚ έχει αρχίσει.
Μια εποχή που, όπως σημείωσε, θα ετοιμάσει και θα οδηγήσει την ΑΗΚ στην Ενεργειακή Ένωση, την ενεργειακή στρατηγική δηλαδή της ΕΕ, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι πολίτες, αφού οι τιμές της ενέργειας πρέπει να είναι προσιτές και ανταγωνιστικές.
«Η ενέργεια πρέπει να είναι ασφαλής και βιώσιμη, και να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός με μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής για κάθε καταναλωτή, αφού όπως διαπιστώθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές έχουν ελάχιστες δυνατότητες επιλογής προμηθευτή και συνεχίζει να επικρατεί αδιαφάνεια και έλλειψη ελέγχου στο ενεργειακό κόστος» τόνισε, υποδεικνύοντας ότι για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι 40% υψηλότερη και η τιμή φυσικού αερίου 3 και 4 φορές υψηλότερη από τις τιμές που ισχύουν στις ΗΠΑ.
Ανέφερε ακολούθως ότι η δέσμη μέτρων για την Ενεργειακή Ένωση έχει ως στόχο να εξασφαλίσει προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια για την Ευρώπη και τους πολίτες της. Συγκεκριμένα μέτρα, όπως είπε, καλύπτουν πέντε κεντρικούς τομείς μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ενεργειακή ασφάλεια, η ενεργειακή απόδοση και η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
«Το όραμα της Ενεργειακής Ένωσης, είναι ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό σύστημα για το σύνολο της Ευρώπης, όπου η ενέργεια θα διακινείται ελεύθερα μεταξύ των συνόρων των κρατών, με κανόνες ανταγωνισμού, με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πηγών και με ένα αξιόπιστο ενοποιημένο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο» τόνισε, εξηγώντας ότι η στρατηγική της ΕΕ για την Ενεργειακή Ένωση αφορά, πρωτίστως, τα κράτη μέλη που σήμερα αδυνατούν να διαπραγματευτούν και αναγκάζονται να εισάγουν ενέργεια με δυσμενείς όρους στις συμβάσεις προμήθειας, ως αποτέλεσμα της γεωγραφικής τους θέσης, όπως είναι η Κύπρος.
«Για τα κράτη μέλη που προμηθεύονται ενέργεια με δυσμενέστερους όρους και μεγαλύτερες τιμές, η Ενεργειακή Ένωση αναμένεται να αποφέρει θετικά αποτελέσματα προσφέροντας τη δυνατότητα για μείωση του ενεργειακού κόστους» επεσήμανε.
Πηγή: ΚΥΠΕ