«Καρφώνει» αλλά δεν κατονομάζει πολιτικό για την Δρομολαξιά το Ανώτατο

Σε μια  σπάνια δημόσια παρέμβαση του, το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά σεβασμό προς τους δικαστικούς θεσμούς και παύση των δικών μέσω του τύπου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί επιβεβλημένο, χάριν προστασίας της απονομής της δικαιοσύνης, να καλέσει όσους εκφέρουν δημόσιο λόγο, ιδιαίτερα από υπεύθυνες πολιτικές και κομματικές θέσεις, τηρουμένου του δικαιώματος για καλόπιστη κριτική, "να σέβονται, κατ’ ελάχιστο όριο, τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, όπως είναι οι εκκρεμείς δίκες και εφέσεις και να μην προβαίνουν σε επιζήμιες για την απονομή της δικαιοσύνης δηλώσεις".

Το Ανώτατο εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή, όπως αναφέρεται, πρόσφατες δηλώσεις πολιτικού προσώπου αναφορικά με την εκδίκαση ποινικών υποθέσεων στα πλαίσια της «υπόθεσης Δρομολαξιάς», "οι οποίες αποδίδουν προσχεδιασμό στον τρόπο εκδίκασής τους και στο αποτέλεσμα, με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνεται να νοηθεί ακόμα και εμπλοκή του Δικαστηρίου και της δικαστικής εξουσίας σε μεθοδεύσεις".
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "εκκρεμεί και επίκειται η εκδίκαση εφέσεων στα πλαίσια των οποίων τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν κάθε δικαίωμα να θέσουν τα επιχειρήματα και τα παράπονά τους, περιλαμβανομένων και ισχυρισμών περί μη δίκαιης δίκης".
"Ως εκ τούτου, η δημόσια συζήτηση είναι ανεπιθύμητη και, με τέτοιους μάλιστα όρους, απαράδεκτη", αναφέρει.

Το Ανώτατο σημειώνει ακόμη ότι δεν θα τοποθετηθεί επί της ουσίας και ότι "η εκτροπή από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες σε «δίκες δια του Τύπου», οδυνηρές μόνο συνέπειες προδιαγράφει για τον τόπο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης κατά την οποία ο ρόλος των δικαστηρίων αποκτά μεγαλύτερη ακόμα σημασία για τα δικαιώματα των ανθρώπων και την ευνομία".
 
"Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η απονομή της δικαιοσύνης, πάντως, δεν μπορεί παρά να συνεχίσει όπως το Σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν", 
 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα