Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο

Με δύο χωριστές εκθέσεις, μία για την Κυπριακή Δημοκρατία και μία για την «διοικούμενη από τους Τουρκοκύπριους περιοχή», όπως αποκαλεί τα κατεχόμενα, περιγράφει, και φέτος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, στην έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα σ’ όλο τον κόσμο, που παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
 
Η έκθεση χαρακτηρίζει την Κύπρο συνταγματική δημοκρατία και πολυκομματική προεδρική δημοκρατία. Το 2013, γράφει, οι εκλογείς εξέλεξαν τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Το 2011 οι ψηφοφόροι εξέλεξαν 56 αντιπροσώπους στη Βουλή των Αντιπροσώπων (που συνολικά έχει 80 έδρες), σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Οι πολιτικές αρχές διατηρούν πραγματικό έλεγχο επί των δυνάμεων ασφαλείας, προστίθεται.
 
Τα σημαντικότερα προβλήματα που καταγράφηκαν τη χρονιά που πέρασε παρέμειναν, όπως αναφέρεται, "η εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση και εργασία, η κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία και η εξευτελιστική μεταχείριση ατόμων υπό κράτηση και αιτούντων άσυλο και η βία κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της συζυγικής βίας". Στην έκθεση τονίζεται ότι η κυβέρνηση ερεύνησε και άσκησε δίωξη για υποθέσεις διαφθοράς και εναντίον αξιωματούχων που παρανόμησαν.
 
Οι εκθέσεις είναι 54 σελίδων, εκ των οποίων οι 31 για την Κυπριακή Δημοκρατία, και παραθέτουν λεπτομερώς περιστατικά για τα προβλήματα που περιγράφηκαν πιο πάνω και έλαβαν χώρα το 2015.
 
Χωριστό κεφάλαιο υπάρχει για τις προσπάθειες Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι μετά το 1974 δεν είχαν μόνιμη κατοικία στις υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης περιοχές, να επανακτήσουν τις περιουσίες τους. Η έκθεση αναφέρει ότι τη χρονιά που πέρασε 22 Τουρκοκύπριοι κατέθεσαν δικαστικές υποθέσεις, επιδιώκοντας να ανακτήσουν περιουσίες που βρίσκονται στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή, συμπεριλαμβανομένων 17 που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Έξι εκ των υποθέσεων που παρουσιάστηκαν στο Ανώτατο απερρίφθησαν για τεχνικούς ή διαδικαστικούς λόγους και οι υπόλοιπες εκκρεμούν, αναφέρεται.

Στα θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς, η έκθεση γράφει ότι «κατά τη διάρκεια του έτους, η κυβέρνηση ξεκίνησε πολλές έρευνες εναντίον δημοσίων υπαλλήλων με την υποψία της διαφθοράς, και ο Πρόεδρος διακήρυξε δημοσίως μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Τον Ιανουάριο, καταδικάστηκαν από το Ποινικό Δικαστήριο Λάρνακας πέντε άτομα για διάφορες κατηγορίες διαφθοράς και απάτης, σε μια υψηλού προφίλ διαπραγμάτευση ακίνητων περιουσιών αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενός ημικρατικού οργανισμού και υψηλόβαθμο κομματικό αξιωματούχο. Το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) σε οκτώ χρόνια φυλάκιση και ανώτερο διευθυντή της εταιρείας σε εννέα χρόνια, ενώ υπάλληλο του Κτηματολογίου σε 6,5 χρόνια φυλάκισης», προστίθεται.

Στα περιστατικά βίας κατά μειονοτήτων, παραθέτει το λιθοβολισμό αυτοκινήτων με τ/κ πινακίδες από νεαρούς, στις 16 Νοεμβρίου και την ανάρτηση πανό με σύνθημα «Πρόσφυγες να πάτε στα σπίτια σας», που αναφερόταν σε Σύρους και Παλαιστίνιους.
 
Κατεχόμενα

Στο τμήμα για «διοικούμενη από τους Τουρκοκύπριους περιοχή», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού επαναλαμβάνει ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, γράφει ότι «το 2015 ο Μουσταφά Ακιντζί εξελέγη `πρόεδρος` σε ελεύθερες δίκαιες εκλογές».
 
Στα πιο σημαντικά προβλήματα που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την έκθεση η εμπορία ανθρώπων, οι κοινωνικές διακρίσεις εναντίον των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανσέξουαλ και διαφυλικών (LGBTI) ατόμων, και η απουσία ενός συστήματος για χειρισμό των αιτήσεων ασύλου ή την προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.
 
`Αλλα προβλήματα που καταγράφονται αφορούν κακομεταχείριση κρατουμένων, υπερπληθυσμό στις φυλακές, και περιορισμό στη χρήση ορισμένων τόπων λατρείας, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών που υπέστησαν βανδαλισμό στα πρόθυρα της κατάρρευσης ή που η χρήση τους τροποποιήθηκε, όπως αναφέρεται. 

Η έκθεση σημειώνει ακόμη πως οι "αρχές" έκαναν βήματα για να ερευνηθούν "αξιωματούχοι" της "αστυνομίας", ύστερα από ισχυρισμούς του Τύπου για κατάχρηση εξουσίας και πρακτικές διαφθοράς.
«Υπάρχουν όμως πειστήρια ότι ορισμένες φορές υπάρχει ατιμωρησία για `αξιωματούχους` που εμπλέκονται σε πρακτικές διαφθοράς», αναφέρεται.
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Οκτώ ημέρες πριν το αίτημα για άδεια του ισοβίτη, εγκρίθηκε από Διεύθυνση με λίστα καλεσμένων 23 άτομα-Νέα στοιχεία στο φως
Πάνω από 220 κιλά τροφίμων κατασχέθηκαν στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου (pics)
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Πιέζει ο μη εντοπισμός του ισοβίτη, προσπάθεια... απόδρασης από τις ευθύνες-Στον τοίχο Φιλιππίδης και Παπαθεοδώρου
Υποβλήθηκε παράπονο στον Γενικό Εισαγγελέα για μη δίκαιη δίκη Αικούτ-«Διέρρευσαν οι θέσεις της υπεράσπισης»
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού
Αποκαλύψεων συνέχεια για την απόδραση «Κομμωτή»-Οπλισμένος και με σχέδιο διαφυγής στη Λατινική Αμερική
Έναρξη Μαθημάτων Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λεμεσού
Φωτιά στα Κελοκέδαρα-Στη μάχη τέσσερα εναέρια μέσα