Στην άμυνα το Μαξίμου έναντι ΔΝΤ

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τις αντιδράσεις των θεσμών μετά την πρωτοβουλία που πήρε η ελληνική πλευρά για την κατάθεση των δυο νομοθετημάτων πριν κλείσει η συμφωνία.

Μπορεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο να διαβεβαιώνουν πως τίποτα δεν θα ψηφιστεί χωρίς να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με το κουαρτέτο, όμως από την μια η έκθεση του ΔΝΤ, που μιλάει για την πιθανότητα ενός νέου προγράμματος προσαρμογής, αλλά και της Κομισιόν, που ζήτησε συμφωνία για τα νομοσχέδια, δείχνουν μια πρώτη "αμηχανία" από την πλευρά των θεσμών σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί το Μαξίμου.

Στην Ηρώδου Αττικού γνώριζαν εδώ και καιρό πως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός τους παρ΄όλα αυτά η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν κατάφερε να επιτευχθεί ποτέ.

Ο αρχικός σχεδιαμός που ήθελε την κυβέρνηση να ολοκληρώνει τα "δύσκολα" μέχρι τις αρχές του χρόνου και να εφαρμόζει στη συνέχεια το προεκλογικό της πρόγραμμα έμεινε μόνο στα χαρτιά.

Αυτό που βλέπουν τώρα είναι πως όσο οι μήνες περνούν οι θεσμοί και ειδικότερα η Ουάσιγκτον έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν ότι η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού χρειάζεται επικαιροποίηση.

Αυτά τα σενάρια προσπαθεί να αποκλείσει ο Αλέξης Τσίπρας και συζήτησε χθες επί μια ώρα με τον Φρανσουά Ολάντ. Οι δυο ηγέτες συνομίλησαν και παρουσία των συμβούλων τους, ενώ είχαν και ένα μικρό τετ α τετ στο τέλος της συνάντησης.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των Γαλλικών μέσων ενημέρωσης που βρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να παρακολουθήσουν τη συνάντηση, ωστόσο είχε διευκρινιστεί από την αρχή ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις από κανέναν ηγέτη.

Αυτό το οποίο κρατά η ελληνική πλευρά από το χθεσινό ραντεβού είναι η κοινή βούληση Ελλάδας - Γαλλίας, πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να αναδείξει τον παράλληλο εκβιασμό που ασκεί το ΔΝΤ σχετικά με την παρέμβαση που πρέπει να γίνει στο χρέος από τη μια και τα επιπλέον μέτρα που ζητά από την Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με το ζήτημα της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος να αποτελεί και σε αυτή τη συνάντηση το βασικό
θέμα.
Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει, ως ομιλητής, σε δείπνο εργασίας του  Ιδρύματος "Άξελ Σπρίνγκερ" με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα με τον πρωθυπουργό την δική του ¨μάχη¨ στις Βρυξέλλες ετοιμάζεται να δώσει ο Ευκλείδης Τσκαλώτος, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για την Ουάσιγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Η παρουσία όλων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου κάνουν αυτό το ταξίδι ιδιαιτέρως σημαντικό κυρίως για όσα θα ειπωθούν εκτός των προγραμματισμένων συναντήσεων.
 
Πηγή: News247
 
 

Δειτε Επισης

Επίθεση Μπαχτσελί σε Δένδια-«Πήγε στο Καστελλόριζο και κουνούσε δειλά το δάχτυλό του»
Στη φυλακή άλλοι πέντε κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων
Θύμα εκδικητικής πορνογραφίας γνωστό μοντέλο από πρώην σύντροφό της-«Ντρεπόμουν να κυκλοφορήσω»
Ποινική δίωξη υψηλόβαθμων αστυνομικών για την «κάθοδο» τον Κροατών χούλιγκαν ζητά ο Εισαγγελέας
Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο-Εστίαζε στο στήθος της
Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του
Θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού έπεσε 65χρονος από έναν παλιό γείτονά του-Ο δράστης χτύπησε και το σκυλάκι του
Αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό -Ένας τραυματίας
Χτύπησε στον ύπνο της τη μητέρα του επειδή δεν του έγραφε το σπίτι