Κόλαφος για την Τουρκία η έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, διαπιστώνει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά το 2015. Η έκθεση είναι από τις μακροσκελέστερες (74 σελίδες), και παραθέτει πολλά περιστατικά παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου, διώξεων κατά μελών του κινήματος Γκιουλέν και κουρδικών οργανώσεων.
 
Χαρακτηρίζει τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου «γενικά ελεύθερες και δίκαιες», και τις επαναληπτικές του Νοεμβρίου «γενικά ελεύθερες». Σημειώνει, ωστόσο, τη διαπίστωση των παρατηρητών ότι «ένα "προκλητικό περιβάλλον ασφάλειας” και επιθέσεις σε κομματικά στελέχη και στελέχη προεκλογικών εκστρατειών, σε ορισμένες περιπτώσεις, «παρεμπόδισαν τη δυνατότητα ελεύθερου προεκλογικού αγώνα».
 
Οι παρατηρητές, επίσης, εξέφρασαν ανησυχία ότι «οι περιορισμοί των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μείωσαν την πρόσβαση των ψηφοφόρων σε πλουραλισμό απόψεων και πληροφοριών».
 
Στην έκθεση σημειώνεται ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η τρομοκρατική οργάνωση των Κούρδων ΡΚΚ επανέλαβε τις συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας, έπειτα από διετή εκεχειρία, στην οποία τα εμπλεκόμενα μέρη συμμετείχαν σε ειρηνευτική διαδικασία.
 
Στα σημαντικότερα προβλήματα της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έκθεση παραθέτει, πρώτον, τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην ελευθερία της έκφρασης, δεύτερον, την ατιμωρησία και την ασθενική απονομή της δικαιοσύνης και τρίτον, την ανεπαρκή προστασία των αμάχων.
 
Σε σχέση με τα προβλήματα στη δικαιοσύνη, σημειώνει ότι παρέμειναν τα προβλήματα με την ασυνεπή εφαρμογή του νόμου και την υπερβολικά ευρεία εφαρμογή των αντιτρομοκρατικών νόμων.
 
Η έκθεση σημειώνει ότι οι αρχές εφάρμοσαν εκτενώς τους ευρείς αντιτρομοκρατικούς νόμους με ελάχιστη διαφάνεια, για συλλήψεις μελών πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και ατόμων που κατηγορήθηκαν για διασύνδεση με το ΡΚΚ ή το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τέλος, στο ζήτημα της ελλιπούς προστασίας των πολιτών, παραθέτει παραδείγματα περιστατικών σε περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις με το ΡΚΚ, με θύματα πολλούς αμάχους κατά τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.
 
Στην έκθεση υπάρχουν παραδείγματα προβλημάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλούς άλλους τομείς της τουρκικής κοινωνίας, κοινωνικές διακρίσεις, κακομεταχείριση κρατουμένων, υπερπληθυσμό στις φυλακές κλπ.
 
Τέλος, η έκθεση σημειώνει ότι άτομα εβραϊκής καταγωγής «συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα μόνιμα, εξαιτίας του αντι-σημιτισμού. «Σύμφωνα με τον Αρχιραββίνο Κωνσταντινούπολης, ο αριθμός των Εβραίων στη χώρα μειώθηκε φέτος στους 17.000, από 19.500 το 2005».
 
Παρόλα τα οξυμένα προβλήματα στην Τουρκία, παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, απέφυγε να κάνει ειδική μνεία, όπως έκανε για χώρες που δεν είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Το ίδιο συνέβη και στη σύντομη εισαγωγή που ακολούθησε από τον αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Υφυπουργό Εξωτερικών, Τομ Μαλινόφσκι.
 
Κληθείς αργότερα, από τον ανταποκριτή της «Χουριέτ», να σχολιάσει την πορεία της Τουρκίας, με δεδομένο ότι η φετινή έκθεση είναι κατά 11 σελίδες μεγαλύτερη, ο κ. Μαλινόφσκι αφού τον κάλεσε να διαβάζει τα λόγια, αντί να μετρά τις σελίδες, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες.

Ο κ. Μαλινόφσκι είπε πως οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να υποστηρίξουν την Τουρκία στην αντιμετώπιση αυτών των τεράστιων προκλήσεων, ενώ την ίδια στιγμή έχουν καταστήσει σαφές στην Κυβέρνηση ότι η ποιότητα της τουρκικής δημοκρατίας έχει σημασία για τους Αμερικανούς, όπως έχει σημασία και για το μέλλον της Τουρκίας.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και Ασκελόν με βαλλιστικό πύραυλο και drone
Τουλάχιστον 4 νεκροί από τον τυφώνα «Έλεν» σε Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα
«Είσαι αληθινός φίλος της Τουρκίας»-Τα τηλεφωνήματα και τα SMS που έκαψαν τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης
Έξι μήνες διορία δίνει η Κομισιόν σε Τουρκία και Γερμανία να τα βρουν για το ντονέρ κεμπάπ
Στη Φλόριντα ο «εξαιρετικά επικίνδυνος» τυφώνας Έλεν
Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα συνεχίσει να πολεμά τη Χεζμπολάχ μέχρι τη νίκη
Νέοι βομβαρδισμοί Ισραήλ στον Λίβανο-Στους 92 οι νεκροί και 153 τραυματίες
Έτοιμη η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ να υποστηρίξει χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο
Διεθνές ένταλμα κατά Νορβηγού για την υπόθεση των βομβητών
Νεκρός ο διοικητής της μονάδας εναέριων δυνάμεων της Χεζμπολάχ έπειτα από αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό