Πρώτος με διαφορά ο Οζερσάϊ στα κατεχόμενα

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι των παραδοσιακών κομμάτων στα κατεχόμενα, που βλέπουν την δυναμική του Κουντρέτ Οζερσάϊ να αυξάνεται αισθητά και να αγγίζει τα όρια της «απειλής», αφού σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Gezici, αν σήμερα γίνονταν εκλογές, το Κόμμα του Λαού θα λάμβανε ποσοστό 33,1% το οποίο ανέρχεται στο 37,6% με την αναγωγή των λεγόμενων «ανάμεικτων» ψηφοφόρων, δημιουργώντας αυτοδύναμη λεγόμενη Κυβέρνηση χωρίς καμια ανάγκη συνεργασίας.  
 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα μεταξύ 26 και 27 Μαρτίου σε δείγμα 2507 ατόμων, πέντε επαρχιών και 138 σημείων. Οι ερωτηθέντες απάντησαν στο ερωτηματολόγιο 90 ατόμων, τα οποία κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν την έρευνα, ενώ οι 5 από αυτούς ήλθαν από την Κωνσταντινούπολη ειδικά γι αυτό το σκοπό.  
 
Τα αποτελέσματα της έρευνα ανακοίνωσε στο ξενοδοχείο Golden Tulip της κατεχόμενης Λευκωσίας ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας, Murar Gezici, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι η λύση στο Κυπριακό αποτελεί εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο, αφού τα κατεχόμενα θα ξανα-έχουν εκλογές το επόμενο διάστημα, είτε τον Ιούνιο είτε τον Νοέμβριο. Σημείωσε μάλιστα ότι τα τελευταία 40 χρόνια έχουν γίνει 39 εκλογικές αναμετρήσεις, γεγονός που συνεπάγεται σχεδόν κάθε χρόνο εκλογές. 
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το κόμμα του Λαού λαμβάνει ποσοστό 33,1%, το κόμμα Εθνικής Ενότητας 19%, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα 16,8%, το Δημοκρατικό κόμμα 11,6%, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, 5,1%, το κόμμα Ενωμένη Κύπρος 2,6%. Οι μεικτές – όπως λέγονται – ψήφοι (οριζόντια ψηφοφορία) ανέρχονται στο 11,8%. Μετά την αναγωγή κόμματα λαμβάνουν: ΚΛ 37,6%, ΚΕΕ 21,6%, ΡΤΚ 19%, ΔΚ 13,2%, ΚΚΔ 5,7%, ΚΕΚ 2,9%. Το ποσοστό στατιστικού λάθους είναι στο 2.5% σύμφωνα με τον κ. Gezici. Ενώ, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο Οζερσάϊ δεν αποσπά ψηφοφόρους από ένα πολιτικό χώρο, αλλά λίγους από όλες τις πλευρές.  
 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται πρώτο στην λίστα των πιο σημαντικών προβλημάτων, αφού για τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν με προσωπικές συνεντεύξεις στην έρευνα, πρώτο πρόβλημα θεωρείται η οικονομία, ακολουθεί η εκπαίδευση, η υγεία, το Κυπριακό, είναι τέταρτο κατά σειρά, ενώ την λίστα συμπληρώνουν η διαφθορά και η ανεργία.
 
Μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική παρατήρηση του κου Gezici ήταν ότι σε ερώτηση για το πως βαθμολογούν την «Κυβέρνηση» με βαθμό κλίμακας από 1 μέχρι 10, όπου 1 η χαμηλότερη και 10 η υψηλότερη βαθμολογία, οι ερωτηθέντες απάντησαν 40.4% 1 και μολις 3,3% 10, ενώ από το 5 έως το 10 τα ποσοστά είναι συνολικά 85%. Το 40.1% είναι το νούμερο που ουσιαστικά ταυτίζεται με το ποσοστό του κου Οζερσάϊ, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα ίδια πρόσωπα που είναι δυσαρεστημένα από την «Κυβέρνηση» σήμερα, θα ψήφιζαν Οζερσάϊ στην περίπτωση που διεξάγονταν εκλογές σήμερα. 
 
Σε ερώτηση του Ρεπόρτερ γιατί ο κόσμος θα ψήφιζε σήμερα Οζερσάϊ, ο κος Gezici απάντησε ότι οι ερωτηθέντες θεωρούν τον Οζερσάϊ νέο, άφθαρτο, στέλεχος που ουσιαστικά δεν έχει αναλάβει ποτέ κάποιο κυβερνητικό πόστο, καθώς και πολύ ολοκληρωμένο και έμπειρο διαπραγματευτή στο Κυπριακό. 

Δειτε Επισης

Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Γκουτέρες-Φιντάν
Διαφωνίες στη Βουλή για την πρόταση Kυβέρνησης για πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
Τα δύο σενάρια στο τραπέζι για ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ και οι αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο
Στο Άμπου Ντάμπι για σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Υπουργός Ενέργειας
Ανανεώθηκε η εγγυητική της Kition Ocean Holdings-Στα €10 εκατομμύρια το ύψος
Εξήγγειλε κι επίσημα για Περιφερειάρχης ο Κ. Κωνσταντίνου-«Για μια Πάφο προσβάσιμη σε όλους και χωρίς προσωπικές ατζέντες»
Εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του για την Κοινότητα Έμπας, ο Περικλής Περικλέους
Ενημερώνει την Κομισιόν η Κύπρος για τη μη εξέταση αιτήσεων από Σύρους-«Εκκρεμούν δέκα χιλιάδες αιτήσεις»
Άνοιξε πυρ κατά Σιζόπουλου για καταδικασθέντα ο Βαρνάβα-«Έβαλαν υποψήφιο παιδεραστή, έπρεπε να παραιτηθούν»