Εκτός δημοσίων συμβάσεων οι μιζαδόροι εργολάβοι

Έπειτα από έντονες συζητήσεις μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και βολές εκατέρωθεν  Με 36 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πριν από λίγο το νομοσχέδιο για αποκλεισμό εργολάβων από δημόσιες συμβάσεις έργων 
 που παραδέχθηκαν ή αποδείχθηκε ότι έδωσαν μίζες- από διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων μέχρι και πέντε χρόνια. Μέσα από τους κανονισμούς καθορίζεται το αρμόδιο όργανο εξέτασης και επιβολής του αποκλεισμού, καθώς και οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται. 

 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, συστήνεται επιτροπή αποκλεισμού, η οποία θα αποφασίζει για τις εταιρείες οι οποίες θα μαυροπινακίζονται.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επιτροπή αποκλεισμού, θα αποτελείται από τον γενικό λογιστή της δημοκρατίας ως πρόεδρο, τον γενικό διευθυντή του υπουργείου δικαιοσύνης, τον γενικό διευθυντή του υπουργείου ενέργειας, τον γενικό διευθυντή του υπουργείου μεταφορών καθώς και πρόσωπο το οποίο θα διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο, για μια μη ανανεώσιμη πενταετή θητεία. Ο εκλεκτός του Υπουργικού θα είναι πρώην δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου ή δικηγόρος που επιλέγεται και προτείνεται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και θα έχει τα προσόντα για διορισμό ως δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου.
Τροπολογία ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ προνοεί όπως στην επιτροπή αποκλεισμου να συμμετέχουν πρώην δικαστές οι οποίοι και θα εξετάζουν τις κατηγορίες για δεκασμό από εργολάβους. 
 
Εξάλλου χθες ο γενικός ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε ανάρτηση του στο τουίτερ, απεύθυνε έκκληση στους βουλευτές να προλάβουν το χρόνο και να εγκρίνουν την ερχόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο για τους μιζαδόρους, όπως αναφέρει, εργολάβους.
 
Νωρίτερα, ο ΔΗΣΥ είχε καταθέσει πρόταση νόμου για αναβολή της κατακύρωσης συμβάσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου σε περίπτωση αναβολής του θέματος των δημοσίων συμβάσεων, την οποία έχει αποσύρει. 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Γκουτέρες-Φιντάν
Αστυνομικός στη Λεμεσό έκανε σήμα σε οδηγό να σταματήσει και τον παρέσυρε με το όχημα του
Ένα σκάφος με 37 μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο-Αναμένεται και δεύτερο
Διαφωνίες στη Βουλή για την πρόταση Kυβέρνησης για πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
Ατύχημα με ανοιχτό διώροφο τουριστικό λεωφορείο στην Πανεπιστημίου στην Αθήνα-Έξι τραυματίες
Τα δύο σενάρια στο τραπέζι για ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ και οι αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο
BINTEO: Το τεράστιο οπλοστάσιο του Ιράν σε drones και πυραύλους–Γιατί απέτυχαν να πλήξουν το Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Nέα επίθεση στο Σίδνεϊ-Άνδρας επιτέθηκε και μαχαίρωσε ιερέα και ακόμη τέσσερα άτομα σε εκκλησία
Στο Άμπου Ντάμπι για σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Υπουργός Ενέργειας