Εκτός δημοσίων συμβάσεων οι μιζαδόροι εργολάβοι

Έπειτα από έντονες συζητήσεις μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και βολές εκατέρωθεν  Με 36 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πριν από λίγο το νομοσχέδιο για αποκλεισμό εργολάβων από δημόσιες συμβάσεις έργων 
 που παραδέχθηκαν ή αποδείχθηκε ότι έδωσαν μίζες- από διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων μέχρι και πέντε χρόνια. Μέσα από τους κανονισμούς καθορίζεται το αρμόδιο όργανο εξέτασης και επιβολής του αποκλεισμού, καθώς και οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται. 

 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, συστήνεται επιτροπή αποκλεισμού, η οποία θα αποφασίζει για τις εταιρείες οι οποίες θα μαυροπινακίζονται.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επιτροπή αποκλεισμού, θα αποτελείται από τον γενικό λογιστή της δημοκρατίας ως πρόεδρο, τον γενικό διευθυντή του υπουργείου δικαιοσύνης, τον γενικό διευθυντή του υπουργείου ενέργειας, τον γενικό διευθυντή του υπουργείου μεταφορών καθώς και πρόσωπο το οποίο θα διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο, για μια μη ανανεώσιμη πενταετή θητεία. Ο εκλεκτός του Υπουργικού θα είναι πρώην δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου ή δικηγόρος που επιλέγεται και προτείνεται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και θα έχει τα προσόντα για διορισμό ως δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου.
Τροπολογία ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ προνοεί όπως στην επιτροπή αποκλεισμου να συμμετέχουν πρώην δικαστές οι οποίοι και θα εξετάζουν τις κατηγορίες για δεκασμό από εργολάβους. 
 
Εξάλλου χθες ο γενικός ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε ανάρτηση του στο τουίτερ, απεύθυνε έκκληση στους βουλευτές να προλάβουν το χρόνο και να εγκρίνουν την ερχόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο για τους μιζαδόρους, όπως αναφέρει, εργολάβους.
 
Νωρίτερα, ο ΔΗΣΥ είχε καταθέσει πρόταση νόμου για αναβολή της κατακύρωσης συμβάσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου σε περίπτωση αναβολής του θέματος των δημοσίων συμβάσεων, την οποία έχει αποσύρει. 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού
Συνεχίζει στο ίδιο τέμπο ο Τατάρ-«Αν υπάρξει συμφωνία, το ψευδοκράτος θα είναι μέρος της λύσης ως κυρίαρχο τουρκικό κράτος»
Τηλεδιάσκεψη για τον Great Sea Interconnector με αίτημα Κομισιόν-Ζήτησε ενημέρωση
Eπίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας στην Κύπρο
Επανεξελέγη Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ο Σάββας Τσίβικος
Α. Δημητρίου: Να αξιοποιήσουμε την κινητικότητα που παρατηρείται
Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για τερματικό-«Παρέμβαση αν ανακοινώναμε κάτι πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία»
Η απόφαση για τον Επίτροπο της Κύπρου θα καθοριστεί από το χαρτοφυλάκιο-Προστιθέμενη αξία αναζητά ο Πρόεδρος