Αυτοί είναι οι 14 βουλευτές που θα πουν αντίο στη Βουλή

   
Μπορεί στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές να επαναδιεκδικούν  την έδρα τους, υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι, για τους οποίους η αυριανή Ολομέλεια θα είναι η τελευταία.
 
Πρόκειται για 14 βουλευτές που δεν επαναδιεκδικούν, είτε γιατί έχουν συμπληρώσει τα χρόνια θητείας βάσει του καταστατικού του κόμματός τους, είτε γιατί έλαβαν αυτή την απόφαση για δικούς τους ιδεολογικούς ή άλλους λόγους.
  
Νικος Κατσουριδης: Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας  του ΑΚΕΛ από το 1991, ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης δεν θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Η επίσημη θέση του κόμματος είναι ότι ο κ. Κατσουρίδης έχει ξεπεράσει τις τρεις θητείες,  βάσει του καταστατικού του κόμματος. Γνωστή παράλληλα και η εδώ και  καιρό ρήξη του με την ηγεσία του κόμματος.  

Γιάννος Λαμάρης: Βουλευτής της  εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού του  ΑΚΕΛ από το 2001, με μακρά πολιτική διαδρομή. Ο κ. Λαμάρης έχει συμπληρώσει επίσης τις τρεις θητείες που προνοεί το καταστατικό του ΑΚΕΛ και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.
 
Σταύρος Ευαγόρου:  Βουλευτής της  εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ, επίσης από το 2001, ο οποίος δεν επαναδιεκδικεί λόγω συμπλήρωσης των θητειών που προνοεί το καταστατικό του κόμματος.
  
Πάμπος Παπαγεωργίου: Ο βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας του ΑΚΕΛ, εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2011, έχοντας διανύσει μόνο μια κοινοβουλευτική θητεία. Ωστόσο επιλογή ήταν να μην επαναδιεκδικήσει τη βουλευτική του έδρα, καθώς όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ, η κοινοβουλευτική του πορεία έκλεισε τον κύκλο της. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά,  τα επόμενα  5 χρόνια μπορεί να είναι τα τελευταία δημιουργικά της ζωής του και γι αυτό θα ήθελε να ασχοληθεί με κάτι άλλο.
 
Πανίκος Σταυριανός:  Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΑΚΕΛ από το 2006, ο οποίος επέλεξε να μην επαναδιεκδικήσει την έδρα του. Εξάλλου, ήταν κοινό μυστικό ότι τον τελευταίο καιρό, ο κ. Σταυριανός αποτελούσε «ξένο σώμα» για το κόμμα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είχε διαφοροποιηθεί και από τις επίσημες θέσεις της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Μάριος Κάρογιαν: Βουλευτής στην εκλογική περιφέρει Λευκωσίας από το 2006, ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν αποφάσισε να μην επαναδιεκδικήσει βουλευτική έδρα, επικαλούμενος διαφωνίες του με τη σημερινή ηγεσία του κόμματός του.
 
Αθηνά Κυριακίδου: Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού του ΔΗΚΟ από το 2004, η κα Κυριακίδου έλαβε την απόφαση να μην ριχθεί στη μάχη των βουλευτικών εκλογών, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις θέσεις που εκφράζει η σημερινή ηγεσία του ΔΗΚΟ, οι οποίες, όπως ανέφερε,  χαρακτηρίζονται από «άκρατο και άκριτο απορριπτισμό».
 
Σοφοκλής Φυττής: από τους παλαιότερους στα βουλευτικά έδρανα και ο βουλευτή της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας του ΔΗΚΟ, Σοφοκλής Φυττής, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2001.  Ο ίδιος επέξελε να μην επαναδιεκδικήσει, δίνοντας θέση σε νεότερους.  
 
Γιαννάκης Ομήρου: Ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη θητεία στο Κοινοβούλιο. Μετά από 32 χρόνια, ο Πρόεδρος της Βουλής και τέως πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δεν θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, λόγω των πολλών θητειών του. Προηγήθηκε η παραίτηση του από την προεδρία της ΕΔΕΚ, επικαλούμενος εσωκομματικές τριβές και διχασμό.
 
Ρούλα Μαυρονικόλα:  Η βουλευτής της ΕΔΕΚ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας (από το 2006)  έχει συμπληρώσει δύο θητείες. Επομένως δεν δικαιούται να επαναδιεκδικήσει, λόγω της νέας πρόνοιας του καταστατικού του κόμματος, βάσει της οποίας, για τα πολιτειακά αξιώματα υιοθετείται περιορισμός δύο θητειών, συνεχόμενων ή διακεκομμένων.
 
Γιώργος Βαρνάβα: Στην ίδια πρόνοια του καταστατικού της ΕΔΕΚ οφείλεται και η μη επαναδιεκδίκηση βουλευτικής έδρας από τον βουλευτή Αμμοχώστου, Γιώργο Βαρνάβα, ο οποίος από το 2001 μέχρι σήμερα έχει συμπληρώσει ήδη τρεις κοινοβουλευτικές θητείες. Ούτως ή άλλως όμως και ο ίδιος έχει εκφράσει έντονες διαφωνίες με τη στάση της σημερινής ηγεσίας του κόμματος επί συγκεκριμένων θεμάτων, ενώ  είχε παραιτηθεί από τη θέση του Α’ αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ.
 
Φειδίας Σαρίκας: Εκτός ψηφοδελτίου λόγω συμπλήρωσης των δύο κοινοβουλευτικών θητειών του, μένει και ο βουλευτής Πάφου της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2006. Υπενθυμίζεται ότι η βουλευτική ασυλία του κ. Σαρίκα ήρθη από το Ανώτατο δικαστήριο, λόγω της φερόμενης εμπλοκής του στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, όταν ήταν δήμαρχος Πάφου.  Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Νίκος Νικολαΐδης: Μία μόλις θητεία για τον βουλευτή της ΕΔΕΚ στη Λεμεσό, Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2011. Ο ίδιος επιθυμούσε να επαναδιεκδικήσει βουλευτική έδρα, ωστόσο βρέθηκε επί της ουσίας εκτός ψηφοδελτίου, μετά την απόφαση του Προέδρου του κόμματος, Μαρίνου Σιζόπουλου να κατέλθει ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού. Με δεδομένο ότι η ΕΔΕΚ εκλέγει μόνο ένα βουλευτή στη Λεμεσό, ο ίδιος έκρινε ότι δεν του αφήνονταν πολλά περιθώρια επανεκλογής, καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η υποψηφιότητά του καθίσταται  «αναποτελεσματική και χωρίς την απαιτούμενη πειστικότητα και δυναμική».

Νίκος Κουτσού: Βουλευτής με επίσης μακρά πορεία στο κοινοβούλιο, ο κ. Κουτσού αποφάσισε να μην επαναδιεκδικήσει βουλευτική έδρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εξέφραζε τις ανησυχίες του για την ακολουθουμένη πολιτική στο κυπριακό, ενώ δήλωνε πεπεισμένος πως το όποιο επικείμενο σχέδιο λύσης προταθεί στο λαό «θα βασίζεται συνολικά ή εν μέρει στο σχέδιο Ανάν». Τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει  πολιτική αποστράτευση. Πάντως, στην απόφαση αυτή του κ. Κουτσού φαίνεται να μέτρησε και το γεγονός ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.  Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουτσού  ήταν από τα πρώτα στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ που προσχώρησαν στη Συμμαχία Πολιτών. 
 

 
 
 

Δειτε Επισης

Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»
Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»
Απαντά σε Λαβρόφ ο ΠτΔ-«Η Ρωσία μεταξύ των πρωταγωνιστών των ψηφισμάτων της βάσης λύσης του Κυπριακού»
Πρώτη τοποθέτηση ΠτΔ για την υπόθεση του Πακιστανού-Η απάντηση στα περί συγκάλυψης και στις επικρίσεις για Χαρτσιώτη
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Κόστα-Στο επίκεντρο η συνάντηση με Πρόεδρο Λιβάνου
Συνάντηση ΔΗΣΥ με οργανωμένους φορείς της Αστυνομία-«Κατάθεση υπομνήματος το επόμενο διάστημα»
Μιλά για την εμπειρία του στο Κυπριακό ο Λαβρόφ-«Δεν μπορεί να υπάρξει μαγικό σχήμα από Ρωσία»