Εκτός δημοσίων συμβάσεων οι μιζαδόροι

Εκτός δημοσίων συμβάσεων θα μένουν εργολάβοι οι οποίοι έχουν παραδεχθεί ή στη βάση στοιχείων φαίνεται πως έχουν εμπλοκή σε δωροδοκία.
Η επιτροπή Ελέγχου της  Βουλής, ολοκλήρωσε σήμερα την εξέταση του νομοσχεδίου για των κανονισμών που εκσυγχρονίζουν το νομικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις και υιοθετούν την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για ψήφιση την Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Eπιτροπή αποκλεισμού
Η συνεδρία, διεξήχθη στην παρουσία και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε πως η νομοθεσία και οι κανονισμοί δίνουν τα εργαλεία στην επιτροπή αποκλεισμού να εξετάζει και να αποφασίζει για τον αποκλεισμό εταιρείας από δημόσιους διαγωνισμούς για την κατασκευή κρατικών έργων μέχρι και πέντε χρόνια. Ερωτηθείς κατά πόσο με την νέα νομοθεσία θα αποκλειστούν οι πέντε εταιρείες που έχουν παραδεχθεί ότι έδωσαν μίζες για το αποχετευτικό της Πάφου, ο Γενικός Ελεγκτής εξήγησε ότι αυτό θα είναι στην αρμοδιότητα της επιτροπής αποκλεισμού την απόφαση της οποίας δεν μπορεί να προκαταλάβει κανέναν νόμος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιτροπή αποκλεισμού, θα αποτελείται από τον γενικό λογιστή της δημοκρατίας ως πρόεδρο, τον γενικό διευθυντή του υπουργείου δικαιοσύνης, τον γενικό διευθυντή του υπουργείου ενέργειας, τον γενικό διευθυντή του υπουργείου μεταφορών καθώς και πρόσωπο το οποίο θα διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο, για μια μη ανανεώσιμη πενταετή θητεία. Ο εκλεκτός του Υπουργικού θα είναι πρώην δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου ή δικηγόρος που επιλέγεται και προτείνεται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και θα έχει τα προσόντα για διορισμό ως δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου.
Συνεχίζοντας ο κ. Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι το θέμα παρά τη μεγάλη του έκταση, περιέχει πρόνοιες για μια πτυχή που η κοινωνία αναμένει την ανάληψη δράσης, δηλαδή τον αποκλεισμό των μιζαδόρων εργολάβων.  Στόχος, είπε, είναι να δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στα αρμόδια όργανα ώστε να χειριστούν τις υποθέσεις αυτές με ενδεδειγμένο τρόπο.





Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα