Ο επικίνδυνος ακροβατισμός της ΕΔΕΚ

Είναι προφανές ότι στη συνείδηση αρκετών συμπολιτών μας το πολιτικό σύστημα βρίσκεται υπό συνεχή αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια. Αυτό άλλωστε τεκμηριώνεται και από πολλές μετρήσεις της κοινής γνώμης που δείχνουν ότι σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας υφίσταται μια συνεχώς διογκούμενη απαξίωση. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που τα ποσοστά αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες παρουσιάζουν ανησυχητικά υψηλή τάση, κάτι που λειτουργεί ανασταλτικά τόσο έναντι των δημοκρατικών παραδόσεων, όσο και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα δημοκρατικά θέσμια.

Είναι για αυτούς αλλά και για πολλούς άλλους λόγους πολιτικής φύσης που μας ανησυχεί σοβαρά η ακατάσχετα λαϊκίστικη στάση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τον τόπο και τον λαό.
Τρία μόνο ενδεικτικά παραδείγματα της πολιτικά ανεύθυνης αυτής στάσης.
 
Το πρώτο αφορά τις πρόσφατες διακηρύξεις για απόρριψη δήθεν της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας ως πλαισίου λύσης του Κυπριακού. Επιλέγοντας μάλιστα να αντιπαραβάλει υποκριτικά μια μορφή λύσης που παραπέμπει στο σύνταγμα του 1960, ωσάν που εκείνο το σύνταγμα να μην είχε συστατικά που αίφνης το 2016 η ηγεσία της ΕΔΕΚ ανακάλυψε ως «ρατσιστικά». Εκτός βέβαια αν η ηγεσία της ΕΔΕΚ επιδιώκει μια λύση ενιαίου κράτους, όχι για χάρη της λύσης του Κυπριακού, αλλά ως πρόφαση για να καθυστερήσει ή και να αναιρέσει το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί λύση οποτεδήποτε.
 
Αν όμως η ηγεσία της ΕΔΕΚ έχει «βολευτεί» πολιτικά με άλυτο το Κυπριακό, πιο έντιμο θα ήταν να υποστηρίξουν ξεκάθαρα ενώπιον του κυπριακού λάου για ποιο λόγο προτιμούν το –κατά τ’ άλλα– απαράδεκτο σημερινό καθεστώς. Αλλά, πολύ περισσότερο, ας εξηγήσουν στη διεθνή κοινότητα γιατί ξυπνήσαμε μια μέρα και τους πετάμε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μούτρα.
 
Το δεύτερο παράδειγμα είναι η διαρροή πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου. Μια πολιτικά επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση που ξαφνικά παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη ως δήθεν κίνηση «διαφάνειας». Πρακτικά και έγγραφα ενός σώματος που χειρίζεται ζητήματα εθνικής ασφάλειας για το πολιτικό μέλλον αυτής της χώρας, παρελαύνουν επιδεικτικά –και επιλεκτικά πάντοτε– στα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις και το διαδίκτυο.
 
Αποσπασματικές διαρροές που πλήττουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, υποσκάπτουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπονομεύουν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
 
Τρίτο παράδειγμα, ο πολιτικός κανιβαλισμός του κ. Νικολαΐδη, ενός από τα πλέον επιτυχημένα στελέχη της ΕΔΕΚ, τόσο από την ευρύτερη πολιτική σκηνή, όσο και από το κοινοβούλιο της χώρας. Ενός ανθρώπου με συνετές θέσεις στο Κυπριακό, που κόσμησε το Υπουργείο Συγκοινωνιών κατά τη θητεία του, και ενός πολιτικού που υπήρξε υπόδειγμα εργατικότητας και προσφοράς στο απερχόμενο κοινοβούλιο.
 
Δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία της ΕΔΕΚ επιλέγει συνειδητά έναν πολιτικό δρόμο μακριά από τις παραδόσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. Μιας παράταξης που μπορεί να μας χωρίζουν ιδεολογικές καταβολές και πολιτικές θέσεις, αλλά που υπήρξε ανέκαθεν δύναμη μετριοπάθειας και συναινέσεων. Αυτά δηλαδή που απαιτεί η ίδια η κοινωνία από την πολιτική. Σύνεση, μετριοπάθεια και σοβαρότητα.

Πρόεδρος ΓΟΔΗΣΥ
Υποψήφια ΔΗΣΥ Λευκωσίας
 

Δειτε Επισης

Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού
Η έκθεση Ντράγκι και η επιβίωση της ΕΕ
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά, με δεκάδες νέες δράσεις και καινοτομίες, στον δρόμο για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο
Καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας
Πενήντα χρόνια μετά-Μνήμη Δώρου Λοΐζου
Η νομιμότητα κατοχής ταυτόχρονα τριών θέσεων στην Αστυνομία
Η ακύρωση του GSI θα είναι μια κολοσσιαία στρατηγική αποτυχία
Όταν η Αστυνομία συνεχίζει να παρανομεί, το φαινόμενο της δυστροπίας της Διοικήσεως στην εκτέλεση ακυρωτικών αποφάσεων
«Δαμαί εγεννήθηκα, δαμαί εν να πεθάνω»
Μια από τα ίδια. Ο χορός των προαγωγών στην Αστυνομία και η απόρριψη τους από το Δικαστήριο καλά κρατεί