Στην Ολομέλεια η ρύθμιση απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες

Την κατάθεση ως έχει της πρότασης νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου η οποία θα ρυθμίζει τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες, αποφάσισε η επιτροπή Εργασίας έπειτα από μια επεισοδιακή συζήτηση στην παρουσία της υπουργού Εργασίας και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
 
Ως εκ τούτου, η πρόταση νόμου θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη η οποία θα κληθεί να αποφασίσει το μέλλον της πρότασης νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου.
Με εντάσεις άρχισε η συζήτηση του θέματος. Αυτό προκάλεσε και την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος είχε κληθεί για να καταθέσει τις δικές του απόψεις επί του νομοσχεδίου. Ο κ. Κλήριδης περνώντας το λόγο ανέφερε ότι η βιασύνη είναι ο χειρότερος οδηγός και γι αυτό υπάρχει σύγχυση. «Δεν μπορούμε να συζητούμε πάνω σε ένα προσχέδιο νομοσχεδίου που δεν ξέρουμε πια είναι η υπόσταση του. Όταν κατασταλάξετε να μας ενημερώσετε. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε», σημείωσε.

Νωρίτερα η υπουργός Εργασίας είχε καταθέσει νέο προσχέδιο πρότασης νόμου από το οποίο αφαιρούνταν οι πρόνοιες για την ποινικοποίηση των απεργιών και πρόσθεση σε αυτό νέου όρου. Σύμφωνα με τον όρο του προσχεδίου που κατέθεσε η υπουργός, από την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου όλες οι πρόνοιες της συμφωνίας για τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών σε καθορισμένες ουσιώδεις υπηρεσίες η οποία έχει υπογραφεί το 2004 από τη ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και υπουργείο Εργασίας και τις υπηρεσίες στη δημόσια υπηρεσία η οποία έχει υπογραφεί το 2005 μεταξύ της ΠΑΣΥΔΥ και του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και ο κώδικας Βιομηχανικών σχέσεων, εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλες τις εργατικές διαφορές που προκύπτουν στις καθορισμένες ουσιώδεις υπηρεσίες.

Έπειτα από αρκετή συζήτηση, η επιτροπή Εργασίας αποφάσισε τη συνέχιση της συζήτηση επί της πρώτης πρότασης νόμου χωρίς να αφαιρεθούν οι ποινές.

Ο πρόεδρος της ΠΕΟ ανέφερε πως δεν έχει γίνει δημόσια διαβούλευση και πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για συζήτηση του θέματος. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δεν είναι σωστό να νομοθετήσει η βουλή χωρίς πρώτα να γίνει δημόσιος διάλογος και να γίνει επανεξέταση του θέματος», ανέφερε προσθέτοντας πως υπάρχουν ακόμη ζητήματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν.
Στο ίδιο μήκος ήταν και τοποθετήσεις και των υπολοίπων συντεχνιών τα μέλη των οποίων κάλεσαν την υπουργό Εργασίας σε περαιτέρω διάλογο.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε τροποποίηση για απαγόρευση πώλησης ακινήτων σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την Κύπρο
Ανακοίνωσαν την κάθοδο Ολγκίν τα Ηνωμένα Έθνη για προετοιμασία της πολυμερούς-Κάνει στάση στο Παρίσι
Η Βουλή ψήφισε νόμο που κατοχυρώνει το επάγγελμα του διασώστη-Τι προβλέπει
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από Βουλή κατά του νομοσχεδίου για διαδηλώσεις
Αναβλήθηκε για τις 10 Ιουλίου η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για νομοσχέδιο για διαδηλώσεις
Χωρίς ρεύμα η Έγκωμη λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Μάχη με τις φλόγες στη Ραφήνα-Κάηκαν σπίτια, απεγκλωβίστηκαν πάνω από 300 κάτοικοι (vids&pics)
Στις 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων-Πληροφορίες κατάταξης από ΥΠΑΜ
Πώς σχολιάζει την απόφαση Ανωτάτου για Ντόρια ο Κληρίδης-«Πάσχει ριζικά, έπρεπε να ακολουθηθεί ο Κανονισμός του 23»
Οι αντιδράσεις έφεραν τελικά αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα Κέντρα Αποκατάστασης-Τι εξηγεί η ΟΣΑΚ