To μυστικό της «ξαφνικής οργής» του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στο Bloomberg με καρφιά προς την κυβέρνηση και εν γένει το πολιτικό σύστημα περί της αναγκαιότητας εν ολίγοις να πάρει την κατάσταση στα χέρια του για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και όχι απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις, δεν έγιναν τυχαία καθώς- σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να αποτελέσουν και τον κορμό της στρατηγικής που από εδώ και πέρα θα ακολουθήσει το Ταμείο και η επικεφαλής του στις δημόσιες παρεμβάσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα με σημείο αναφοράς την Ελλάδα.

Στους αξιωματούχους του Ταμείου που τα τελευταία έξι χρόνια έχουν στενή σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, έχει εδραιωθεί η άποψη ότι το πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε σε διαδοχικές κυβερνήσεις στην χώρα είτε δεν είχε την πολιτική βούληση είτε την φοβήθηκε να πάρει στους ώμους του τις ευθύνες που του αναλογούσαν. Ο πρώην νούμερο 2 του Ταμείου, Τζον Λίπσκι, σε κατ´ιδίαν συζητήσεις του επισημαίνει ξανά και ξανά ότι το πρόβλημα όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν πίστεψαν στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής Νομισματικής πολιτικής του ΔΝΤ, Χοσέ Βινιάλς ο οποίος στις συχνές συζητήσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα, θεωρεί ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει στις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς που διαχειρίστηκαν την εξουσία τα προηγούμενα χρόνια για το γεγονός ότι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να αποφύγουν την ουσιαστική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που είχε ανάγκη η χώρα. 

Όμως και ο Πολ Τόμσεν ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί στις συζητήσεις του με δημοσιογράφους όταν του τίθεται η ερώτηση τι πήγε στραβά με το ελληνικό πρόγραμμα, μία βασική επωδός στις απαντήσεις του είναι ότι η πολιτική αστάθεια και η ανωριμότητα σε μεγάλο βαθμό του πολιτικού συστήματος πήγαν τα πράγματα πίσω. 

Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον δεν ξεκινάει μόνο υπό την σκιά της παρατεταμένης αντιπαράθεσης της Αθήνας με το Ταμείο αλλά και της αβεβαιότητας που συνοδεύει η μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η σύνοδος αυτήν την εβδομάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται να είναι διανθισμένη με ουκ ολίγες επισημάνσεις για τον ρόλο που πρέπει να αναλάβει να παίξει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.

Όλα αυτά βέβαια κάθε άλλο παρά ως μεμονωμένες παρεμβάσεις πρέπει να θεωρηθούν καθώς οι εκκλήσεις προς τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση για επίδειξη πολιτικής ωριμότητας που ίσως δούμε να ξεδιπλώνονται το επόμενο διάστημα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτό που οι δανειστές θεωρούν καίριας σημασίας για την υλοποίηση του μνημονίου και την έξοδο από την κρίση, ήτοι ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες σε συνέχεια του μοντέλου οικουμενικής κυβέρνησης που ακολουθήθηκε το 2012. 
 
Πηγή: Thetoc.gr 

Δειτε Επισης

Επίθεση Μπαχτσελί σε Δένδια-«Πήγε στο Καστελλόριζο και κουνούσε δειλά το δάχτυλό του»
Στη φυλακή άλλοι πέντε κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων
Θύμα εκδικητικής πορνογραφίας γνωστό μοντέλο από πρώην σύντροφό της-«Ντρεπόμουν να κυκλοφορήσω»
Ποινική δίωξη υψηλόβαθμων αστυνομικών για την «κάθοδο» τον Κροατών χούλιγκαν ζητά ο Εισαγγελέας
Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο-Εστίαζε στο στήθος της
Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του
Θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού έπεσε 65χρονος από έναν παλιό γείτονά του-Ο δράστης χτύπησε και το σκυλάκι του
Αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό -Ένας τραυματίας
Χτύπησε στον ύπνο της τη μητέρα του επειδή δεν του έγραφε το σπίτι