Νέα φημολογία στην Ειδομένη ότι την Τρίτη «θα ανοίξουν» τα σύνορα

Τη φημολογία ότι «θα ανοίξουν» τα ελληνοσκοπιανά σύνορα αύριο Τρίτη διακινούν και πάλι σήμερα ορισμένοι «αλληλέγγυοι», με αποτέλεσμα να επικρατεί αναταραχή στις τάξεις των προσφύγων στην Ειδομένη, και να υπάρχουν φόβοι για νέα επεισόδια όπως της Κυριακής.   

Οι πληροφορίες διακινούνται από στόμα σε στόμα, ενώ την ίδια ώρα, η αστυνομία δυσκολεύεται να ελέγξει τη δράση των «αλληλέγγυων» και ορισμένων «ΜΚΟ». Οι αστυνομικοί κάνουν τυπικούς ελέγχους, ζητώντας διαβατήριο ή ταυτότητες, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. 

Σημειώνεται ότι μόνο στην Ειδομένη δραστηριοποιούνται 16 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως δηλώνουν ότι είναι, ενώ στην ευρύτερη περιοχή 35. «Οι ΜΚΟ έχουν φυτρώσει σαν τα μανιτάρια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημαρχος Παιονίας Χρήστος Χρήστος Γκουντενούδης. 

Νωρίτερα, σημειώθηκε και συμπλοκή μεταξύ Κούρδων και Αφγανών, ενώ πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, αντιμετωπίζουν με εχθρότητα τους Κούρδους, κατηγορώντάς τους ότι δεν βοηθούν στις κινητοποιήσεις. 

Σε ό,τι αφορά τον Πειραιά, 500 πρόσφυγες και μετανάστες με έξι πούλμαν μεταφέρθηκαν σήμερα από το λιμάνι σε χώρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, δομή δυναμικότητας 800 ατόμων. Στόχος της κυβέρνησης, είναι να μεταφερθούν άλλα 400 άτομα από τον Πειραιά στον Σκαραμαγκά.

Σήμερα επέστρεψαν στην Τουρκία από την Ελλάδα άλλοι 72 μετανάστες (71 από το Πακιστάν και ενός από το Μπαγκλαντές), μέσω του Μεθοριακού Περάσματος των Κήπων του Έβρου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι σήμερα, έχουν παραδοθεί στην Τουρκία, στο πλαίσιο εφαρμογής του Διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, συνολικά 913 μετανάστες, των εξής εθνικοτήτων: 431 από το Πακιστάν, 269 από το Μαρόκο, 147 από την Αλγερία, 60 από το Μπαγκλαντές, 4 από την Τυνησία και 2 από το Ιράν.

Αντιδράσεις για τα επεισόδια στην Ειδομένη 

«Μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για τις χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι αυτού του πολιτισμού» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη χθεσινή (Κυριακή) επίθεση των σκοπιανών αστυνομικών εναντίον των προσφύγων στην Ειδομένη.

Σημειώνεται ότι τα Σκόπια κατηγόρησαν την Αθήνα για απραξία σε ό,τι αφορά την αποτροπή των επεισοδίων. Tην έντονη ανησυχία της για τα γεγονότα στην Ειδομένη εξέφρασε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Δεν είμαστε υπερήφανοι για την κατάσταση στο προσφυγικό, αλλά θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βελτιωθεί η εικόνα επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης. 

Ο κ. Κυρίτσης εξαπέλυσε επίθεση και στην ΠΓΔΜ για τη στάση της στα επεισόδια της Ειδομένης.«Δεν είμαστε εμείς εκτεθειμένοι... Δεν εκθέτουν τη χώρα μας και την κυβέρνηση άνθρωποι που πυροβολούν γυναικόπαιδα με πλαστικές σφαίρες» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: Skai.gr 

Δειτε Επισης

Επίθεση Μπαχτσελί σε Δένδια-«Πήγε στο Καστελλόριζο και κουνούσε δειλά το δάχτυλό του»
Στη φυλακή άλλοι πέντε κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων
Θύμα εκδικητικής πορνογραφίας γνωστό μοντέλο από πρώην σύντροφό της-«Ντρεπόμουν να κυκλοφορήσω»
Ποινική δίωξη υψηλόβαθμων αστυνομικών για την «κάθοδο» τον Κροατών χούλιγκαν ζητά ο Εισαγγελέας
Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο-Εστίαζε στο στήθος της
Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του
Θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού έπεσε 65χρονος από έναν παλιό γείτονά του-Ο δράστης χτύπησε και το σκυλάκι του
Αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό -Ένας τραυματίας
Χτύπησε στον ύπνο της τη μητέρα του επειδή δεν του έγραφε το σπίτι