Δυνατές μάχες σε όλες τις επαρχίες το ΔΗΚΟ

Στην κούρσα μιας ιδιάζουσας από πολλές απόψεις για το κόμμα τους εκλογικής αναμέτρησης έχουν αρχίσει να τρέχουν προ πολλού οι υποψήφιοι βουλευτές του ΔΗΚΟ, φιλοδοξώντας-τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς- να εξασφαλίσουν παρουσία στη νέα Βουλή.

Οι υποψήφιοι του ΔΗΚΟ ρίχθηκαν στη μάχη των βουλευτικών εκλογών, στη σκιά των προβλέψεων για συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματός τους και μιας αναπόφευκτης απώλειας εδρών, αλλά και υπό το πρίσμα του εσωκομματικού πολέμου που, ως γνωστό, μαίνεται ανεξέλεγκτος ανάμεσα στα στρατόπεδα της παρούσας από τη μια, και της προηγούμενης από την άλλη, ηγεσίας του κόμματος. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι υποψήφιοι του ΔΗΚΟ παλεύουν για την άντληση όσο το δυνατό περισσότερων σταυρών προτίμησης από τη δεξαμενή του εκλογικού σώματος και δη από τη δηκοϊκή. Στο πλαίσιο αυτό, η μάχη δίνεται, όχι μόνο ανάμεσα στους υποψήφιους που εμφανίζονται ως οι εκφραστές των δύο στρατοπέδων εντός του κόμματος, αλλά πολύ περισσότερο μεταξύ αυτών που θεωρούνται ως οι «εκλεκτοί» και προωθούμενοι από την ηγεσία και δη τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.

ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, το ΔΗΚΟ εξέλεγε κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2011 τρεις βουλευτές. Τους Μάριο Καρογιάν (πρόεδρος τότε του κόμματος), Νικόλα Παπαδόπουλο και Φύτο Κωνσταντίνου. Ενόψει των βουλευτικών του προσεχούς Μαΐου, ο κ. Καρογιάν δεν επαναδιεκδικεί, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ως πρόεδρος πλέον του κόμματος, εκλέγεται χωρίς να χρειάζεται σταυρούς προτίμησης. Ταυτόχρονα, ως πολύ πιθανό φαντάζει αυτή τη στιγμή το σενάριο, λόγω της διαφαινόμενης συρρίκνωσης των ποσοστών του, το ΔΗΚΟ ν' απολέσει μια έδρα στη Λευκωσία. Ωστόσο, δεδομένου ότι αντικειμενικό στόχο της ηγεσίας του κόμματος αποτελεί τουλάχιστον η διατήρηση των τριών εδρών στην πρωτεύουσα, θεωρητικά ομιλούντες μένουν δύο διεκδικήσιμες έδρες. Με πολύχρονη παρουσία στη Βουλή και γνωρίζοντας απ' έξω και ανακατωτά τη δηκοϊκή βάση, ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του κόμματος Φύτος Κωνσταντίνου θεωρείται από πολλούς ως εκ των φαβορί για κατάληψη μιας από τις έδρες που θα εξασφαλίσει το ΔΗΚΟ στη Λευκωσία. Την ίδια ώρα, μεγάλη μάχη προμηνύεται να δοθεί ανάμεσα σε δύο υποψήφιους που ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα ήθελε να δει και τους δύο με χίλια να εκλέγονται, αλλά… Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα του ΔΗΚΟ, Μαρίνο Μουσιούττα, και την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (φέρεται να έχει την περισσότερη εύνοια της ηγεσίας), που οι πληροφορίες τους θέλουν ήδη να κονταροχτυπιούνται άγρια στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα τον οποίο διεξάγουν. Ενώ με τις δικές του πιθανότητες δίνει τον προεκλογικό του αγώνα στη Λευκωσία, ευελπιστώντας να μπει σφήνα στα φαβορί βγαίνοντας ως δυνατό αουτσάιντερ από την εξωτερική, και ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής του ΔΗΚΟ Λευκωσίας, Αλέκος Τρυφωνίδης.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
Στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, το ΔΗΚΟ εξέλεξε κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2011 δύο βουλευτές. Τον Άγγελο Βότση και την Αθηνά Κυριακίδου. Σήμερα, η κ. Κυριακίδου δεν επαναδιεκδικεί, ενώ ο κ. Βότσης πολεμά για την επανεκλογή του έχοντας ν' αντιμετωπίσει δύο συνυποψήφιούς του, οι οποίοι τρέχουν στην κούρσα των βουλευτικών εκλογών με τις ευλογίες της ηγεσίας του ΔΗΚΟ και θεωρούνται, μαζί τον Άγγελο Βότση, οι βασικοί διεκδικητές των εδρών που θα εξασφαλίσει το κόμμα τους στη Λεμεσό. Πρόκειται για τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΚΟ, Άθω Αντωνιάδη, και τον πρόεδρο της επαρχιακής επιτροπής του κόμματος στη Λεμεσό, Πανίκο Λεωνίδου. Οι δύο τελευταίοι, όπως έχει προαναφερθεί, θεωρούνται ως οι… εκλεκτοί του Νικόλα Παπαδόπουλου, με τον κ. Αντωνιάδη ωστόσο να φέρεται ως ο έχων το προβάδισμα στη μάχη που δίνει με τον κ. Λεωνίδου. Από την εξωτερική στη Λεμεσό καραδοκεί ο δημοτικός σύμβουλος του κόμματος, Γιάννης Αρμεύτης, ο οποίος φέρει το καπέλο του υποψήφιου που εκπροσωπεί το στρατόπεδο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΚΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου το ΔΗΚΟ εξέλεξε κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2011 έναν βουλευτή. Τον Ζαχαρία Κουλία, τον οποίο ωστόσο λίγους μήνες αργότερα η τότε ηγεσία του κόμματος διέγραψε για αντικομματική συμπεριφορά. Με την αλλαγή φρουράς στην ηγετική πυραμίδα του ΔΗΚΟ και τη μετέπειτα επιστροφή του, ο Ζαχαρίας Κουλίας, όχι απλώς βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ στην Αμμόχωστο, αλλά προβάλλει και ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για ανακατάληψη της έδρας. Βασικός αντίπαλος του κ. Κουλία στην επαρχία Αμμοχώστου θεωρείται ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής του ΔΗΚΟ Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Χρυσοδόντας, του πάλαι ποτέ στρατοπέδου Καρογιάν, αλλά εμφανιζόμενος σήμερα ως αποστασιοποιημένος και από τα δύο στρατόπεδα στο ΔΗΚΟ. Αντίθετα, υποψηφιότητες όπως αυτές των Θέμη Θεμιστοκλέους, Χρίστου Σενέκη και Δημήτρη Σούγλη αναμένεται να δώσουν τη μάχη για το καλύτερο και ό,τι προκύψει.

ΔΥΟ ΑΛΟΓΑ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ
Στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας το ΔΗΚΟ εξέλεξε κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2011 έναν βουλευτή. Τον Γιώργο Προκοπίου, ο οποίος εκ των πραγμάτων τρέχει κατά πολλούς με την ετικέτα του φαβορί στην κούρσα των προσεχών βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο απλά για τον νυν βουλευτή του ΔΗΚΟ, καθότι ως υποψηφιότητα με ιδιαίτερη δυναμική και προωθούμενη από την ηγεσία του κόμματος εμφανίζεται αυτή του πρώην προέδρου της επαρχιακής επιτροπής του ΔΗΚΟ Λάρνακας, Χρίστου Ορφανίδη. Σημειώνεται πως και ο κ. Ορφανίδης είχε διαγραφεί από την προηγούμενη ηγεσία του κόμματος για αντικομματική συμπεριφορά.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ VS ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Στην εκλογική περιφέρεια Πάφου το ΔΗΚΟ εξέλεξε κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2011 έναν βουλευτή. Τον Αντώνη Αντωνίου, ο οποίος διεκδικεί εκ νέου και προβάλλει ως το μεγάλο φαβορί για κατάληψη της έδρας που αναμένεται να εξασφαλίσει το ΔΗΚΟ στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Ο κ. Αντωνίου τρέχει στις βουλευτικές εκλογές με τις ευλογίες της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, όπως με τις ευλογιές της ηγεσίας του ΔΗΚΟ τρέχει και ο εμφανιζόμενος ως ο βασικός του αντίπαλος, Χρύσανθος Σαββίδης (μέλος του εκτελεστικού γραφείου). Παράλληλα, με τις δικές του πιθανότητες βρίσκεται στην κούρσα των βουλευτικών το μέλος του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, ως μια υποψηφιότητα που θεωρείται να εκφράζει το στρατόπεδο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΚΕΡΥΝΕΙΑ
Η απόφαση του νυν βουλευτή του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας, Σοφοκλή Φυττή, να μην επαναδιεκδικήσει, κατέστησε την εν λόγω επαρχία διεκδικήσιμη και από τους τρεις υποψηφίους του κόμματος κατά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Οι πληροφορίες, θέλουν την ηγεσία του ΔΗΚΟ να προωθεί την υποψηφιότητα του Αδάμου Ασπρή (διευθυντής επικοινωνίας των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου). Ωστόσο, γνώστες του παρασκηνίου, υποδεικνύουν πως έχοντας απέναντί του τον επί σειρά ετών επιστημονικό συνεργάτη του απερχόμενου βουλευτή του ΔΗΚΟ στην Κερύνεια Σοφοκλή Φυτττή, Ανδρέα Νικηταρά, όσο και να σπρώξει τον κ. Ασπρή η ηγεσία, η υπόθεση «επικράτηση» το πιθανότερο είναι να κριθεί οριακά. Στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας, τη δική του μάχη θα δώσει και ο ιατρός δρ Πέτρος Κατσιολούδης, για τον οποίο δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο ως κατ' επιλογή (αριστίνδην) υποψήφιος του προέδρου του ΔΗΚΟ.

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»