Αναστασιάδης: Μέρα σεβασμού προς τους αγωνιστές της ελευθερίας

Όλες οι πόλεις της ελεύθερης Κύπρου τίμησαν σήμερα 1η Απριλίου την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.
 
 


Επίκεντρο των εορτασμών η πρωτεύουσα όπου τελέστηκε το πρωί πανηγυρική δοξολογία στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνου Καμμένου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` προέστη της πανηγυρικής δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία στις δέκα το πρωί.

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι “καθένας από εμάς κρατά στα χέρια του τη ζωή του και το θάνατό του· την επιβίωση της γης του ή το χαμό της. Ας αναλάβουμε λοιπόν τη δέσμευση να επιζήσουμε σ’ αυτήν τη γη. Αν όχι για τίποτε άλλο, γιατί στα σπλάχνα της αναπαύονται γονιοί και πρόγονοί μας, ήρωες και μάρτυρες, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία", ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, κινδυνεύει με κατάρρευση και μάλιστα δια συμφωνίας και ότι οι Τούρκοι με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, φανερώνουν ότι  επιδίωξή τους είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μετεξέλιξη δύο οντοτήτων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, σε δύο χωριστά συνιστώντα, ιδρυτικά κρατίδια, του κρατικού μορφώματος το οποίο θα προκύψει από τη συμφωνία για διευθέτηση του Κυπριακού.


Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στο τρισάγιο που τελέστηκε στα Φυλακισμένα Μνήματα και κατέθεσε στεφάνι.
 


Σε δηλώσεις μετά την δοξολογία ο ΠτΔ είπε ότι είναι μια ημέρα σεβασμού προς τους αγωνιστές της ελευθερίας, προς όσους μας επέτρεψαν, έστω και αν ο τελικός στόχος δεν επετεύχθη, να δημιουργήσουμε μια χώρα με προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με διεθνή και έντονη παρουσία.


“Και αυτό που θα οδηγήσει σε εξόφληση του χρέους, αυτή η τιμή δηλαδή, τότε και μόνο μπορεί να θεωρηθεί ότι αποδίδεται επαξίως, εάν κατορθώσουμε ενωμένοι να αποκαταστήσουμε την ενότητα του κράτους , την απαλλαγή από την κατοχή, την δημιουργία συνθηκών μιας πραγματικά ευρωπαϊκής χώρας που να σέβεται αλλά και να τιμά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων της”, ανέφερε.


Η Ελλάδα στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στις αποφάσεις τις οποίες θα λάβει και θα είναι δίπλα της για μια λύση βιώσιμη η οποία, βεβαίως, θα διασφαλίζει τα εθνικά δίκαια, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος.


Ο κ. Καμμένος ο οποίος εκπροσωπεί την Ελληνική Κυβέρνηση στους εορτασμούς είπε ότι με πολύ σεβασμό στους ήρωες και τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, " βρισκόμαστε εδώ για να προσκυνήσουμε στα Φυλακισμένα Μνήματα εκείνους που αντιστάθηκαν κρατώντας ψηλά τη σημαία του Ελληνισμού δίνοντας και το αίμα τους για την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα. Ο Ελληνισμός ενωμένος προχωρά στο μέλλον".

 
"Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και όλους τους πολίτες της Κύπρου. Με σκληρούς αγώνες έβγαλαν την Κύπρο από το μνημόνιο. Είναι πλέον η σειρά της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι από δω και πέρα έρχονται πολύ καλύτερες μέρες για όλο τον Ελληνισμό", είπε ο κ. Καμμένος.
 
"Ενωμένοι όλοι πάντοτε νικούμε, διχασμένοι ηττώμεθα", δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους μετά την δοξολογία της οποία προέστη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου. "Ευτυχώς η μαγιά υπάρχει, υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα ο λαός μας. Χρειάζεται ενότητα, και είμαι σίγουρος η επιτυχία θα είναι δεδομένη", είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 1ης Απριλίου, στο Στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία».

 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της