Η Κύπρος τίμησε την επέτειο του αγώνα της ΕΟΚΑ ΄55-΄59
13:47 - 01 Απριλίου 2016
Εκτός από την Λευκωσία όπου βρισκόταν στο επίκεντρο των σημερινών εορτασμών και οι υπόλοιπες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου τίμησαν σήμερα 1η Απριλίου την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.
Με έπαρση της σημαίας στο χώρο του αρχηγείου της ΕΟΚΑ και του τάφου του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή άρχισαν οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις στη Λεμεσό, οι οποίες κορυφώθηκαν το μεσημέρι, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.
Η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε στις 10:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Χωροεπίσκοπου Αμαθούντος Νικόλαου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρώην επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης Γιώργος Γεωργίου.
Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, "η 1η Απριλίου 1955 αποτελεί την κορωνίδα της εθνικής αξιοπρέπειας και της απόφασης για ελευθερία και δίκαια χαρακτηρίζεται ως η κορυφαία στιγμής της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, καθώς συγκέντρωσε όλη την προγονική αρετή και την μετουσίωσε στο ηρωικό σκίρτημα της ελληνικής ψυχής και στο δυναμικό ξέσπασμα του επικού αγώνα".
Της δοξολογίας ακολούθησε πορεία προς το αρχηγείο της ΕΟΚΑ και το τάφο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, όπου έγινε τελετή αφής της φλόγας που μετέφεραν μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού, από τον τόπο αποβίβασης του αρχηγού της ΕΟΚΑ, στη Χλώρακα.
Ακολούθησε τρισάγιο, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων από επισήμους, οργανώσεις και σωματεία και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου
Στη Λάρνακα η πανηγυρική Δοξολογία τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου χοροστατούντος του Επισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε o Βοηθός Διευθυντής Α΄ του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας Δρ. Σίμος Συμεού.
Λίγο αργότερα τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας, ενώ ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Αθηνών, στις Φοινικούδες.
Ο κ. Κουγιάλης σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα αυτή να είναι η τελευταία χρονιά που γιορτάζουμε την 1η Απριλίου μακριά από τις σκλαβωμένες πόλεις και τα χωριά μας, ευχόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μας οδηγήσει στην πολυπόθητη λύση του Κυπριακού.
Οι εκδηλώσεις στην Πάφο για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου ξεκίνησαν με εωθινό στους δρόμους της πόλης από την Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και των εκπαιδευτηρίων Μέσης εκπαίδευσης υπό την διεύθυνση του Ζαχαρία Ευαγγέλου.
Η φιλαρμονική στις 06:30 το πρωί διήλθε από τις λεωφόρους Γεωργίου Γρίβα Διγενή , Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Νικολάου Νικολαϊδη, Νεόφυτου Νικολαϊδη και τερμάτισε στην Λέσχη Αξιωματικών.
Στις 07:15 πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου από αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 στην παρουσία των αρχών και των παλιών πολεμιστών . Παιάνισε η Φιλαρμονική και απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.
Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου , χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, συμπαραστατούμενου από τον ιερό κλήρο της πόλης.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης. Στρατιωτικό επίσης απόσπασμα απένειμε τιμές υπό τους ήχους της φιλαρμονικής. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Επαρχιακός επιθεωρητής Δημοτικής εκπαίδευσης Κώστας Χάμπιαουρης.
Το μήνυμα ότι επιθυμούμε λύση το συντομότερο δυνατό αλλά όχι οποιαδήποτε λύση έστειλε μετά τους εορτασμούς, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.
Σε δηλώσεις του στην Πάφο ο κ. Ομήρου είπε πως επιθυμούμε λύση, αλλά μια λύση πρόσθεσε που “ πραγματικά θα διασφαλίζει την συνέχεια της κυπριακής δημοκρατίας αλλά και την φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού”.
Στις έξι το πρωί πραγματοποιήθηκε εωθινή παρέλαση στην οποία συμμετείχαν Ναυτοπρόσκοποι και Αεροπροσκόποι, τα Κατηχητικά Αγίου Γεωργίου και Αγίας Βαρβάρας και η ΝΕΔΗΣΥ Αμμοχώστου. Στις επτά το πρωί πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου από τον Δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου Βασιλείου και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.
Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο στόχος του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της Κύπρου θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν υπάρχει ενότητα, προσθέτοντας ότι «ένας λόγος, για τον οποίον πέτυχε ο αγώνας και οδήγησε στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το σημαντικότερο επίτευγμα του κυπριακού λαού, είναι ότι υπήρξε ενότητα και συλλογικότητα».
Στην Αγία Νάπα η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε γύρω στις 08.30 το πρωί στην εκκλησία της Παναγίας Αγίας Νάπας και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ανδρέας Πόστατζιης, Καθηγητής Ξενοδοχειακών Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου.
Στην επαρχιακή παρέλαση Αμμοχώστου στην Λεωφόρο Μακαρίου Γ έλαβαν μέρος οργανωμένα σύνολα από Δήμους και κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου.