Αυξάνουν παγκοσμίως οι απειλές κατά της ελευθερίας του λόγου

Με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εικαστικών καλλιτεχνών, σκηνοθετών του θεάτρου και του κινηματογράφου, συγγραφέων, δημοσιογράφων, bloggers, νομικών, πανεπιστημιακών και εκπροσώπων οργανώσεων κατά της λογοκρισίας πραγματοποιήθηκε, χθες στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ημερίδα υπό τον τίτλο «Τέχνη, ελευθερία, λογοκρισία». 

Το θέμα που απασχόλησε τους εισηγητές ήταν οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζει σε όλη την υδρόγειο η ελευθερία της έκφρασης στο επίπεδο της τέχνης, τη δημοσιογραφίας και των ιδεών. Όπως σημείωσε ο John Ralston Saul, πρόεδρος της PEN International (2009-2015), η λογοκρισία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. Οι συγγραφείς καταλήγουν στη φυλακή από το Μεξικό μέχρι την Κίνα και ο Τύπος διώκεται επειδή αρνείται να παραμορφώσει τα γεγονότα. Όσο για την τέχνη, δεν οφείλει να είναι ευγενής και προσιτή, όπως της ζητούν όσοι θέλουν να δικαιολογήσουν την επιβολή της λογοκρισίας.

Παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, όπως παρατηρήθηκε κατ' επανάληψη στην ημερίδα, έχουν σημειωθεί πρόσφατα όχι μόνο σε χώρες εκτός Ευρώπης, αλλά και στην καρδιά των δυτικών δημοκρατιών (μεταξύ άλλων στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ιταλία), όπου η λογοκρισία χρησιμοποιεί πάντοτε τον φόβο για να νομιμοποιηθεί. Η ελευθερία του λόγου προκαλεί ανασφάλεια σε όλες τις εξουσίες και η υπεράσπισή της είναι χρέος της κοινωνίας των πολιτών. Η τέχνη, βέβαια, όπως και η δημοκρατία (ομοίως και οι ιδέες), δεν είναι υπεράνω κριτικής. Το ουσιαστικό, εντούτοις, ερώτημα δεν είναι αν κρίνεται το περιεχόμενο του λόγου, αλλά αν παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασής του. Και ερωτήματα σαν κι αυτά δεν αποτελούν πολυτέλεια στην Ελλάδα της κρίσης και της οικονομικής και της κοινωνικής δυσπραγίας από τη στιγμή που η διερεύνησή τους αποτελεί έναν τρόπο για να πάμε, τουλάχιστον από αυτόν τον δρόμο, μπροστά. 
ΑΠΕ 

Δειτε Επισης

Συναντήθηκε με Σολτς ο Ερντογάν-Θέλει αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε.
Παρουσιάζουν ιδέες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση στο Λίβανο οι ΗΠΑ
Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί
Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Κατέθεσε εμπειρογνώμονας στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-Αναφορές για αλλοιωμένα στοιχεία από την υπεράσπιση
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ