Τα βασικά σημεία της κοινής ανακοίνωσης των 28

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε λίγο μετά το τέλος της Συνόδου, το κείμενο-δήλωση που συνυπογράφουν οι 28 και το οποίο φιλοδοξούν να αποτελέσει βάση για την τελική συμφωνία στις 18 Μαρτίου. Τα τέσσερα σημεία του είναι τα εξής:

1. Οι υποχρεώσεις και τα οφέλη της Τουρκίας που συνοψίζονται σε όλα όσα είχαν διαρρεύσει από νωρίς ως μέρος της συμφωνίας. Εκκένωση των ελληνικών νησιών, επαναπροώθηση όλων των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα, αλλά και δυνατότητα επαναπροώθησης Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με την αντίστοιχη μετεγκατάσταση ισάριθμου αριθμού αιτούντων άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Επιπλέον, αναφέρεται η επιτάχυνση της άρσης βίζας για Τούρκους πολίτες εντός Σένγκεν, και το άνοιγμα κεφαλαίων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

2. Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να επιστρέψουν τα κράτη μέλη στην εφαρμογή των κανόνων της συνθήκης του Σένγκεν, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των υδάτινων συνόρων. Οι ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων στα Βαλκάνια έχουν πλέον τελειώσει.

3. Βοήθεια της Ελλάδας με την γρήγορη και αποτελεσματική μετακίνηση μέσων και πόρων, άμεση ανταπόκριση στην ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται γοργά επί ελληνικού εδάφους. Τα κράτη μέλη χαιρετίζουν τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για έκτακτη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων πριν το Συμβούλιο της Ευρώπης του Μαρτίου.
Επιπλέον, οι ηγέτες καλούν σε επιπλέον βοήθεια της Ελλάδας στη διαχείριση των συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, εφόσον διασφαλιστεί η λειτουργία των Hot Spots και η 100% ταυτοποίηση και καταγραφή των προσφύγων.
Στα σημεία της βοήθειας τονίζεται, εκτός από την άμεση επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία και η επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης ώστε να αρθεί το βάρος που βαραίνει επί του παρόντος την Ελλάδα. Τα μέλη καλούνται έτσι να παρέχουν περισσότερα μέρη φιλοξενίας ως αποτέλεσμα του επείγοντος της κατάστασης.

4. Έκτακτα επιπλέον μέτρα πρέπει να ληφθούν επί των οποίων θα επανέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο φάκελο για το προσφυγικό που θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο του Μαρτίου.
 
Πηγή: News24, huffington post
 
 

Δειτε Επισης

Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί
Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Κατέθεσε εμπειρογνώμονας στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-Αναφορές για αλλοιωμένα στοιχεία από την υπεράσπιση
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα