Βγήκαμε από το μνημόνιο και θυμήθηκα τον Σμιθ, τη βασιλιτζιά και τη γλάστρα
10:51 - 08 Μαρτίου 2016

Το κέρδος δαιμονοποιήθηκε επειδή ταυτίστηκε με την καιροσκοπία και την αισχροκέρδεια
Το αόρατο χέρι της ελεύθερης αγοράς θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει μόνο αν ο οικονομικός ορθολογισμός συνυπολογίσει, μεταξύ των άλλων, και τον συνδυασμό: «προσφορά σημαντικού οικονομικού και κοινωνικού έργου έστω και υποκινούμενοι από ιδιοτελή κίνητρα» - «ηθική». (Ουτοπία;)
Η κουλτούρα της κυπριακής (και όχι μόνο) ελίτ αποτελεί ένα παράδειγμα κακοδιαχείρισης συστήματος. «Ό,τι θέλω θα κάμω, θα παρανομήσω και σιγά μη με βρούνε, δεν θα μας πιάσει κανένας, θα πιάσω μίζες για το τάδε κατασκευαστικό έργο, εν στην Κύπρο που είμαστε» ή «τι πειράζει αν αλλάξω λίγο το συμβόλαιο, τι πειράζει αν είμαι Β. Γενικού Εισαγγελέα και διερευνώ υπόθεση, με την οποία έχω ιδιωτική σχέση (“σχέση” υπό οποιαδήποτε έννοια)» κλπ.
Σε άλλο επίπεδο, αν είσαι τραπεζίτης και δίνεις δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ή μετατρέπεις αλόγιστα καταθέσεις σε αξιόγραφα υποκινούμενος από προσωπικό συμφέρον επειδή θα πάρεις μπόνους, τότε the end is near…όπως έδειξε και η σύγχρονη κυπριακή οικονομική ιστορία (όταν ο όρος κερδοσκοπία ταυτίζεται με το κουμάρι-παίγνιο-κυβεία την απατεωνιά και τη δημιουργία φούσκας).
Κι επειδή πρόκειται για μια συλλογική κατάσταση, σε βαθμό, όμως, ανάλογο της δύναμης/θέσης του κάθε φέροντα την εν λόγω κουλτούρα, ίσως να «δικαιώνεται» σε κάποιο ελάχιστο βαθμό ο Πάγκαλος και το «μαζί τα φάγαμε». Σε «ελάχιστο βαθμό», διότι ο Πάγκαλος προέβαλε έντονα μόνο το ένα χιλιοστό της πραγματικότητας σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και αυτό το ένα χιλιοστό προσπάθησε να το μεγεθύνει και να το αναγάγει σε συνείδηση. Απέτυχε, βέβαια, αλλά τουλάχιστον έδωσε τροφή για σκέψη και νέους υπολογισμούς.
Ο τρόπος λειτουργιάς του κυπριακού κράτους ευνοεί ή διευκολύνει την ανθρώπινη παρέμβαση με τρόπο ζημιογόνο. Η «παρέμβαση» (παρεμβατισμός) απέκτησε επίσης αρνητική έννοια διότι ταυτίστηκε με ενέργειες, οι οποίες επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα ιδιωτών και επιχειρήσεων και όχι με την εποπτεία του μοντέλου. (Αν το μοντέλο «υποκινούμενοι από προσωπικό συμφέρον προσφέρουμε σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό έργο» λαμβάνει υπόψιν την ηθική πτυχή ή όχι).
Κι όπως πάντα, συνδέεται η πολιτική με την οικονομία διότι τίθεται το ερώτημα αν η πολιτική εξουσία είναι διατεθειμένη να τα βάλει με το στρεβλό οικονομικό κατεστημένο, που επίσης είναι εξουσία και να το διορθώσει με μεταρρυθμίσεις. Από τις μεταρρυθμίσεις θα φανεί αν υπάρχει πραγματική βούληση για εξυγίανση του συστήματος κι αν έχει γίνει αντιληπτό ότι η απουσία της ηθικής προκαλεί ανισορροπία. Διότι ο Σμίθ δεν εμπνεύστηκε μόνο τον Πλούτο των Εθνών αλλά και τη Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων.
Το σύστημα ακολουθεί μια διαδικασία, η οποία οδηγεί, μοιραία, στη συσσώρευση, γεγονός που υπονομεύει την ίδια την αγορά. Υπό αυτή την έννοια δεν πρόκειται μόνο για έλλειψη ηθικής, αλλά για αδιέξοδο. Ή για έλλειψη ηθικής, που οδηγεί σε αδιέξοδο.
Παρόλα αυτά, δεν νομίζω ότι οι διαχειριστές του οικονομικού συστήματος (είτε εκ της πολιτικής είτε εκ της οικονομικής τάξης) ξεχνούν τον θεμελιωτή της πολιτικής οικονομίας Άνταμ Σμίθ. Απλώς θυμούνται την αγορά και τον Σμίθ όποτε και όπως βολεύει.