Από την πρώτη Κύπρια πολιτικό στην πρώτη σοφερίνα!

8η Μαρτίου. Η ημέρα κατά την οποία γιορτάζει η γυναίκα, η  προσφορά της στην προσπάθεια δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου. Ενός κόσμου που δεν θα υπάρχουν διακρίσεις φύλου, ενός κόσμου, στον οποίο θα κυριαρχεί η ισότητα.
 
Παρά την πατριαρχικού τύπου κοινωνία της Κύπρου, αρκετές Κύπριες τόλμησαν να κάνουν τη διαφορά και να ακολουθήσουν αυτό που αγαπούσαν. Απέδειξαν πως η γυναίκα εκτός από μητέρα και σύζυγος, μπορεί να είναι εξίσου καλή σε μέχρι πρότινος ανδροκρατούμενα επαγγέλματα. 
 
Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, το reporter σας παρουσιάζει έξι  πρωτοπόρες γυναίκες στην Κύπρο κατά τον 20ο αιώνα. 

Πολυξένη Λοϊζιάς : Η  Πρώτη Κύπρια φεμινίστρια
 


Εκπαιδευτικός, συγγραφέας και αγωνίστρια, η Πολυξένη Λοϊζιάς διαδραμάτισε με το έργο και τη δράση της ένα σημαντικότατο ρόλο στην εκπαίδευση και στην εξύψωση του ρόλου των γυναικών στην Κύπρο. Θεωρείται ως η πρώτη Κύπρια  φεμινίστρια, η οποία με τη δράση της συνέβαλε σημαντικά στη γυναικεία χειραφέτηση στον τόπο μας. Γεννήθηκε το 1855 στη Λεμεσό και πέθανε το 1942 σε ηλικία 87 ετών. Οι σπουδές της σε Αθήνα, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και η γνωριμία της με σπουδαίες γυναικείες φυσιογνωμίες της εποχής εκείνης, όπως η Σαπφώ Λεοντιάδα και η Καλλιρρόη Παρρέν, την ενέπνευσαν για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Επιστρέφοντας στην ανέλαβε τη διεύθυνση του Παρθεναγωγείου Λεμεσού. Πέραν των καθιερωμένων μαθημάτων,  προχώρησε  στη διδασκαλία ανώτερων μαθημάτων, που περιελάμβαναν το έργο κλασσικών συγγραφέων και ποιητών. Μεταξύ άλλων, ίδρυσε το 1897 το πρώτο γυναικείο σωματείο της Κύπρου αυτό της «Ενώσεως των Ελληνίδων», το πρώτο γυναικείο γυμναστήριο «Το Παλλάδιον» και εισήγαγε την γυναικεία άθληση στα σχολεία.

Η πρώτη γυναίκα δικηγόρος, Υπουργός και Γενική Εισαγγελέας

 


Η Στέλλα Κακογιάννη Σουλιώτη υπήρξε η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της Κύπρου, η πρώτη γυναίκα υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πρώτη και η μόνη γυναίκα Γενική Εισαγγελέας της Κύπρου. Υπήρξε δραστήρια και ακμαιότατη μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής της το 2012, οπότε και απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών. 
Η Στέλλα Σουλιώτη, ένα από τα τέσσερα παιδιά του Σερ Παναγιώτη Κακογιάννη, ήταν αδελφή του διεθνούς φήμης Λεμεσιανού σκηνοθέτη του κινηματογράφου Μιχάλη Κακογιάννη, του διαπρεπούς δικηγόρου Γώγου Κακογιάννη και της Γιαννούλας Κακογιάννη, Προέδρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα. Η Στέλλα Σουλιώτη ήταν επίσης ειδική σύμβουλος για το Κυπριακό όλων των κυβερνήσεων από την εποχή του Μακαρίου μέχρι του Τάσσου Παπαδόπουλου. Συνέγραψε αρκετά βιβλία για την ιστορία του Κυπριακού, ενώ για σειρά πολλών ετών διατέλεσε πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

Πρώτη Γυναίκα Ιατρός

 


Πρώτη γυναίκα γιατρός της Κύπρου ήταν η Μαρία Ρούσου από τη Λεμεσό, σύζυγος του Ηρακλή Μιχαηλίδη. Γεννήθηκε το 1902 και πέθανε το 1955. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάτι πρωτόγνωρο για τα τότε κυπριακά δεδομένα και άσκησε το 1927 (και για λίγα χρόνια μόνο) την ιατρική στην πόλη της, αφού με το γάμο της έπαψε να ασκεί την ιατρική.
Συνέχισε όμως τη πλούσια μορφωτική, επιστημονική και κοινωνική δράση της, ιδρύοντας και προεδρεύοντας του πρώτου Συνδέσμου Επιστημόνων Γυναικών Λεμεσού, και συμβάλλοντας σημαντικά στην κοινωνική μόρφωση και χειραφέτηση της γυναίκας στον τόπο μας.

Η πρώτη γυναίκα γυναικολόγος
Η Σοφία Λέρνη υπήρξε η πρώτη γυναίκα γιατρός με δική της κλινική στην Κύπρο. Λόγω της αντιστασιακής της δράσης, διώχθηκε με το σύζυγο της από τους Βρετανούς το 1949. Κατέφυγαν στην Τσεχία, όπου φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Καρόλου της Πράγας. Σπούδασε ιατρική επειδή είχε τη θέληση να βοηθά και να προσφέρει στον άνθρωπο. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, αφοσιώθηκε στην ιατρική, βοηθώντας γυναίκες που δυσκολεύονταν να τεκνοποιήσουν. Απεβίωσε το 2014.

Πρώτη Γυναίκα πολιτικός

Το δεκαπενταύγουστο του 1926 σε μια μικρή οικία της ιστορικής οδού της Λεμεσού, Βασιλείου του Μακεδόνος, μια μικρή ομάδα  λεμεσιανών μαζεύονταν  κάτω από συνθήκες πλήρους μυστικότητας για να ιδρύσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου. Ανάμεσα τους βρισκόταν μια και μοναδική γυναίκα. Η Κατίνα Νικολάου –Τουμάζου, η οποία πήγαινε κόντρα στις  αντιλήψεις της εποχής που ήθελαν τη γυναίκα στο σπίτι. Επομένως, δίκαια η Κατίνα Νικολάου –Τουμάζου μπορεί να θεωρηθεί  ως η πρώτη γυναίκα που ασχολήθηκε με τα πολιτικά πράγματα της Κύπρου. 
 

Η πρώτη γυναίκα …σοφερίνα

Το 1911, τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία στη Κύπρο του πρώτου ιδιωτικού αυτοκινήτου,  μια γυναίκα, η Ελένη Βασιλείου –Τρεππού, αποφασίζει να πάρει το τιμόνι στα χέρια της. Γίνεται λοιπόν η πρώτη γυναίκα οδηγός της Κύπρου, κάτι που για την εποχή θεωρήθηκε ως άκρως επαναστατική ενέργεια. Η ίδια υπήρξε κι από τις τρείς πρώτες νηπιαγωγούς του τόπου με σπουδές στην Ελλάδα.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Θερμότερος του κανονικού αναμένεται ο Ιανουάριος-Απογοητευτικό το επίπεδο βροχής
Ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα έργα στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας οι καταστηματάρχες
Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί από το 1850
Τα στοιχεία των Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικών Ιατρών κατά τα Σαββατοκύριακα, έδωσε ο ΟΑΥ
Καταγγέλλει μονομερείς ενέργειες για εκπροσώπηση κομμάτων στη σχολική εφορεία Δρομολαξιάς το ΕΛΑΜ
Βγήκε άσπρος καπνός-Τα βρήκαν τελικά γιατροί και ΟΚΥπΥ για το ποσό των οικονομικών κριτηρίων
Έφτασαν τους τέσσερις οι θάνατοι λόγω γρίπης Α-Απεβίωσε ηλικιωμένος
Προχωρεί με την ετοιμασία νέων εγγράφων προσφοροδότησης για δρόμο Πάφου-Πόλης το Τμ. Δημοσίων Έργων
Στην Αγλαντζιά τυχερό πεντάρι του Τζόκερ-Το ποσό που κέρδισε
Δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα αλλά έπαιρναν βεβαιώσεις και περνούσαν τα κριτήρια κάποιες ομάδες