Έξι στους δέκα επικροτούν την προσήλωση της Κυβέρνησης στο μνημόνιο

Τις προθέσεις και σκέψεις του εκλογικού σώματος ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών -και όχι μόνο- αποκρυπτογραφεί μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό  του Ρεπόρτερ, το Γραφείο Ερευνών IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Όπως προκύπτει  μέσα από την δημοσκόπηση οι πολιτικές της Κυβέρνησης στην Οικονομία τυγχάνουν ψήφου εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Μάλιστα η αποδοχή τους επεκτείνεται και σε ψηφοφόρους που προέρχονται από την αντιπολίτευση.

 Αλλάζει το βιοτικό μας επίπεδο 

 

Τρία χρόνια αφότου το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης σκέπασε τη χώρα μας και την οδήγησε σε μνημόνιο -από το οποίο εξερχόμαστε οσονούπω- οι θυσίες τις οποίες αναγκάστηκε να υποστεί σχεδόν το σύνολο των πολιτών του νησιού μας φαίνεται ν’ αρχίζουν σιγά - σιγά ν’ αποδίδουν καρπούς και ν’ αντανακλώνται θετικά στο βιοτικό επίπεδο του λαού. Συγκεκριμένα, παρόλο που τέσσερεις στους δέκα συμπολίτες μας δηλώνουν πως το βιοτικό τους επίπεδο έχει χειροτερέψει, δεν μπορεί να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι για ένα συνολικό ποσοστό 56% του πληθυσμού το βιοτικό του επίπεδο, είτε -αν μη τι άλλο- παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2013 και δεν χειροτέρεψε(45%), είτε παρουσίασε βελτίωση (αυτό δηλώνει ένας στους δέκα).        
Όπως προκύπτει από το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης του «Ρεπόρτερ», βρισκόμαστε ως κοινωνία σ’ ένα μεταβατικό στάδιο όσον αφορά την ποιότητα του βιοτικού μας επιπέδου, με αμυδρά διαφαινόμενη προοπτική καλυτέρευσης.
 
Ναι στη δημοσιονομική πειθαρχία


Ναι στη συνέχιση της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής λέει η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, εμφανιζόμενη σε πλήρη ταύτιση με τη σχετική εκφρασθείσα θέση της Κυβέρνησης. Σε αρμονία με την άποψη της Κυβέρνησης περί της αναγκαιότητας συνέχισης της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής και μετά την έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο εμφανίζεται το 56% του εκλογικού σώματος, σε αντίθεση με ένα 38%, το οποίο εκφράζει τη διαφωνία του.
 
Ορθή η προσήλωση στο Μνημόνιο

 


Ηχηρή απάντηση σε όσους ζητούσαν παρέκκλιση από το Μνημόνιο και πειραματισμούς, που σίγουρα θα οδηγούσαν σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές περιπέτειες τη χώρα μας, δίνει η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Το 64% του εκλογικού σώματος εκφράζει τη θέση πως ορθά η Κυβέρνηση παρέμεινε πιστά προσηλωμένη στο Μνημόνιο, με την αντίληψη αυτή να κυριαρχεί όχι μόνο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος ΔΗΣΥ (σε ποσοστό 80%), αλλά και ανάμεσα σε μεγάλη μερίδα υποστηρικτών των αυτοαποκαλούμενων αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως με την πιστή προσήλωση που επέδειξε η Κυβέρνηση στο Μνημόνιο συμφωνούν τέσσερεις στους δέκα υποστηρικτές του κατεξοχήν αυτοπροσδιοριζόμενου ως αντιμνημονιακού κόμματος ΑΚΕΛ, καθώς και περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ(56%). Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο βαθμός αποδοχής της οποίας τυγχάνει η συγκεκριμένη πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, αφού μόλις τρεις στους δέκα διαφωνούν, ενώ το 63% των υποστηρικτών του συμφωνεί.
 
Λαϊκή απαίτηση οι μεταρρυθμίσεις


Μονόδρομο για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αποτελεί και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα και στους ημικρατικούς οργανισμούς. Θετικά στο ερώτημα αυτό απαντούν επτά στους δέκα ψηφοφόρους, καταδεικνύοντας πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, κάτι που αποτελεί θέση της Κυβέρνησης, αποτελεί ταυτόχρονα λαϊκή απαίτηση. Αλλά και ότι οι περί του αντιθέτου φωνές που ακούγονται από συγκεκριμένες πολιτικές ηγεσίες δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική επιθυμία, ακόμη και πολλών εξ’ αυτών που τις ψηφίζουν. Περισσότερο εναρμονισμένοι με τη θέση της ηγεσίας του κόμματός τους, υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, είναι οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ σε ποσοστό 80%, ενώ υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων τάσσονται και σχεδόν οκτώ στους δέκα υποστηρικτές του ΔΗΚΟ. Την ίδια ώρα, ναι στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων λένε πέντε στους δέκα ΑΚΕΛικούς (σε ποσοστό 51%) και τρεις στους δέκα ΕΔΕΚίτες (σε ποσοστό 32%).
 
 
 
 

 

Δειτε Επισης

Πυρά ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για διαμαρτυρία για παύση Οδυσσέα-«Η αμφισβήτηση της απόφασης είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης