Πιο μεγάλο κόμμα και πιο σοβαρός πολιτικός ο ΚΑΝΕΝΑΣ

Φλερτάρουν με την αποχή οι νέοι

Σχετικά υψηλό για τη χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε είναι το ποσοστό όσων εμφανίζονται σίγουροι ή σχεδόν σίγουροι πως θα προσέλθουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα καταγράφει η δημοσκόπηση του Ρεπόρτερ.

Μια τέτοια πρόθεση εκφράζουν επτά στους δέκα ψηφοφόρους(70%), με τον βαθμό σιγουριάς ν’ αυξάνεται ενόσω ανεβαίνει το όριο ηλικίας των ψηφοφόρων. Το χαμηλότερο ποσοστό βεβαιότητας σε ό,τι αφορά την πρόθεση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος εμφανίζεται ανάμεσα στους νέους και συγκεκριμένα ανάμεσα στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών(μόλις 48%). Αντιθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό σιγουριάς κάνει την εμφάνισή του στην ηλικιακή ομάδα 45-64 (οκτώ στους δέκα δηλώνουν πως σίγουρα θα ψηφίσουν ή μάλλον θα ψηφίσουν), ενώ εξίσου μεγάλη βεβαιότητα πρόθεσης προσέλευσης στην κάλπη καταγράφεται και στους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών. Το συνολικό ποσοστό της αποχής κυμαίνεται γύρω στο 30%.
 


  
Πιο υπεύθυνος πολιτικός ο κανένας

Δείγμα και αυτό της απαξίωσης προς την πολιτική και τους πολιτικούς μας, τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους δεν θεωρούν κανέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς ως υπεύθυνο και σοβαρό. Μολονότι συμβαίνει αυτό, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είναι εκείνος που κατέχει την πρωτιά μετά τον κανένα, ενώ αξιοπρόσεκτο είναι το σχετικό ποσοστό της επικεφαλής του νεοσύστατου κινήματος «Αλληλεγγύη» Ελένης Θεοχάρους, η οποία βρίσκεται πιο πάνω από τους Γιώργο Περδίκη, Γιώργο Λιλλήκα, Μαρίνο Σιζόπουλο και Δημήτρη Συλλούρη.
 
 
Πρώτο κόμμα ο κανένας…

  
 
Με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο ΑΚΕΛ (16%), ο ΔΗΣΥ (21%) θα ήταν το κόμμα που θα κέρδιζε τις βουλευτικές εκλογές σε περίπτωση που αυτές πραγματοποιούνταν την ερχόμενη Κυριακή. Την ίδια ώρα ωστόσο, η δημοσκόπηση του «Ρεπόρτερ» αποτυπώνει ένα μεγάλο βαθμό απαξίωσης έναντι του κομματικού συστήματος από σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος, καθότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους(29%) δεν θα ψήφιζε κανένα κόμμα.
Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται το πολύ χαμηλό για τα δεδομένα της ποσοστό που συγκεντρώνει η ΕΔΕΚ (3,5%), η οποία έπειτα από την πρόσφατη αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6%, η είσοδός της ή όχι στη Βουλή θα κρινόταν οριακά. Επισημαίνεται πάντως πως όσον αφορά στην ΕΔΕΚ, είναι σύνηθες φαινόμενο στις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις που γίνονται ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων να καταγράφει ποσοστά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική της εκλογική δύναμη, όπως αυτή στο τέλος της ημέρας αποδεικνύεται μέσα από την κάλπη.   
Σε χαμηλές πτήσεις κινείται για τα διαχρονικά δεδομένα και του ΔΗΚΟ, εξασφαλίζοντας μόλις 6,5%. Από την άλλη, εντυπωσιακό είναι το ποσοστό που συγκεντρώνει το νεοσυσταθέν Κίνημα «Αλληλεγγύη» της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, το οποίο με το 4% που καταγράφει και σε συνδυασμό με το 1% του ΕΥΡΩΚΟ (υποψήφιοι του οποίου θα βρεθούν στα ψηφοδέλτια της «Αλληλεγγύης»), θα περνούσε άνετα την είσοδο του Κοινοβουλίου. Χωρίς προβλήματα, τη συμμετοχή της στη Βουλή θα εξασφάλιζε και η «Συμμαχία Πολιτών» του Γιώργου Λιλλήκα, ενώ από τα υφιστάμενα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός θα έμεναν οι Οικολόγοι.
 
Σε ρηχά νερά οι συσπειρώσεις

Δυόμιση μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, σε ρηχά νερά κινούνται οι συσπειρώσεις των τεσσάρων παραδοσιακών κομμάτων, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, κάτι που «απαντά» και στα χαμηλά ποσοστά τα οποία φαίνεται να εξασφαλίζουν βάσει της πρόθεσης ψήφου τη συγκεκριμένη πάντοτε χρονική στιγμή. Σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, η συσπείρωσή τους βρίσκεται μόλις λίγο πιο πάνω από το 50%, για το δε ΔΗΚΟ στο 40%, ενώ για την ΕΔΕΚ μόλις στο 30%.
Αντικρίζοντας το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο, για τα τέσσερα αυτά κόμματα το συγκεκριμένο εύρημα καταδεικνύει πως μπορούν βάσιμα να ελπίζουν σε πολύ καλύτερες επιδόσεις από αυτές που σήμερα καταγράφουν, μιας και υπάρχει μπροστά τους αρκετό πρόσφορο προς… καλλιέργεια έδαφος. Θεωρείται δηλαδή βέβαιο, πως ενόσω θα πλησιάζουμε στην ημέρα των βουλευτικών εκλογών και δεδομένων των ισχυρών μηχανισμών που οι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις διαθέτουν, οι συσπειρώσεις τους θα αυξηθούν αισθητά. Και συνάμα, τα ποσοστά τους.
 
Βαρόμετρο οι θέσεις στο Κυπριακό


Το Κυπριακό δείχνει να είναι εκείνο που επανέρχεται ως το σημαντικότερο κριτήριο, βάσει του οποίου οι Κύπριοι ψηφοφόροι κάνουν την επιλογή τους για το κόμμα το οποίο θα ψηφίσουν. Όπως προκύπτει από το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης του «Ρεπόρτερ», ένας στους τρεις ψηφοφόρους επιλέγει κόμμα για να δώσει την ψήφο του με βασικό γνώμονα τις θέσεις του στο εθνικό μας πρόβλημα, ενώ και οι θέσεις έκαστου των κομμάτων στην οικονομία παραμένουν επίσης ψηλά στην ιεράρχηση των κριτηρίων επιλογής από πλευράς εκλογέων. Εύρημα ιδιαίτερης αξίας και αναφοράς σε σχέση με τα κριτήρια επιλογής κόμματος, είναι το σχετικά χαμηλό ποσοστό (17%), εκείνων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν έχοντας ως σημαντικότερο κριτήριο, το ποιο ψηφίζουν παραδοσιακά. Πρόκειται για εύρημα που καταδεικνύει ή καλύτερα επιβεβαιώνει μια διαφαινόμενη αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας όσον αφορά τον τρόπο σκέψης των Κυπρίων ψηφοφόρων. Η αξία του συγκεκριμένου ευρήματος έγκειται στο γεγονός ότι μιλάμε για ένα εκλογικό σώμα, για το οποίο δεδομένων των πολιτικών καταστάσεων και ιδιομορφιών στη χώρα μας, για πάρα πολλά χρόνια η υπόθεση «κόμμα» αποτελούσε κάτι σαν οικογενειακή παράδοση, μεταβιβαζόμενη από γενιά σε γενιά. Πλέον τα πράγματα φαίνεται ν’ αλλάζουν…

Κάτω από την βάση όλα τα κόμματα 

 


 Την αρνητική εικόνα που επικρατεί ανάμεσα στον κόσμο για τα κόμματα γενικά, καταγράφει η μεγάλη δημοσκόπηση που θα παρουσιάσει στην κυριακάτικη έκδοση του ο Ρεπόρτερ.
 
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στην ερώτηση για την άποψη του κόσμου για τα κόμματα, ανεξαρτήτως του κόμματος που ψηφίζουν,  κανένα κόμμα δεν καταφέρνει να περάσει την βάση στις θετικές απαντήσεις.
 
 

 

Δειτε Επισης

Πυρά ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για διαμαρτυρία για παύση Οδυσσέα-«Η αμφισβήτηση της απόφασης είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης