Ανθρωπιστικό διάδρομο στα Βαλκάνια θα ζητήσει η Ελλάδα
12:24 - 07 Μαρτίου 2016
Το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αναφέρεται σε κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες, με την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν και τον περιορισμό των παράτυπων ροών, καλείται να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή μάχη των Βρυξελλών.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι μονομερείς ενέργειες άλλων κρατών μελών είχαν ως αποτέλεσμα ουσιαστικά να έχουν ήδη κλείσει τα σύνορα στην Ειδομένη, γεγονός απαράδεκτο, αλλά μη αναστρέψιμο στην παρούσα κατάσταση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ζητήσει να υπάρξει αναφορά ότι δεν είναι αποδεκτό μονομερείς ενέργειες κρατών μελών να καθορίζουν την πολιτική της Ευρώπης.
Θα διεκδικήσει επίσης να υπάρξει δέσμευση για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου και άμεση αποκατάσταση της βαλκανικής διαδρομής για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, δηλαδή να φεύγουν με αεροπλάνα στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου προγράμματος απευθείας μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.
Το σκεπτικό είναι πως εάν είναι να περνάνε μόλις 100 άτομα την ημέρα, καλύτερα να μετακινούνται με διαφορετικό και “επίσημο” τρόπο.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο στο προσχέδιο. Από την κυβέρνηση θεωρούν πάντως ότι αποτυπώνεται σε ικανοποιητικό βαθμό το κείμενο του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Η χώρα μας επιθυμεί επίσης να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην Τουρκία και θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη να μη διακινδυνεύουν τις ζωές τους, γιατί ο δρόμος δεν είναι πλέον ανοιχτός.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από την ελληνική πλευρά και στην επιστροφή των μεταναστών που δεν τους χορηγείται άσυλο, με fast track επανεισδοχή. Για το θέμα αυτό προχωρούν συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά οι υπουργοί Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη που βρίσκονται ήδη στη γείτονα.
Θα ζητηθεί τέλος άμεση οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα, που σηκώνει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στο προσφυγικό.
Η ελληνική πλευρά όμως δε θέλει να συνδέει το προσφυγικό με τη διαπραγμάτευση. “Με το συμψηφισμό μπορεί να δημιουργήσεις μεγαλύτερα προβλήματα” λένε κυβερνητικές πηγές.
Καθώς σήμερα συνεδριάζει και το Eurogroup στις Βρυξέλλες, η Αθήνα αναμένει κατά πάσα πιθανότητα ανακοίνωση για επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα.
Η εκτίμηση είναι ότι το ύστατο χαρτί του Τόμσεν ήταν να μην έλθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που οι δανειστές φέρονται να έχουν αποφασίσει να έρθουν, είμαστε σε καλό δρόμο για να κλείσει η αξιολόγηση.
Αλληλεγύη ζήτησε ο Νταβούτογλου
Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο κ. Νταβούτογλου, η σημερινή Σύνοδος δείχνει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ευρώπη και πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη για την Τουρκία.
Πηγή: news247