Θέλουμε ακόμη δουλειά για την εμπορία προσώπων

Στις 21 έχει φθάσει ο αριθμός των προσώπων που καταδικάστηκαν κατά το έτος 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων , αναφορικά με θέματα εκμετάλλευσης προσώπων.

Σύμφωνα  με το έγγραφο το οποίο κατατέθηκε ενώπιον της επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής και το οποίο εξασφάλισε ο «reporter.com.cy», ο αριθμός καταδικαστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν κατά το έτος 2015 έφτασαν τις εφτά ενώ ταυτόχρονα, ο αριθμός των προσώπων που έτυχαν συνέντευξης ως πιθανά θύματα κατά το ίδιο έτος ανήλθε στα 2018.
Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν κατά τη συνεδρία της αρμόδιας επιτροπής, παρά το γεγονός ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας πριν από δυο χρόνια, έφερε κάποια αποτελέσματα εντούτοις υπάρχει ακόμη πολλής δρόμος προς τη βελτίωση της κατάστασης. Σε ότι αφορά τα πάρα πάνω στοιχεία, αυτό που διαφαίνεται είναι πως οι ποινές που επιβάλλονται δεν είναι ισάξιες με τη σοβαρότητα των αδικημάτων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε από το δικαστήριο, αφορά την κατηγορία εμπορίας ανήλικων προσώπων, σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων προσώπων και διαφθορά θηλέως 13-17 ετών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στατιστικά, από το 2009 μέχρι και το 2015 υπήρξαν καταδίκες 32 προσώπων για εμπορία προσώπων και σεξουαλική εκμετάλλευση, αποζείν από κέρδη πορνείας.

Αυτό που ξεχώρισε από τη σημερινή συζήτηση του θέματος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ήταν οι καταγγελίες από την πλευρά των ΜΚΟ οι οποίες ανέφεραν στα μέλη της επιτροπής πως εντοπίζονται κενά στη νομοθεσία. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ΚΙΣΑ, τα θύματα δεν εντοπίζονται σε εργάσιμε ώρες κατά τις οποίες διενεργούν ελέγχους οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο κ. Πολυκάρπου εξαπέλυσε βολές εναντίον του Γραφείου Ευημερίας τονίζοντας πως εφτά ημέρες τη βδομάδα και όλο το 24ωρο θα έπρεπε, με βάση τη νομοθεσία, να υπάρχει ανταπόκριση σε περιστατικά. Ανέφερε επίσης πως με βάση τη νομοθεσία, θα έπρεπε κάθε χρόνο να διενεργείτε μελέτη αξιολόγησης από ανεξάρτητο μελετητή για τις πρακτικές που ακολουθεί το κράτος σε ότι αφορά την πάταξη του φαινομένου. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πολυκάρπου δεν έγινε εδώ και δυο χρόνια. Ταυτόχρονα έκανε αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται σε ότι αφορά την ετοιμασία των υποθέσεων που οδηγούνται στα δικαστήρια αλλά και για το χρόνο που χρειάζεται για την εκδίκαση μιας υπόθεσης.   
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της επιτρόπου Διοικήσεως ανέφερε πως η εμπλοκή των επιθεωρητών εργασίας στις υποθέσεις εκμετάλλευσης είναι πολύ μικρή. Ανέφερε πως η έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών για θέματα εκμετάλλευσης προσώπων αναφέρει πως οι επιθεωρητές έχουν ελάχιστη συνεισφορά στον εντοπισμό υποθέσεων και εκεί όπου διενεργούν ελέγχους δεν κοιτάζουν το κομμάτι της εργασιακής εκμετάλλευσης αλλά μόνο άδειες παραμονής των εργατών.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης είπε πως η κατάσταση στο θέμα της εμπορίας προσώπων είναι ανησυχητική και θα γίνεται πιο ανησυχητική όσο πιο πολύ εντείνεται το κύμα των προσφύγων και των ανθρώπων που εισέρχονται λαθραία στη χώρα καθώς αυτοί είναι τα πρώτα θύματα εκμετάλλευσης.
O κ. Μαππουρίδης είπε πως το πρώτο που αποκαλύφθηκε ήταν ότι ως χώρα είμαστε ασύντακτοι ως προς τον τρόπο με τον οποίο ξεκινά μια διαδικασία διερεύνησης αφού προηγουμένως καταγγελθεί μια υπόθεση εμπορίας προσώπου. Όπως είπε υπάρχει μια διελκυστίνδα κατά πόσον ξεκινά από το Γραφείο Ευημερίας ή από την Αστυνομία η διερεύνηση και ποιος είναι ο αρμόδιος να εξηγήσει στα θύματα ποια είναι τα δικαιώματα τους.
Επίσης, όπως είπε υπάρχουν προβλήματα διαφώτισης καθώς τα μηνύματα ότι είμαστε μια χώρα στην οποία μπορούν να απολαμβάνουν προστασίας δεν φτάνουν στα θύματα εμπορίας ούτε πριν ξεκινήσουν για την Κύπρο αλλά ούτε και όταν φτάνουν. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Μαππουρίδης, δεν υπάρχει θεσμικά θεμελιωμένη συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με τις οποίες δεν έχουν υπογραφεί Μνημόνια Συναντίληψης ώστε η κάθε μια να αναλαμβάνει το ρόλο της.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, είπε πως πρέπει επιτέλους στην Κύπρο να προχωρήσουμε στο διορισμό ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για να αξιολογήσει το σύστημα ελέγχου του θέματος εμπορίας προσώπων και να μην περιμένουμε από τους ξένους και σημείωσε πως το κώλυμα σε αυτό φαίνεται να είναι οικονομικό.
Η κ. Κουκουμά ανέφερε στη συνέχεια πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην επιμόρφωση των λειτουργών, και όπως αναφέρει η έκθεση, οι λειτουργοί της υπηρεσίας κοινωνικής ευημερίας συμπεριφέρονται τιμωρητικά σε θύματα εμπορίας. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου η νομοθεσία σε σχέση με τη λειτουργία των γραφείων εξεύρεσης εργασίας.
Σημείωσε πως υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση περιπτώσεων που αφορά εμπορία προσώπων και σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η Αστυνομία, υποθέσεις που καταγγέλθηκαν το 2009 εκδικάστηκαν το 2015. "Υπάρχει ανάγκη η Αστυνομία πιο συγκροτημένα και συγκεκριμένα να ετοιμάζει τις υποθέσεις που πηγαίνουν στο Δικαστήριο, γιατί εκεί φαίνεται λόγω είτε έλλειψης στοιχείων είτε λανθασμένης ετοιμασίας φακέλου, κάποιες υποθέσεις να χάνονται", είπε.



Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα