Δημοσκόπηση Ρεπόρτερ: Μονόδρομος η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

Την ώρα που συγκεκριμένες πολιτικές ηγεσίες τάσσονται ολοένα και πιο έντονα υπέρ της επανατοποθέτησης της βάσης λύσης του Κυπριακού, ουσιαστικά αξιώνοντας αποκήρυξη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος διαμηνύει σε όσους εκφράζουν μια τέτοια άποψη πως ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα απέβαινε προς το συμφέρον της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Διαβάστε επίσης: Έξι στους δέκα Κύπριους επικροτούν την προσήλωση της Κυβέρνησης στο μνημόνιο

Πιο μεγάλο κόμμα και πιο σοβαρός πολιτικός ο...κανένας!

 

 


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του «Ρεπόρτερ», την εκτίμηση αυτή έχουν επτά στους δέκα συμπολίτες μας, την ώρα που μόλις ένα 17% του εκλογικού σώματος πιστεύει πως ενδεχόμενη αποκήρυξη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα είχε θετικές για τη δική μας πλευρά προεκτάσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού. Στάση ουδετερότητας επί του επίμαχου -όπως τον τελευταίο καιρό εξελίσσεται- αυτού ερωτήματος, τηρεί ένας στους δέκα ψηφοφόρους, είτε δηλώνοντας πως δεν γνωρίζει, είτε αποφεύγοντας να τοποθετηθεί.  
 
 
Θετικό πρόσημο για τον Πρόεδρο


Θετικό πρόσημο λαμβάνουν οι χειρισμοί του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, καθότι με αυτούς συμφωνεί το 53% των συμπολιτών μας. Πρόκειται όμως για ένα ποσοστό, το οποίο θ’ ανέμενε κανείς πως θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερο, δεδομένου ότι τις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη στην εν’ εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα του τόπου, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

 

Όπως είναι λογικό, οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό τυγχάνουν της μεγαλύτερης αποδοχής από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ (σε ποσοστό 76%), ενώ ίσως όχι στον αναμενόμενο βαθμό είναι η αποδοχή τους από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ (σε ποσοστό 55%). Από την άλλη, ωστόσο, ως αξιοσημείωτο εύρημα καταγράφεται ο βαθμός αποδοχής των χειρισμών του Νίκου Αναστασιάδη από τους ψηφοφόρους δύο κόμματων της αντιπολίτευσης, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, οι ηγεσίες των οποίων του ασκούν καθημερινά δριμεία κριτική. Παρόλα αυτά, τέσσερεις στους δέκα ψηφοφόρους των δύο αυτών κομμάτων εγκρίνουν την ακολουθητέα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πολιτική στο Κυπριακό. 
 
Χρήμα από το αέριο για την επανένωση


Στη μεγάλη συζήτηση που βρίσκεται σ’ εξέλιξη όσον αφορά την οικονομική πτυχή της λύσης, και δη της χρηματοδότησης της επανένωσης της Κύπρου στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας, η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων δεν θα έλεγε όχι στο ενδεχόμενο προς το σκοπό αυτό να χρησιμοποιηθεί μέρος των εσόδων από το φυσικό αέριο. Θετικοί έναντι μιας τέτοιας προοπτικής εμφανίζονται έξι στους δέκα συμπολίτες μας (σε ποσοστό 60%). Πρόκειται για εύρημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έκπληξη, δεδομένης της υπέρμετρης κατά ορισμένους ευαισθησίας η οποία επιδεικνύεται από μεγάλη μερίδα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, όσον αφορά το ζήτημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και της όποιας διασύνδεσής τους με το Κυπριακό πριν ή μετά τη λύση.
 
Ούτε με σφαίρες τουρκικές εγγυήσεις  

 

 


Ούτε με σφαίρες θ’ αποδεχόταν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων μια λύση του Κυπριακού με την οποία ακόμη κι αν συμφωνούσε σε όλα τα υπόλοιπα, θα προέβλεπε συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων έστω και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Ένα σχέδιο λύσης ανάλογου περιεχομένου, θ’ απορριπτόταν ηχηρά από το 76% των Ελληνοκυπρίων. Μάλιστα, αρνητικά θα τάσσονταν πλειοψηφικά οι ψηφοφόροι όλων κομμάτων, με αυτούς του ΔΗΣΥ να το καταψηφίζουν σε ποσοστό 72%, αυτούς του ΑΚΕΛ σε ποσοστό 65%, αυτούς του ΔΗΚΟ σε ποσοστό 76% και αυτούς της ΕΔΕΚ σε ποσοστό 84%. Τέτοιου περιεχομένου σχέδιο λύσης θα απορριπτόταν από το 70% των ανδρών και το 80% των γυναικών, ενώ αναφορικά με την προσέγγιση έναντι τέτοιου σχεδίου λύσης αναλόγως επιπέδου μόρφωσης θα απορριπτόταν: Από εννέα στους δέκα απόφοιτους δημοτικού, οκτώ στους δέκα απόφοιτους της μέσης εκπαίδευσης και επτά στους δέκα απόφοιτους κολλεγίου ή πανεπιστημίου. 
 
Κόκκινη γραμμή η Μόρφου

 


Κόκκινη γραμμή και απαραίτητη προϋπόθεση, προκείμενου να ψηφίσουν θετικά σε ένα νέο σχέδιο λύσης, αποτελεί για μεγάλη μερίδα των Ελληνοκυπρίων η επιστροφή της Μόρφου. Επτά στους δέκα θα ψήφιζαν «όχι» σε ένα νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, όπου στο μόνο στο οποίο δεν θα συμφωνούσαν θα ήταν στο ότι δεν θα προβλεπόταν επιστροφή της Μόρφου. «Όχι» στη λύση χωρίς επιστροφή της Μόρφου θα έλεγαν επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, το 56% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, καθώς και το 64% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ.
 
Δύσκολα υπό την τ/κ πολιτεία

 


Μόλις ένας στους τρεις Ελληνοκύπριους, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, θα πήγαινε να ζήσει στην τουρκοκυπριακή πολιτεία εάν έβρισκε καλή δουλειά, σε αντίθεση με το 65% των Ε/κ που δηλώνει πως δεν θα έπραττε κάτι τέτοιο. Τις λιγότερες επιφυλάξεις να πάνε να ζήσουν στην τουρκοκυπριακή πολιτεία έχουν οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, καθότι δεν θα είχε πρόβλημα να το κάνει το 46% των υποστηρικτών του. Κάπως πιο διστακτικοί εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ, από τους οποίους θα πήγαινε το 36%, ενώ κατά πολύ πιο κουμπωμένοι εμφανίζονται οι υποστηρικτές του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Θα πήγαινε να ζήσει στα κατεχόμενα, εάν έβρισκε καλή δουλειά, από το ΔΗΚΟ ένα 27% και από την ΕΔΕΚ ένα 28% των ψηφοφόρων της.

 


 
Σχετική άνεση στη συμβίωση με τους Τ/κ


Η βιωσιμότητα μιας πιθανής λύσης του Κυπριακού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αρμονική ή όχι συμβίωση που θα υπάρξει μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του «Ρεπόρτερ», η πλειοψηφία των Ε/κ δεν θα είχε ιδιαίτερες δυσκολίες να συμβιώσει αισθανόμενη άνετα με τους Τ/κ σε επίπεδο κοινωνίας, ενώ κάπως λιγότερο άνετα θα ένιωθαν οι Ε/κ σε ό,τι αφορά τη συμβίωσή τους σε επίπεδο σχολείων και αστυνομίας. 
 
Δεν βλέπουν λύση εντός του 2016

 

 


Ανέφικτος μοιάζει στις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού εντός του 2016, καθότι έξι στους δέκα δεν διαβλέπουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Περισσότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ (εννέα στους δέκα), ενώ όσον αφορά τον βαθμό απαισιοδοξίας ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ σε ποσοστό 65% και αυτοί του ΔΗΣΥ σε ποσοστό 57%. Από την άλλη, ο μεγαλύτερος βαθμός αισιοδοξίας για λύση του Κυπριακού εντός του 2016 πηγάζει από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, καθώς το 46% των ψηφοφόρων του εκτιμά πως είναι εφικτή μια πιθανή λύση του Κυπριακού εντός του 2016.
Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες, περισσότερο απαισιόδοξοι για λύση το 2016 εμφανίζονται οι 65ρηδες και άνω (επτά στους δέκα), ενώ ακολουθούν σε ποσοστό 65% όσοι εμπίπτουν στις ηλικίες 45-64 και σε ποσοστό 57% όσοι εμπίπτουν στις ηλικίες 25-44. Ο υψηλότερος βαθμός αισιοδοξίας για λύση εντός του χρόνου καταγράφεται σε ποσοστό 46% στην ηλικιακή ομάδα 18-24.
 
Θα βρεθούμε σε δυσχερέστερη θέση 


Χειροτέρευση της θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς στο πλαίσιο των συνομιλιών, εάν και αυτή τη φορά δεν λυθεί το Κυπριακό, διαβλέπουν σχεδόν οι μισοί Ελληνοκύπριοι (σε ποσοστό 45%). Τρεις στους δέκα εκτιμούν πως τα πράγματα θα μείνουν όπως είναι σήμερα, ενώ ένα 15% προβλέπει αναγνώριση του ψευδοκράτους. Μόλις ένα 4% ευελπιστεί ή θεωρεί ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα απ’ ό,τι είναι σήμερα.
 
 


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Γραφείο: IMR/ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Ανάθεση: Εφημερίδα «Ρεπόρτερ»
Ημερομηνία διεξαγωγής: 25/02-02/03/2016
Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές και Αγροτικές περιοχές
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+ με δικαίωμα ψήφου
Μέγεθος δείγματος: 1000 άτομα
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»