Μέσω υπουργικού επιστρέφουν τα «κουρεμένα» στα ορφανά της Ήλιος

Προς αποκατάσταση βαδίζει σύντομα μια αδικία σε βάρος των ορφανών της αεροπορικής τραγωδίας «ήλιος, καθώς κινείται ο μηχανισμός για να δοθεί στα παιδιά αυτά μέρος των χρημάτων που έχασαν κατά το κούρεμα καταθέσεων το 2013 ή μετά από σύναψη αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.
 
Πρόκειται για τα χρήματα, τα οποία είχαν λάβει τα ορφανά από ασφαλιστικές εταιρείες ως αποζημιώσεις, μετά το θάνατο των γονέων τους στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.  
 
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, τις επόμενες ημέρες συνέρχεται η Επιτροπή που συστάθηκε για τη διαχείριση ανθρωπιστικών θεμάτων. Στο πλαίσιο της συνεδρίας αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρόταση και η φόρμουλα, βάση της οποίας θα επιστραφούν τα χρήματα. Ακολούθως, η πρόταση θα οδηγηθεί ενώπιον του υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.
 
Πάντως, ο κ. Φωτίου τόνισε πως η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά, ενώ η όλη διαδικασία θα υλοποιείται σταδιακά, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα δύο με τρία χρόνια.  Δεν αποκλείεται τα χρήματα κα καταβληθούν στους δικαιούχους σε δόσεις.  
 
Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι είναι περίπου 30 παιδιά και νεαροί ενήλικες (οι οποίοι ήταν ανήλικοι το 2005 όταν έχασαν τους γονείς τους).
 
Το αίτημα της επιστροφής των χρημάτων στα παιδιά αυτά είχε τεθεί αρκετές φορές από τους συγγενείς. Οι αποζημιώσεις αυτές υπολογίζονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ δύο περιπτώσεις παιδιών έχασαν καταθέσεις που άγγιζαν το ένα εκατομμύριο, χρήματα τα οποία είχαν επενδυθεί σε αξιόγραφα της Λαϊκής τράπεζας. Οι συγγενείς απηύθυναν εκκλήσεις για επίλυση του θέματος, καθώς τα παιδιά αυτά, μετά το θάνατο το γονιών τους δεν είχαν πόρους για να σπουδάσουν και να θέσουν τα θεμέλια για τη ζωή τους. Η σύνταξη των παππούδων τους, πολλές φορές δεν ήταν αρκετή για να τους εξασφαλίσει τα απαραίτητα.
 

maria.stylianou@imhbusiness.com
  

 
 
 

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Tεκμηρίωσης ο Δαμιανός-Βρίσκεται στο τελικό στάδιο
Τυχόν αλλαγές στο δρόμο Λευκωσίας Τρόοδους θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση 10 χρόνων-Προειδοποιεί ο Βαφέαδης
Πάνω από δύο χιλιάδες πολίτες επισκέφθηκαν το Ιατρείο Ταχείας Διακίνησης του Νοσοκομείου Λευκωσίας,
Επανεξελέγη πρόεδρος ΔΣ ΠΑΣΥΚΙ ο Σωτήρης Κούμας
Νέα κίτρινη προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος την Τρίτη
Άκουσε τις ανησυχίες των βιομηχανιών Λεμεσού ο Παπαναστασίου-Μεγαλύτερα το κόστος ενέργειας και η γραφειοκρατία
Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία αιτήσεων για κρατική φοιτητική μέριμνα
Διαβεβαιώσεις ΔΕΑ για συνέχιση προσπαθειών για τους αγνοούμενους-Καμία πληροφορία για κρατούμενους στην Τουρκία
Από Σεπτέμβρη αρχίζει η κατ' άρθρον του νομοσχεδίου για την ευθανασία-«Πρώιμη η συζήτηση»
Συνεχίζεται η απεργία μεταφορέων-Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα