Το "Ερμού 300" ζητά ίση μεταχείριση

  Αντικείμενο έντονης διαμάχης έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες ένας από τους πιο πολυσύχναστους χώρους ψυχαγωγίας στην παλιά Λευκωσία. «Πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών», καταγγέλλει ο Στεφάν Φυσεντζίδης, αρχιτέκτονας και ιδιοκτήτης του Καφενείου Ερμού 300, ο οποίος, όπως ο ίδιος λέει, αναμένει εδώ και επτά μήνες την άδεια του δήμου Λευκωσίας, προκειμένου να λειτουργήσει νόμιμα τον χώρο του ως εστιατόριο. Αντ’ αυτού, όπως αναφέρει στον «Ρεπόρτερ», μέχρι στιγμής λαμβάνει μόνο πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, τα οποία καλείται να πληρώσει. «Το μόνο που ζητώ είναι ίση μεταχείριση. Δεν γίνεται στην περιοχή να υπάρχουν 24 υποστατικά, (εστιατόρια, καφενεία, μουσεία, μπαρ, σουβλατζίδικα) και κανείς να μην ενοχλείται, και σε μένα να αρνούνται να δώσουν άδεια. Τα όργανα του κράτους έρχονται εδώ 1 - 2 φορές τη βδομάδα. Συνολικά κάθε μήνα καλούμαι να πληρώσω δυόμιση με τρεις χιλιάδες ευρώ πρόστιμα, για ήχο, παράνομη λειτουργία, ποτό κ.ά.», προσθέτει. Σύμφωνα με τον κ. Φυσεντζίδη, έχει άδεια για αξιοποίηση του χώρου ως αρχιτεκτονικό γραφείο και πολυχώρο, προσωρινή άδεια για καφενείο, ενώ στις 7 Ιουλίου 2015 υπέβαλε αίτηση για να εξασφαλίσει άδεια για αλλαγή χρήσης του χώρου του, προκειμένου να το κάνει εστιατόριο. «Πήρα μετά από μήνες απάντηση από τον δήμο ότι η αρμόδια επιτροπή απεφάνθη ότι δεν ευνοεί τέτοια χρήση η περιοχή. Γιατί;», διερωτάται ο αρχιτέκτονας.

 

 

Το χάνι του ζωέμπορα

Όπως διηγείται ο νυν ιδιοκτήτης, γύρω στα 1800 μ.Χ., στον συγκεκριμένο χώρο, που λεγόταν το «Χάνι του ζωέμπορα», διεξαγόταν μεγάλη λαϊκή αγορά, με τους εμπόρους να έρχονται με τις άμαξες για να πουλήσουν την πραμάτεια τους, διανυχτερεύοντας μάλιστα με τα ζώα τους εκεί. «Στον χώρο πίσω, που ήταν στάβλος, αφήσαμε μάλιστα τις στάμνες που έβαζαν στα ζώα νερό και σανό, μέχρι να τελειώσει το παζάρι. Γινόταν η αγορά, και την επομένη μάζευαν ό,τι είχε απομείνει από φθαρτά και άλλα προϊόντα, και έφευγαν. Ήταν ‘‘το χάνι του ζωέμπορα’’, όπως το έλεγαν». Μετέπειτα, ο χώρος καταλείφθηκε από παραδοσιακούς τεχνητές, πελεκάνους, μεταλλουργούς, τορναδόρους και επιδιορθωτές αυτοκινήτων, μέχρι που το 2006 το υποστατικό στην οδό Ερμού 300, πωλήθηκε στην οικογένεια Φυσεντζίδη.

Από γραφείο σε εστιατόριο

Όπως λέει ο Στεφάν Φυσεντζίδης, το 2006, όταν επέστρεψε μόνιμα στην Κύπρο από τη Γαλλία, με τη βοήθεια της οικογένειάς του αγόρασε στην τιμή των 200.000 λιρών, τον συγκεκριμένο χώρο, με σκοπό να γίνει το αρχιτεκτονικό του γραφείο και εκθεσιακός χώρος. «Δαπανήθηκε πάνω από ενάμιση εκατομμύριο ευρώ για την αναπαλαίωση και ανακαίνισή του. Μου πήρε δύο χρόνια να βγάλω το σχέδιο και άλλα δύο χρόνια για να γίνει η ανακαίνιση. Το 2010 λειτούργησε το αρχιτεκτονικό γραφείο και ο εκθεσιακός χώρος, και οι δουλειές πήγαιναν πολύ καλά». Μετά τις τραγικές εξελίξεις στην οικονομία, συνεχίζει ο αρχιτέκτονας, αποφάσισα να αξιοποιήσω διαφορετικά τον χώρο. «Τον μετέτρεψα σε καφενείο, εξασφαλίζοντας προσωρινή άδεια για έναν χρόνο. Ο κόσμος το αγκάλιασε αμέσως. Στην πορεία όμως, όταν άρχισε η αναπαλαίωση της οδού Ερμού με στόχο την αναζωογόνησή της, ο δρόμος έκλεισε για 18 μήνες, με αποτέλεσμα να πληγούμε και εμείς, που αν και λειτουργούσαμε στην ουσία υπολειτουργούσαμε. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στην Ερμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην περιοχή υπάρχουν και άλλα εστιατόρια και κέντρα αναψυχής, αποφασίσαμε να το μετατρέψουμε σε εστιατόριο. Τότε άρχισε και ο πόλεμος από διάφορους φορείς», υποστηρίζει ο κ. Φυσεντζίδης.


«Δεν θα τους κάνω τη χάρη»

Αν το μέτρο σύγκρισης των κατοίκων που αντιδρούν είναι ότι θα μετατραπεί και η Ερμού σε Λήδρας και Ονασαγόρου, όπου όποιος θέλει ανοίγει ό,τι θέλει, τους δικαιολογώ, λέει ο ιδιοκτήτης του εν λόγω πολυχώρου. «Εμείς, εξαρχής διατηρήσαμε την παράδοση, και αρχιτεκτονικά και στο μενού μας», συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι δεν κάνει κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους επιχειρηματίες της περιοχής. «Θα περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου και ακολούθως θα πάρουμε μέτρα. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει άλλη κωλυσιεργία. Δεν μπορούν να με έχουν στο περίμενε επτά μήνες και ταυτόχρονα να θέλουν και τις χιλιάδες ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τα πρόστιμα. Αν δεν έχουν σκοπό να μας δώσουν την άδεια, να μας το στείλουν γραπτώς, ώστε να πάρουμε τα μέτρα μας και να γλιτώσουμε το επόμενο τριχίλιαρο σε πρόστιμα. Πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίζονται όλοι ίσα» καταλήγει, προσθέτοντας με νόημα ότι υψηλά ιστάμενο πρόσωπο ενδιαφέρεται ν’ αγοράσει τον χώρο του.

Το σχόλιο του δήμου Λευκωσίας

Σε ερώτηση του «Ρεπόρτερ» προς τον δήμο Λευκωσίας αναφορικά με το τι προνοούν τα σχέδια για τη συγκεκριμένη περιοχή, αν απαγορεύεται η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου ως εστιατόριο και γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει και για τα υπόλοιπα υποστατικά που βρίσκονται περιμετρικά του Ερμού 300 λάβαμε την εξής λιτή απάντηση: «Έχουμε απαντήσει επανειλημμένα στον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη για το συγκεκριμένο υποστατικό (επιστολές 9/3/2015 και 24/2/2016). Ο δήμος Λευκωσίας εξετάζει όλες τις αιτήσεις (Πολεοδομικές και Άδειες Οικοδομής) βάσει των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τις ανέσεις των κατοίκων της περιοχής. Ο δήμος έχει απαντήσει σε όλες τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί (5 Πολεοδομικές και 3 άδειες οικοδομή) πλην μιας των αιτήσεων, η οποία εξετάζεται τώρα».

 

 

Φαίνεται να είναι θέμα ζώνης

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η περιοχή της οδού Ερμού, όπως αναφέρεται στο Τοπικό Σχέδιο, βρίσκεται σε μεικτή ζώνη μεταξύ δύο οικιστικών περιοχών (Χρυσαλινιώτισσας και Ταχτ ελ Καλέ), και σε αυτές τις περιοχές τόσο το κράτος όσο και ο δήμος Λευκωσίας έχουν υλοποιήσει οργανωμένα Οικιστικά Προγράμματα, για συγκράτηση των κατοίκων και προσέλκυση νέων. Ο δρόμος ήταν και είναι εμπορικός, και σ’ αυτόν λειτουργούν μικρά καταστήματα, υπηρεσίες και πολιτιστικοί χώροι. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, η περιοχή της οδού Ερμού δεν προοριζόταν ποτέ και από κανένα πολεοδομικό σχέδιο, για συγκέντρωση χώρων αναψυχής με τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι πεζόδρομοι Λήδρας και Ονασαγόρου, οι οποίοι αποτελούν μέρος της ζώνης του αστικού εμπορικού κέντρου. Κάθε άδεια αξιολογείται στη βάση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου, που είναι νόμος του κράτους.
Η υπό αναφορά οικοδομή, ούσα διατηρητέα, έτυχε επιχορήγησης από το κράτος. Για πληρωμή ολόκληρου του ποσού της επιχορήγησης που εγκρίθηκε, φαίνεται να εκκρεμούν διάφορες παρατηρήσεις από υπηρεσίες του κράτους. Όπως υποστηρίζουν αρμόδιες Αρχές του κράτους, διαπιστώθηκε ότι κατά το στάδιο των οικοδομικών εργασιών έγιναν διάφορες παρεκκλίσεις από τα εγκριθέντα σχέδια, καθώς επίσης και εργασίες που δεν συνάδουν με τις Αρχές της Διατήρησης, και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έκρινε ότι δεν ανταποκρίνονταν στις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί πέντε πολεοδομικές αιτήσεις για το συγκεκριμένο υποστατικό. Από αυτές έχουν εγκριθεί οι τρεις, μία δεν έχει εγκριθεί λόγω του ότι δεν πληρούσε τις σχετικές προδιαγραφές και η τελευταία βρίσκεται υπό εξέταση, ενώ δεν εξασφαλίστηκε ποτέ άδεια οικοδομής για τη σημερινή χρήση (εκτός από την άδεια οικοδομής της πρώτης Πολεοδομικής που αφορούσε τη χρήση για αρχιτεκτονικό γραφείο, γκαλερί και κατοικία) που είναι συμβατή με τη ζώνη.

 

 

Δειτε Επισης

Τα στοιχεία των Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικών Ιατρών κατά τα Σαββατοκύριακα, έδωσε ο ΟΑΥ
Καταγγέλλει μονομερείς ενέργειες για εκπροσώπηση κομμάτων στη σχολική εφορεία Δρομολαξιάς το ΕΛΑΜ
Βγήκε άσπρος καπνός-Τα βρήκαν τελικά γιατροί και ΟΚΥπΥ για το ποσό των οικονομικών κριτηρίων
Έφτασαν τους τέσσερις οι θάνατοι λόγω γρίπης Α-Απεβίωσε ηλικιωμένος
Προχωρεί με την ετοιμασία νέων εγγράφων προσφοροδότησης για δρόμο Πάφου-Πόλης το Τμ. Δημοσίων Έργων
Στην Αγλαντζιά τυχερό πεντάρι του Τζόκερ-Το ποσό που κέρδισε
Δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα αλλά έπαιρναν βεβαιώσεις και περνούσαν τα κριτήρια κάποιες ομάδες
«Η καλύτερη διαχρονικά επίδοση με αύξηση 5,6% όγκου επιβατών το 2024»-Ικανοποιημένο το Υπ. Μεταφορών
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ στο Τζόκερ
Στους τρεις ανήλθαν οι νεκροί από γρίπη Α-Απεβίωσαν άλλοι δύο ασθενείς