Έχουμε συμφωνία λέει η Κομισιόν για το προσφυγικό

Προχώρησε η συμφωνία με την Τουρκία, έγραψε στο τουίτερ ο εκπρόσωπος του Ζ.Κ Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση των 28 για επιστροφή στη Σένγκεν ως το τέλος του χρόνου.
 
Προηγουμένως
Εμπλοκές είχαν προκληθεί λόγω των αξιώσεων της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να ζήτησε περισσότερα κονδύλια, χαλάρωση των όρων για χορήγηση βίζα από τα τέλη Ιουνίου 2016 και επίσπευση των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., με αντάλλαγμα την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, πολλές χώρες εμφανίζονται θετικές ωστόσο εκτιμούν πως χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία, πριν από την επίτευξη μίας συμφωνίας.
 
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Reporter, η Τουρκία ζήτησε ονομαστική αναφορά στα ενταξιακά κεφάλαια, τα οποία ζητεί να ανοίξουν για δεχθεί συμφωνήσει με την ΕΕ για την προσφυγική κρίση. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η Κύπρος δεν αποδεχόταν αυτό τον όρο της Τουρκίας, που αποτελούσε ένα από τα πιο βασικά εμπόδια.
 
Βέτο Ουγγαρίας στην απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία στην Ευρώπη
 
Κατά της πρότασης για μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε. τάχθηκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας Ζόλταν Κόβατς.
 
«Άσκησε βέτο στο σχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε τη μετεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη», ανέφερε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
 
Στο μεταξύ, για απόφαση που θα περιλαμβάνει την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της Ε.Ε., πιέζει η ελληνική πλευρά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) διαφωνούν με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά επέκρινε την «υποκριτική» στάση των χωρών αυτών, επισημαίνοντας ότι δεν δέχονται πρόσφυγες με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση και την ίδια στιγμή κλείνουν τα σύνορα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητεί να ληφθεί σήμερα απόφαση για το προσφυγικό, λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει απόφαση τότε θα πρέπει να επανέλθει η αρχική κατάσταση στα σύνορα, να ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος και να περάσουν οι ροές των προσφύγων.

Αν δεν υιοθετηθεί το «plan A» που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, τότε θα πρέπει να πάμε στο «plan B» που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο των μεταναστών, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι αν δεν ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος οι ροές των μεταναστών θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Έντονη ανησυχία στην Ευρώπη λόγω της κλιμάκωσης στο Ουκρανικό-Κατάλογο με καταφύγια καταρτίζει η Γερμανία
ΒΙΝΤΕΟ: Επιβάτες μίνιμπας στην Τουρκία το τράβηξαν όταν κόλλησε στα χιόνια
Συνομιλίες με χρονοδιάγραμμα και παράθυρο «άλλων λύσεων» προτείνει πρώην διπλωμάτης της Τουρκίας
Στηρίζει τον Ελληνοαμερικανό Τζίμι Πατρώνη για το Κογκρέσο ο Τραμπ
Ούτε βήμα πίσω από τους γιατρούς-Δεν αποκλείουν επ αόριστον απεργία
Ρώσος λιποτάκτης αποκαλύπτει μυστικά του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας
Η έκθεση-βόμβα που ανατρέπει τα δεδομένα για το τρίτο βρέφος στην υπόθεση της Αμαλιάδας
Σύλληψη 16χρονων για επίθεση και ξυλοδαρμό 14χρονου στη Λέσβο
Μύλος η δίκη για τη δολοφονία Ανδρονίκου-Σε αχαρτογράφητα νερά η διαδικασία μετά τις ομολογίες των τριών
Θέμα ωρών η απόφαση Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο-«Δεν έχει λόγο να αρνηθεί τη συμφωνία»