Πολύ σύντομα η παραγγελία του εξοπλισμού για νάκροτεστ

Ήταν Σεπτέμβριος του 2010, όταν κατατέθηκε στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο που θα έδινε το δικαίωμα στην Αστυνομία να διενεργεί ελέγχους για οδήγηση, υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Το γνωστό πλέον νάρκοτεστ. Έξι χρόνια μετά, και αφού το εν λόγω νομοσχέδιο πέρασε από συμπληγάδες, κατατέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο νόμος εγκρίθηκε με 29 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και μία αποχή. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, όμως, έφερε αρκετές αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις, με την Κύπρο να χωρίζεται επί της ουσίας σε δύο στρατόπεδα. Από τη μια, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου θεωρούν πως αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται με στόχο τη μείωση των τροχαίων οδικών συγκρούσεων. Από την άλλη, οι «φίλοι της κάνναβης» υποστηρίζουν πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινδυνεύουν να παραβιαστούν συνταγματικά δικαιώματα, των πολιτών.

ΟΠΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ

Πρωτοστάτης στην εφαρμογή της νομοθεσίας ήταν το Κρατικό Χημείο με τη διευθύντριά του, δρ Πόπη Κανάρη να υποστηρίζει με δηλώσεις της στον «Ρεπόρτερ», πως πλέον υπάρχει ένα δυνατό όπλο στα χέρια των αρχών, για καταδίκη πολιτών που κάνουν χρήση ουσιών και οδηγούν. Όπως εξηγεί η κα Κανάρη, η ανησυχία των αρχών επικεντρώνεται στα ναρκωτικά, τα οποία δεν εντάσσονται στις φαρμακευτικές ουσίες. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τη μορφίνη και την ηρωίνη, δυο ουσίες οι οποίες, σύμφωνα με το Χημείο, με τη χρήση τους θέτουν σε καταστολή τον ανθρώπινο οργανισμό. «Στόχος μας είναι οι αμφεταμίνες, η κάνναβη και η κοκαΐνη, ουσίες οι οποίες δίνουν στον χρήστη την ψευδαίσθηση πως μπορεί να κάνει τα πάντα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει», επισημαίνει η κα Κανάρη. Όπως είχε λεχθεί παλαιότερα, κατά τη συζήτηση του θέματος στις επιτροπές της Βουλής, από το 2004 μέχρι σήμερα, σημειώθηκαν 152 θάνατοι από ναρκωτικά. Από αυτούς, το 35% οφείλεται σε θανάτους από τη χρήση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΧΡΗΣΗ

Σε ό,τι αφορά στη χρήση της κάνναβης για την οποία έγινε μεγάλη συζήτηση μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, η διευθύντρια του Κρατικού Χημείου εξηγεί πως με τον έλεγχο που θα διενεργείται μέσω του σάλιου, θα εντοπίζονται μόνο όσοι έκαναν πρόσφατη χρήση ουσιών. Στόχος είναι ο εντοπισμός ατόμων, οι οποίοι έκαναν χρήση και εντός δυο ή τριών ωρών έπιασαν τιμόνι. Όπως, σημειώνει η κα Κανάρη, στο σάλιο μεταβολίζονται πολύ γρήγορα οι ουσίες και ως εκ τούτου εάν κάποιος έκανε χρήση μια μέρα πριν, τότε ο έλεγχος που θα του γίνει δεν θα καταδείξει το οτιδήποτε. «Δίνουμε την επιλογή του σάλιου, γιατί είναι το δείγμα που δείχνει την πρόσφατη χρήση ναρκωτικών κατά την οδήγηση, άρα θέλουμε όντως αυτός που θα κατηγορηθεί να είναι από την επήρεια ναρκωτικών εκείνη την ώρα και όχι γιατί έκανε χρήση παλαιότερα», συμπληρώνει.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΚΕΛΩΜΑ

Σύμφωνα με τον διευθυντή Τροχαίας Αρχηγείου, Γιαννάκη Χαραλάμπους, η Αστυνομία αναμένει να τεθεί η διαδικασία και επίσημα σε εφαρμογή. «Το κράτος, πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην παραγγελία του αναγκαίου εξοπλισμού και θα γίνει ταυτόχρονα και η εκπαίδευση του προσωπικού», ανέφερε στον «Ρεπόρτερ». Σε ό,τι αφορά στις επιφυλάξεις που ακούγονται, πως ο έλεγχος με τη μέθοδο σάλιου θα βοηθήσει στο φακέλωμα των πολιτών, ο κ. Χαραλάμπους σημειώνει ότι στη νομοθεσία υπάρχει πρόνοια ότι το δείγμα που θα λαμβάνεται θα αφορά αποκλειστική χρήση για έλεγχο ναρκωτικών ουσιών και οποιαδήποτε άλλη χρήση του θα διώκεται ποινικά. Η νομοθεσία, προσθέτει, αναφέρει ρητά πως τα δείγματα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος θα καταστρέφονται.

Διαφωνούν οι «Φίλοι Κάνναβης»

Ο εκ των ιδρυτικών στελεχών της ομάδας «Φίλων Κάνναβης», Πέτρος Ευδόκας, ανέφερε στον «Ρεπόρτερ» ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στα μέλη της Αστυνομίας να διενεργούν ελέγχους, χωρίς εύλογη υποψία. Αυτό, όπως υποστήριξε, είναι αντισυνταγματικό.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία ελέγχου, ο κ. Ευδόκας σημειώνει ότι το σάλιο είναι παράγωγο του οργανισμού, το οποίο εμπεριέχει και το γενετικό υλικό του ανθρώπου. Ως εκ τούτου, είπε, η συλλογή του από μέλη της Αστυνομίας πρέπει να συνοδεύεται από διάταγμα δικαστηρίου. «Με τη νέα νομοθεσία δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της Αστυνομίας να το πράξουν, παραγκωνίζοντας τη δικαστική εξουσία», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως από τη λίστα των ουσιών που θα ανιχνεύονται με το νάρκοτεστ, έχουν αφαιρεθεί «οι αληθινές ναρκωτικές ουσίες», όπως η ηρωίνη, η μορφίνη και τα ψυχοφάρμακα, τα οποία αποδεδειγμένα μπορούν να επηρεάσουν τον οδηγό. Σύμφωνα με τον κ. Ευδόκα, υπάρχουν ουσίες και τεχνικές καθαρισμού του οργανισμού και του στόματος, που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, και οι οποίες μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες να γίνει ανίχνευση της κάνναβης με το νάρκοτεστ σάλιου.

Τι προβλέπει η νέα νομοθεσία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι οδηγοί που θα ανακόπτονται από την Αστυνομία θα δίνουν δείγμα σάλιου στους αστυνομικούς και εάν η προκαταρτική εξέταση είναι θετική, τότε ο οδηγός θα δίνει πρόσθετο δείγμα σάλιου για εργαστηριακή εξέταση. Με δείγμα αίματος θα γίνεται η εργαστηριακή εξέταση, χωρίς να προηγηθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σάλιου, σε περίπτωση που πρόσωπο από το οποίο έχει ζητηθεί να δώσει δείγμα σάλιου για προκαταρκτική εξέταση αδυνατεί να δώσει για ιατρικούς λόγους. Παράλληλα, θεσμοθετείται ποινικό αδίκημα σε περίπτωση που πρόσωπο αρνείται ή αποφεύγει να δώσει δείγμα για το νάρκοτεστ. Προνοείται ότι το όχημα προσώπου στο δείγμα σάλιου, του οποίου έχουν ανιχνευθεί ναρκωτικά κατά την προκαταρκτική εξέταση ή του προσώπου που αρνείται ή αποφεύγει να παράσχει βιολογικό δείγμα για προκαταρκτική ή εργαστηριακή εξέταση, θα οδηγείται στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό και θα παραδίδεται σε πρόσωπο το οποίο δύναται να οδηγήσει και δεν βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών. Η προκαταρκτική εξέταση, στην οποία θα υποβάλλονται οι οδηγοί, θα μπορεί να ανιχνεύει τρία είδη ναρκωτικών ουσιών. 
Επίσης, υπάρχει πρόνοια για την ασφαλή μεταφορά στον τόπο κατοικίας προσώπου στο δείγμα σάλιου, του οποίου έχουν ανιχνευθεί ναρκωτικά κατά την προκαταρκτική εξέταση ή προσώπου το οποίο αρνείται ή αποφεύγει να παραχωρήσει δείγμα για προκαταρκτική ή εργαστηριακή εξέταση.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Η νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια ή χρηματική ποινή 3.500 ευρώ, στέρηση άδειας οδήγησης και επιβολή 3 - 6 βαθμών ποινής. Τα έσοδα που θα προέρχονται από καταδίκες, λόγω οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, θα κατατίθενται σε ένα ειδικό ταμείο για σκοπούς απεξάρτησης ουσιοεξαρτώμενων ατόμων. Για την εξέταση, δεν θα επιβαρύνεται ο ελεγχόμενος.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Στον προϋπολογισμό του 2016, περιλαμβάνεται κονδύλι 600.000 ευρώ, για αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, για να μπορεί να γίνεται αξιόπιστος έλεγχος από το Κρατικό Χημείο. Να σημειωθεί δε πως το εξειδικευμένο μηχάνημα που απαιτείται για τον δεύτερο έλεγχο, με βάση τις προδιαγραφές που τέθηκαν, θα έχει κόστος περίπου 350.000 ευρώ. Όπως εξήγησε η διευθύντρια του Κρατικού Χημείου, οι διαδικασίες για ολοκλήρωση των προδιαγραφών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται ότι εντός των επόμενων μηνών θα υπάρξουν αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού.

panayiotis.hadjiapostolou@imhbusiness.com
 

Δειτε Επισης

Εικοσιπεντάχρονος έκλεψε όχημα και πετρέλαιο στην Πάφο-Συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας
Επαναξιολόγηση των ρυθμίσεων στη Λεωφ. Μακαρίου ζητά η πρωτοβουλία επιχειρηματιών
Διέρρηξε και έκλεψε από οικοδομές στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε 48χρονο
Καταχώρησε νέα αγωγή κατά Οδυσσέα και Δημοκρατίας ο Παπαδούρης-Τι υποστηρίζει η υπεράσπιση του
Σε εξέλιξη η Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου στο Προεδρικό-Ιστορική ημέρα τη χαρακτήρισε ο ΠτΔ
Από πτώση εξ ύψους επήλθε ο θάνατος της άτυχης 59χρονης που δηλώθηκε ως ελλείπουσα-Τι έδειξε η νεκροτομή
ΠτΔ: Η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει την ενίσχυση των θεσμών στον Λίβανο
Ο Τραμπ επέλεξε τον δικηγόρο Τζέιμισον Γκριρ ως τον επόμενο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο
Τα εννέα σημεία κλειδιά για την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στον Λίβανο-Η τελευταία προειδοποίηση από τους IDF
Οικονομικές διαφορές μισού εκατομμυρίου πίσω από την βόμβα στη Λεμεσό-Καταζητούνται δύο πρόσωπα