Χ. Στρόππος: Ο 26χρονος εκλεκτός του ΔΗΚΟ στον Ρεπόρτερ

  Πενήντα έξι άτομα διεκδικούν, μέσω του Δημοκρατικού Κόμματος, την είσοδό τους στη βουλή. Ανάμεσά τους, ο ασκούμενος δικηγόρος και Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Χρίστος Στρόππος, για την επαρχία Λευκωσίας. Ο νεαρότερος υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, σε συνέντευξή του στο Ρεπόρτερ εξηγεί γιατί ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται τους νέους και μοιράζεται το όραμά του για την πατρίδα του.

Από πού κατάγεσαι, τι σπούδασες και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τα κοινά;
Είμαι 26 ετών και γεννήθηκα στη Λευκωσία. Έλκω την καταγωγή μου από την Μόρφου (Πατέρας) και Λάπηθο (Μητέρα). Υπηρέτησα τη θητεία μου στην ΕΦ μέσα από τις τάξεις της Στρατονομίας. Είμαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών  (πτυχίο) στην Ελλάδα και της Νομικής Σχολής Μονάχου στη Γερμανία , (μεταπτυχιακό). Αυτή την περίοδο κάνω την άσκηση μου ως Δικηγόρος. Διατελώ Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ. Έχω διατελέσει Πρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Αναγέννησης Αθηνών και μέλος του ΔΣ της ΕΦΕΚ Αθηνών.

-Είσαι ένας από τους νεαρότερους υποψήφιους βουλευτές.  Πως αποφάσισες να θέσεις υποψηφιότητα με το ΔΗΚΟ;
Κατά την παραμονή μου στο εξωτερικό είδα κράτη σοβαρά και ισχυρά να λαμβάνουν τους νέους σοβαρά υπόψη, να τους αξιοποιούν και να τους καθιστούν ισότιμους συνομιλητές και συνδιαμορφωτές του δημόσιου διαλόγου και των εξελίξεων. Εμείς λοιπόν γιατί να αποτελούμε εξαίρεση; Σε τι διαφέρουμε; Από την άλλη η διαμόρφωση του μέλλοντος είναι και δική μας υπόθεση. Αυτά με προβλημάτισαν. Τοποθετούμαι ιδεολογικά στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, εκφράζοντας προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές απόψεις, έτσι το ΔΗΚΟ, παρά τις αδυναμίες του, είναι ο φυσικός χώρος μέσα από τον οποίο μπορώ να συμμετάσχω πολιτικά. Πέραν αυτού είναι και ένα Κόμμα το οποίο αποφάσισε να ακούσει τους νέους και να επενδύσει σε αυτούς.

-Γιατί οι πολίτες να δώσουν τη ψήφο τους σε ένα άπειρο νέο;
Το επιχείρημα της πείρας το διέψευσε ήδη το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Είναι οι έμπειροι πολιτικοί που υποβάθμισαν το επίπεδο της Βουλής εκτοξεύοντας σεξιστικά σχόλια και παρασυρόμενοι σε ομοφοβικές εξάρσεις. Είναι οι ίδιοι έμπειροι πολιτικοί που παραβιάζουν συστηματικά τους νόμους. Εξάλλου είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση , όταν ψήφιζαν χωρίς να διαβάζουν και χωρίς να καταλαβαίνουν αυτά που ψήφιζαν. Δεν είναι την εμπειρία που χρειαζόμαστε αλλά την όρεξη, τα καθαρά χέρια και την γνώση νέων ανθρώπων. Ψηφίζοντας νέους δίνουμε την ευκαιρία στο καινούργιο και γιατί όχι στο καλύτερο αντί στο δοκιμασμένο και αποτυχημένο. 

-Τι θα ήθελες να δεις να αλλάζει στην Κύπρο και τι προτίθεσαι να κάνεις εσύ γι’ αυτό αν και εφόσον ο κόσμος σε εκλέξει;
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Από την ποιότητα της Δημοκρατίας, το επίπεδο της διαφάνειας στη δημόσια σφαίρα μέχρι και τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας μας. Αυτά για να βελτιωθούν χρειάζονται τολμηρά βήματα. Η θεσμοθέτηση του ασυμβιβάστου της βουλευτικής ιδιότητας με ορισμένα επαγγέλματα θα συμβάλει. Η θεσμοθέτηση διαφάνειας στα οικονομικά των Κομμάτων θα αποθαρρύνει χρηματοδοτήσεις τύπου Focus. Η βελτίωση της παιδείας καθώς και η επέκταση της παιδικής φροντίδας από τα δημόσια νηπιαγωγεία θα μας πάρουν ένα βήμα παραπέρα. Αυτά είναι και τα πλαίσια μέσα στα οποία θέλω να δω την χώρα μου να κινείται και να αλλάζει.

-Μια μεγάλη μερίδα νέων ενδέχεται να μην προσέλθει στις κάλπες. Τι θα ήθελες να πεις σ’ αυτούς τους ανθρώπους;
Συνήθως οι νέοι δεν ψηφίζουν εξαιτίας της δυσαρέσκειας τους από το πολιτικό γίγνεσθαι. Με το να απέχουν ενισχύουν περαιτέρω την υφιστάμενη κατάσταση. Εάν αυτό είναι που επιθυμούν τότε καλώς δεν προσέρχονται. Οι αλλαγές δεν έρχονται με παθητικές συμπεριφορές. Θα τους παρότρυνα λοιπόν να προσέλθουν στις κάλπες και να διαμορφώσουν οι ίδιοι το μέλλον τους. Με τη συμμετοχή παίρνεις στα χέρια σου το μέλλον σου.

-Ποιο είναι το δικό σου όραμα για την Κύπρο;
Θέλω απλώς να ζω σε μια χώρα όπου να μην χρειάζεται να ξέρεις κάποιον για να γίνει κάτι. Θέλω δηλαδή να ζω σε ένα σύγχρονο κράτος με δομές και διαδικασίες. Θέλω ένα κράτος απελευθερωμένο και επανενωμένο, που θα μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και ευημερία σε όλους του πολίτες του. Και θέλω η γενιά μου να συμβάλει ουσιαστικά στην υλοποίηση αυτού του οράματος. Έφτασε η ώρα να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις.
 

Δειτε Επισης

Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών