"Μόνο η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση"

«Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπως έχω καταλάβει από το προηγούμενο Eurogroup και όπως θα καταλάβω και από το επόμενο τη Δευτέρα, δεν έχει ολοκληρωθεί διότι μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει όσα έχουν συμφωνηθεί», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο London School of Economics το βράδυ της Πέμπτης.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι δεν είναι πρόβλημα των θεσμών, αλλά πρόβλημα της Ελλάδας, που πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Στους θεσμούς εναπόκειται να βρουν λύση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «το Grexit δεν βρίσκεται στο τραπέζι», καθώς επετεύχθη συμφωνία μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. «Αλλά εναπόκειται στην Ελλάδα να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Ασφαλώς υπάρχει μια νέα κατάσταση, η προσφυγική κρίση και επομένως η Ελλάδα χρειάζεται, πέρα από τις παλαιές συζητήσεις, επιπρόσθετη αλληλεγγύη και αυτό είναι που της προσφέρουμε. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η Ελλάδα δε  θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται με τον δύσκολο τρόπο που απαιτείται για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα, αυτό είναι must», σχολίασε ο κ. Σόιμπλε.
 
Στο ίδιο θέμα συμπλήρωσε ότι ναι μεν η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση με το προσφυγικό, αλλά είπε ότι δεν πρέπει η χώρα να παρεξηγηθεί πως θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση για να αποφύγει τα συμφωνηθέντα. «Αν θέλετε να βελτιώσετε την ανταγωνιστικότητά σας είναι κάτι δύσκολο και αν δεν έχετε το όργανο της εξωτερικής υποτίμησης στο οποίο είχαν συνηθίσει επί δεκαετίες ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, είναι δύσκολο, αλλά καλή τύχη και νομίζω ότι είμαστε όσο υποστηρικτικοί μπορούμε», επανέλαβε. 
 
Σε ερώτηση για το αν υιοθετεί πιο μαλακή στάση ως προς τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όπως έγραψε ο γερμανικός Τύπος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. «Όταν ο Τσίπρας ως ηγέτης της αντιπολίτευσης ήρθε να με δει πριν από τρία χρόνια, μου είπε ότι θα έκανε προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα υποσχόμενος ότι η χώρα θα έμενε στο ευρώ αλλά ότι δεν θα αποδεχόταν το πρόγραμμα, χωρίς όρους. Η αντίδρασή μου ήταν ‘σας εύχομαι το καλύτερο, να μην κερδίσετε τις εκλογές, διότι δε γίνεται να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση’. Και έξι μήνες μετά (τις εκλογές) έκανε το αντίθετο. Και η Ελλάδα χρειάστηκε να πληρώσει ένα τρομερό αντίτιμο για αυτό, ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα. Εν συνεχεία πήραμε την απόφαση τον Ιούλιο-Αύγουστο πέρυσι και από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση έχουμε πάρει απόφαση, η συμφωνία είναι συμφωνία».
 
Πρόσθεσε ότι σε όλες τις χώρες που εφάρμοσαν αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα αυτό δεν ήταν δημοφιλές και αποτελούσε πολιτικό ρίσκο, λέγοντας ότι για τη γερμανική κυβέρνηση η μεταναστευτική κρίση συνιστά ρίσκο ενόψει των επερχόμενων εκλογών. «Παρόλα αυτά αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας», είπε ο κ Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε πως η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα που στηρίζει την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση.
 
«Η Ελλάδα για την ακρίβεια είναι αντιμέτωπη με μία φοβερή έλλειψη αλληλεγγύης από πολλά ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που υπερασπίζεται την Ελλάδα, είναι πολύ ενδιαφέρον, είναι η Γερμανία - μιλάω για το μεταναστευτικό. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Πρέπει να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
 

Δειτε Επισης

Εν μέσω κλιμάκωσης στη Γάζα Ισραηλινοί θα έχουν συνομιλίες στις ΗΠΑ για πιθανή κατάπαυση πυρός
1.200 παιδιά θα εξεταστούν για ασθένειες μετά τη σύλληψη υπαλλήλου βρεφονηπιακών σταθμών για σεξουαλική κακοποίηση
Για τρίτη μέρα εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Σμύρνη-Κάηκαν σπίτια
Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός-«Ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα παντού»
Ο Τραμπ αίρει τις κυρώσεις στη Συρία με προεδρικό διάταγμα-Εξαιρούνται Άσαντ και στενοί συνεργάτες
Ξανά εναντίον του Τραμπ ο Μασκ-Κάνει λόγο για παράλογες δαπάνες
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση με ρουκέτες σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Ιράκ
ΒΙΝΤΕΟ: Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι σατιρικού περιοδικού στην Τουρκία που δημοσίευσε σκίτσο του Μωάμεθ
Στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιουλίου ο Νετανιάχου ως προσκεκλημένος του Τραμπ
Το Ιράν αποκλείει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ