Σχεδόν δύο εκατομμύρια τα χρωστούμενα πολιτών στον Δήμο Λευκωσίας

Στο 1.7 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές προς το δήμο Λευκωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «reporter.cy», το ποσό αυτό πηγάζει από τις οφειλές πολιτών προς τις δημοτικές αρχές και ως εκ τούτου ο δήμος Λευκωσίας προωθεί τις απαραίτητες διαδικασίας για είσπραξη του.

Στόχος η μείωση του ελλείμματος που θα προκύψει στο δήμο για το τρέχον έτος.
Οι οφειλές προς το δήμο, όπως πληροφορούμαστε, αφορούν, μεταξύ άλλων, ανείσπρακτα ποσά για στήριξη επικίνδυνων οικοδομών, κατασκευή πεζοδρομίων και καθαρισμού οικοπέδων και εγκαταλελειμμένων οικοδομών, οφειλές για ενοικιάσεις του δημοτικού θεάτρου καθώς και οφειλές από ζημιές που έγιναν σε περιουσία του δήμου Λευκωσίας.

Στόχος η μείωση του χρέους
Να σημειώσουμε πως ο τακτικός προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε για το 2016 προέβλεπε έσοδα ύψους 28.878.839 και ολικά λειτουργικά έξοδα ύψους 27.280.406. παρουσιάζει δηλαδή πλεόνασμα ύψους 1.5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως, το κόστος δανεισμού υπολογίζεται σε τόκους δανείων 1 εκατ. ευρώ και δόσεις κεφαλαίου δανείων 2.9 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου το κόστος αυτό καθιστά τον τακτικό προϋπολογισμό ελλειμματικό κατά 2.3 εκατ. ευρώ.

Στη βάση των πιο πάνω, το δημοτικό συμβούλιο έλαβε την απόφαση για δράζεις που θα έχουν σαν στόχο τη μείωση του ελλείμματος. Προς αυτή την κατεύθυνση, πάρθηκε η απόφαση όπως γίνει εισήγηση για την αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού από το δήμο στα ταμεία συντάξεων και φιλοδωρημάτων και της αδυναμίας του δήμου να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Θα γίνει επίσης εισήγηση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων μας ή και της ανάληψης των δόσεων τους από το κράτος έως ότου γίνει η αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης  και την πλήρωση των εκκρεμούντων κέραιων κενών θέσεων προαγωγής και δικαστικών υποθέσεων.
Στην παραχώρηση πίστωσης χρόνου από τον Έφορο Φορολογίας για την καταβολή φόρου \ακίνητης ιδιοκτησίας και  εισοδημάτων, μέχρι την τελική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάρθηκε η απόφαση της προώθησης σχεδίων πρόωρης και εθελούσιας αφυπηρέτησης υπαλλήλων και εργατών. Στο θέμα του καταρτισμού ομοιόμορφης πολιτικής τιμολόγησης / επιβολής επαγγελματικής φορολογίας σε εταιρείες διεθνούς εμπορίου από τους Δήμους και τα Επαρχιακά Συμβούλια, δράση που αν εφαρμοστεί σωστά θα επιφέρει σημαντικά έσοδα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο παρέσχε την έγκριση του για την  παραχώρηση 9 χαρτοφυλακίων χρεωστών σε ιδιωτικές εταιρείες έναντι ποσοστιαίας αμοιβής 10% επί των εισπράξεων και με επιπλέον ποσοστιαία έκπτωση στους χρεώστες ως κίνητρο για μείωση του ελλείμματος και αύξηση της ρευστότητας.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της