Εκκληση για φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από Αβραμόπουλο

Νέα έκκληση να σταματήσει η πολιτική της μετάθεσης του προβλήματος στις όμορες χώρες, ταυτόχρονα με την βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και σε διάψευση των σεναρίων εξόδου της Ελλάδας, προχώρηση από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος είπε: "Το να σταματήσει η πολιτική "wave through" είναι μια απόφαση που έχει πλέον ληφθεί και γι` αυτό χρειάζεται η συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες των μελών της ΕΕ ανεξαιρέτως. Αναφέρομαι στο πρόβλημα που έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.  Η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ, παρόλα αυτά δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις να έχει ανοιχτές τις πόρτες της για να δέχεται εκείνους που δικαιούνται άσυλο."

Σε ό,τι αφορά όμως τους παράτυπους μετανάστες ξεκαθάρισε ότι "θα παίρνουν σταδιακά τον δρόμο της επιστροφής όπως ακριβώς περιέγραψα προηγουμένως. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνει η Ευρώπη και αντιλαμβάνομαι ότι και οι εταίροι μας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων το κατανοούν. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι και αυτές είναι χώρες που κάποια στιγμή φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της ΕΕ, άρα σταδιακά προσαρμόζονται στις πολιτικές της Ευρώπης", ανέφερε ο Δ.Αβραμόπουλος.

Υπενθύμισε μάλιστα την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου για την οποία δεσμεύθηκε η Κομισιόν: "Για την Ελλάδα, σημασία έχει ότι προχωράμε σε αναθεώρηση του Δουβλίνου σε ένα μήνα. Για την ζώνη Σένγκεν γνωρίζετε πολύ καλά ότι πριν από ένα περίπου μήνα, γνωστοποιήθηκε μια αξιολόγηση όπου επισημάνθηκαν κάποιες δυσλειτουργίες στους συνοριακούς ελέγχους. Τώρα οδεύουμε σταδιακά στην αποκατάσταση και την θεραπεία αυτών των ελλείψεων και θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι και η δέσμευση από Ελληνικής πλευράς, και ότι σύντομα θα έχουμε επανέλθει σε μια κατάσταση που θα μας επιτρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πολύ πιο θετικά". 

Απέρριψε τέλος τα σενάρια περί τελεσιγράφων και εξόδου της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν: "μακριά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο όρος τελεσίγραφα προς χώρες. Η Σένγκεν δεν κινδυνεύει παρά μονάχα εάν δεν εφαρμόζονται σωστά αυτά που προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της.  Όλες οι χώρες αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους να εφαρμόζουν αυτούς τους κανονισμούς. Συνεπώς ούτε τελεσίγραφα τίθενται ούτε υπάρχει κίνδυνος για καμία χώρα να φύγει από την ζώνη Σένγκεν και ούτε τίθεται τέτοιο ζήτημα.  Γιατί όλοι από κοινού, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και κατανόησης προστατεύουμε αυτό το μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης". 

Κατέληξε δε λέγοντας ότι: "Δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Χρειάζεται περισσότερη ευθύνη και βεβαίως εφαρμογή των όσων προβλέπονται από τον συνοριακό κώδικα.

ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση της Μελάνια Τραμπ- «Ένα τέρας, προσπάθησε να σβήσει το πάθος του Ντόναλντ»
Ανάλυση Sky News: Η επόμενη ημέρα-Πώς η απόπειρα κατά του Τραμπ θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των Εκλογών
Τέσσερις νεκροί έπειτα από οικογενειακή διαμάχη στη Γερμανία
Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που o Τόμας Μάθιου Κρουκς ανοίγει πυρ κατά του Τραμπ
Πυροβολισμοί στη Γερμανία-Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες
Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι η φρουρά του Τραμπ είχε ειδοποιηθεί 3-4 λεπτά πριν ο 20χρονος πυροβολήσει
Νέα δήλωση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του-«Δεν θα φοβηθούμε, ο Θεός απέτρεψε το αδιανόητο»
Οι διάλογοι Τραμπ με τους πράκτορες την ώρα της απόπειρας-«Ο εκτελεστής εξουδετερώθηκε, το κεφάλι σας τρέχει αίμα»
Από τον Τραμπ στον Κένεντι-Η μακρά λίστα με Προέδρους και υποψήφιους που πυροβολήθηκαν
Ανησυχίες στις ΗΠΑ και προειδοποιήσεις για την κλιμάκωση της βίας