Χρ. Πισσαρίδης στον Reporter: Νίκη, αλλά τίποτε δεν τελείωσε

Η επικείμενη έξοδος από το μνημόνιο θεωρείται μια νίκη της οικονομικής πολιτικής, που ακολούθησε και εφάρμοσε η Κύπρος, δήλωσε στον Reporter ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το γεγονός ότι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο, δεν σημαίνει ότι τελείωσαν όλα, ούτε ότι πέτυχε τα πάντα.

Πρόσθεσε ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα ακολουθήσουν θετικές αξιολογήσεις από τους οίκους και η Κύπρος θα μπορεί να αποφασίζει την οικονομική πολιτική, που θέλει να εφαρμόσει, χωρίς ξένους «διαιτητές».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι «μάθαμε από το πάθημα μας» και ότι δεν θα συνεχίσουμε τις κακές πρακτικές του παρελθόντος. 

Αν κάνουμε τα ίδια λάθη θα καταλήξουμε εκ νέου σε μια προβληματική κατάσταση, όμως, το θετικό είναι ότι τώρα υπάρχει πιο στενή επιτήρηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόνισε. Εξήγησε ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει σήμερα μια τράπεζα να ακολουθήσει κακές πρακτικές διότι υπάρχει η επιτήρηση και δύσκολα θα γίνουν ξανά καταχρήσεις, όπως γινόταν παλαιότερα. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «δεν είναι όλα στο χέρι της ΕΚΤ». Συν Αθηνά και χείρα κίνει, είπε χαρακτηριστικά. 
 
Είναι δύσκολο να επαναληφθεί μια νέα κρίση, δεδομένης της επιτήρησης και αυτό ισχύει, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, επεσήμανε ο οικονομολόγος.

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είπε ότι είναι πιο ψηλά από όσο θα έπρεπε και δεν έχουμε προχωρήσει όσο θα έπρεπε. Βεβαίως, είπε, υπάρχει η κοινωνική πτυχή του ζητήματος, υπάρχουν κοινωνικές επιπτώσεις και ευαισθησίες, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Φυσικά, πρόσθεσε, πρέπει να εξαιρεθούν οι πρώτες κατοικίες από τις εκποιήσεις, όμως, πρέπει να βρεθεί τρόπος να πληρώσουν οι μεγαλοοφειλέτες και να προστατευθεί η πρώτη κατοικία.

Η καλύτερη λύση, ανέφερε, είναι να πωληθούν τα κόκκινα δάνεια σε εταιρείες που ειδικεύονται στον χειρισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και να πάρουν οι τράπεζες μικρότερο ποσό από όσο τους οφείλουν, αλλά τουλάχιστον θα αφαιρεθούν από τα balancesheet τους.
 
Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, το γεγονός ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, δεν σημαίνει ότι τελείωσαν όλα, ούτε ότι πετύχαμε τα πάντα. Πρέπει, είπε, οι αυξήσεις στους μισθούς να δίνονται με βάση την παραγωγικότητα και όχι με βάση τις ανάγκες της οικογένειας του κάθε εργαζόμενου. Η κάλυψη των περαιτέρω αναγκών του εργαζόμενου και της οικογένειας του ανήκει στη σφαίρα της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, επεσήμανε ο νομπελίστας οικονομολόγος. Σημείωσε ότι «οι μισθοί θα πρέπει να αντανακλούν την παραγωγικότητα. Δεν μπορείς να δίνεις ψηλό μισθό σε κάποιον που δεν τον αξίζει επειδή έχει αυξημένες ανάγκες. Αυτό είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής».

Το επίπεδο μόρφωσης των ανθρώπων στην Κύπρο είναι πολύ υψηλό, όμως, υστερούμε λόγω γραφειοκρατίας και λοιπών περιορισμών, που δεν επιτρέπουν στην οικονομία να εκμεταλλευτεί αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, είπε ο κ. Πισσαρίδης.

«Ο Χάρης Γεωργιάδης έκανε πολύ καλή δουλειά με την κυπριακή οικονομία. Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται, αν γίνουν, θα φέρουν αποτέλεσμα», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τα ψηλά ποσοστά ανεργίας, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι η ανεργία είναι πάντα το τελευταίο μέτωπο που δείχνει σημάδια ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι «πρώτα ανακάμπτει η οικονομία και ύστερα μειώνεται η ανεργία.  Αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα 1-2 χρόνια».

Εξέφρασε παράλληλα την αντίθεση του με την οικονομική πολιτική της Μέρκελ και της Γερμανίας, λέγοντας ότι δεν θα καταστρέψει, μεν, την ευρωζώνη, όμως δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών και τη σύγκλιση τους με τις οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών.
 
Μικρή η οικονομία των Τ/κ-Θα προσαρμοστεί εύκολα
 
Σε σχέση με το κυπριακό, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι η λύση θα αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία στο σύνολο της.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να γίνει προσαρμογή της Τ/κ οικονομίας στην οικονομία της ενωμένης Κύπρου, αλλά είναι τόσο μικρή η οικονομία των τουρκοκυπρίων, που εύκολα θα προσαρμοστεί. Δεν θα αποτελέσει επιπρόσθετο βάρος για την Ε/κ πλευρά, είπε.

Επίσης, είπε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, «θα υπάρξουν πολλές νέες δουλειές, όπως για παράδειγμα στην Αμμόχωστο. Θα έλθουν επενδύσεις και θα εισρεύσουν χρήματα στην Κύπρο. Θα πρέπει να γίνει σύγκλιση των δύο οικονομιών».
  
 
 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα