Τσαβούσογλου: Η Τουρκία έδαφος διαμετακόμισης ΦΑ από Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία διατίθεται ως έδαφος διαμετακόμισης των ενεργειακών κοιτασμάτων και του φυσικού αερίου, ανέφερε από την Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως την Αίγυπτο, στις κοινές του δηλώσεις του στην Αθήνα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

"Υπάρχουν διαφορές και προβλήματα προς επίλυση" είπε τονίζοντας ότι είναι θετική η συνέχιση των επαφών και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παρέμβαση και δήλωση θα μπορούσε να εντείνει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών".

Σχετικά με τα ενεργειακά τονίστηκε εκατέρωθεν η σημασία του αγωγού ΤΑΡ και του κάθετου διαδρόμου, ενώ ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου της Ανατολίας ΤΑΝΑΠ θα βοηθήσει και στην επιτάχυνση του ΤΑΡ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε την θέση για την κατάργηση των εγγυήσεων και τα παράγωγά τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα αναχρονιστικό καθεστώς και επισήμανε ότι μολονότι έχουν γίνει βήματα πρέπει να βρεθεί ο δρόμος για τα δύσκολα θέματα, όπως το εδαφικό, η διακυβέρνηση, οι εγγυήσεις και η οικονομική πτυχή, ώστε να δημιουργηθεί αισιοδοξία και μία καλή λύση που πρέπει να θεωρηθεί δίκαιη και αποδοτική και για τις δύο κοινότητες. Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του είπε ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι δύο λαοί της Κύπρου οι οποίοι θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υπάρχουν νομικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών υπογραμμίζοντας όμως ότι "σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για πολιτικά οφέλη, γεγονός που αποδείχθηκε και στο παρελθόν όταν στο σεισμό στην Τουρκία οι πρώτοι που συνέδραμαν ήταν οι Έλληνες".

Και πρόσθεσε: "Τα ανθρωπιστικά δεν πρέπει να μπερδεύονται με τα πολιτικά. Ποιο είναι το δικό σου νησί, ποιο είναι το δικό μου νησί δεν υφίστανται όταν υπάρχει πρόβλημα διάσωσης". "Οι διερευνητικές συνομιλίες γίνονται για την υπέρβαση των προβλημάτων" απάντησε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι "η Ελλάδα είναι αναθεωρητική δύναμη και πιστεύει στην καλή γειτνίαση και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου". Τόνισε δε την ανάγκη "συστηματικής αντιμετώπισης των δικτύων των διακινητών και των μαφιόζων που έχουν τζίρο 6 δισ. ευρώ".
ΚΥΠΕ

 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε