Μετά το ΡΙΚ, ΑΝΤ1 και Capital στο μικροσκόπιο για Σφακιανάκη

Μετά τις καταγγελίες εναντίον του ΡΙΚ στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για τη μετάδοση της πολυσυζητημένης συνέντευξης του Νότη Σφακιανάκη, σειρά παίρνουν ο ΑΝΤ1 και το Capital.
 
Μιλώντας στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ο Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, Ανδρέας Πετρίδης, ανέφερε ότι  πέραν της υπόθεσης για το ΡΙΚ, κατόπιν καταγγελιών, η Αρχή έχει διερευνήσει αντίστοιχες υποθέσεις, για αναμετάδοση στην Κύπρο, εκπομπών από την Ελλάδα, στις οποίες ήταν επίσης φιλοξενούμενος ο συγκεκριμένος τραγουδιστής, οι ακραίες θέσεις του οποίου για τους πρόσφυγες, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
 
Συγκεκριμένα,  ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 Κύπρου αναμετέδωσε τον τρέχον μήνα,  συγκεκριμένη εκπομπή του ΑΝΤ1 Ελλάδος,  με παρουσιαστή το Γρηγόρη Αρναούτολου και καλεσμένο τον γνωστό τραγουδιστή, στη διάρκεια της οποίας ο δεύτερος  προέβη σε παρόμοιες με την εκπομπή του ΡΙΚ, αν όχι και σκληρότερες, αναφορές σε σχέση με τους πρόσφυγες.
 

 Αντιστοίχως, διερευνήθηκαν καταγγελίες εναντίον του σταθμού Capital για αναμετάδοση προγράμματος του ελλαδικού σταθμού Ε, με τον οποίο ο σταθμός της Λεμεσού έχει συνεργασία.  Η συγκεκριμένη εκπομπή μετέδιδε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Νότη Σφακιανάκη στην εκπομπή Τετ α Τετ του ΡΙΚ.
 
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, και για τους τρείς σταθμούς έχει διενεργηθεί έρευνα από ερευνώντα λειτουργό και εκδόθηκε πόρισμα, τα αποτελέσματα του οποίου προωθήθηκαν στο Συμβούλιο της Αρχής. Σύντομα, το κατηγορητήριο θα σταλεί  και στα τρία κανάλια.  Ακολούθως, βάσει της νομοθεσίας, ΡΙΚ, ΑΝΤ1 και Capital θα κληθούν να μελετήσουν το κατηγορητήριο και να απαντήσουν εντός 45 ημερών στην Αρχή.
 
Τρεις υποθέσεις για το ΡΙΚ
Σημειώνεται πως εναντίον του ΡΙΚ εξετάζονται όχι μια αλλά τρείς συνολικά καταγγελίες. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, οι δύο αφορούν το ΡΙΚ1 (για προβολή και επαναπροβολή  της συνέντευξης του Νότη Σφακιανάκη) και η τρίτη το ΡΙΚ2 (για την προβολή της ίδιας συνέντευξης).
 
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης,  εναντίον του ΡΙΚ έχουν ληφθεί αρκετές καταγγελίες για το θέμα, μεταξύ αυτών και από τη συντεχνία υπαλλήλων του ιδρύματος.
 
 
«Ρατσιστικός λόγος που προωθεί το μίσος»
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, ο ερευνών λειτουργός που μελέτησε και τις τρεις εκπομπές,  έκρινε ότι υπάρχει πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας, καθώς, σύμφωνα με το πόρισμα, οι εκπομπές περιέχουν ρατσιστικό λόγο, που προωθεί την καλλιέργεια  μίσους και διακρίσεων.  
 
Σχολιάζοντας το κατά πόσον εγείρεται θέμα ελευθερίας του λόγου, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι το κάθε κανάλι και ο κάθε δημοσιογράφος πρέπει να παρεμβαίνουν για να μην προβάλλονται φτηνές απόψεις που να περιέχουν στοιχεία μίσους, βάσει φύλου θρησκείας ή εθνικότητας. «Έχουν υποχρέωση να βεβαιώνονται ότι το πρόγραμμα τους δεν παραβιάζει τη νομοθεσία», πρόσθεσε.
 
Η νομοθεσία, σημείωσε ο κ. Πετρίδης, η οποία στηρίζεται σε Ευρωπαϊκή Οδηγία,  αναφέρει στο άρθρο 18Β ότι απαγορεύεται να προβάλλεται πρόγραμμα που να περιέχει πρόκληση μίσους, βάσει φυλής, φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας.
 
Ερωτηθείς στη βάση ποιών κριτηρίων κρίνεται ένα πρόγραμμα ότι περιλαμβάνει ρατσιστικές αναφορές, σημείωσε ότι με βάση απόφαση της πλήρους  Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναγνωρίζεται στο Συμβούλιο της Αρχής να ερμηνεύει τη νομοθεσία και να κρίνει κατά πόσον έχει λεχθεί ή προβληθεί πρόγραμμα που παραβιάζει τη νομοθεσία.
Αντιστοίχως, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας, απαγορεύεται η προβολή απόψεων και η καλλιέργεια ρατσιστικού περιεχομένου  και μίσους, καθώς επίσης και ο διασυρμός κοινωνικών ομάδων ή εθνικοτήτων .
 
Οι κυρώσεις
Όπως προαναφέρθηκε, τα τρία κανάλια, αφού λάβουν το κατηγορητήριο, έχουν στη διάθεση τους 45 ημέρες για να το μελετήσουν και να απαντήσουν. Ακολούθως, με βάση την απάντηση του κάθε τηλεοπτικού σταθμού, το Συμβούλιο θα κρίνει αν ο κάθε σταθμός είναι ένοχος των κατηγορών ή όχι.
 
Αν κριθεί ενοχή, τότε το κάθε κανάλι θα βρεθεί αντιμέτωπο με κυρώσεις, που αναλόγως της απόφασης προβλέπουν προειδοποίηση ή σύσταση ή ακόμα και χρηματικό πρόστιμο.  
 
Στο μικροσκόπιο τα τηλεοπτικά σκουπίδια από την Ελλάδα
Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε παράλληλα τις ανησυχίες της Αρχής για την κατά κόρον προβολή στην Κύπρο, προγραμμάτων από την Ελλάδα, πολλά εκ των οποίων αποτελούν τηλεοπτικά σκουπίδια. «Παρατηρήσαμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος από το ΕΣΡ και το πεδίο είναι ανεξέλεγκτο με συνεχείς καθημερινές παραβιάσεις της νομοθεσίας. Στην Κύπρο γίνονται αναμεταδόσεις τέτοιων προγραμμάτων και τα πράγματα έχουν διολισθήσει επικίνδυνα», ανέφερε ο κ. Πετρίδης. Πρόσθεσε πως το θέμα παρακολουθείται στενά από την Αρχή, η οποία μελετά τρόπους αντιμετώπισης του.
 
«Όποιος αναμεταδίδει ένα πρόγραμμα, έχει και την ευθύνη του περιεχομένου  του», σημείωσε, προσθέτοντας πως σύντομα θα κληθούν για κανάλια για συζήτηση του θέματος. «Δεν πρέπει να αφεθεί η Κύπρος να γίνει σκουπιδότοπος ανεξέλεγκτων τηλεοπτικών σκουπιδιών», κατέληξε ο Πρόεδρος της Αρχής. 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της