Απαγχονισμός ή κάτεργα για τον αεροπειρατή εάν εκδοθεί στην Αίγυπτο
13:58 - 31 Μαρτίου 2016
Μία τρομακτική είδηση της άφιξης στην Κύπρο ενός αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών που βρισκόταν υπό αεροπειρατεία, κατέληξε μετά από λίγες ώρες να γίνει αντικείμενο χιουμοριστικών αναρτήσεων σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού όπως αποδείχθηκε τελικά σκοπός του αεροπειρατή ήταν να ξανά δει την πρώην γυναίκα του και να της παραδώσει ένα γράμμα.
Πολλοί άλλωστε ευχήθηκαν όλες οι αεροπειρατείες να είναι σαν κι αυτή που είδαμε να διαδραματίζεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου ο δράστης Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, χρησιμοποιώντας άδεια πακέτα και μπουκαλάκια τυλιγμένα με κολλητική ταινία, έπεισε αρχικά πλήρωμα και αρχές πως πρόκειται για εκρηκτικά.
Ο Μουσταφά παραδόθηκε μετά από 6 ώρες ομηρίας, και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρότατες κατηγορίες ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λάρνακας, οι οποίες θα μπορούσαν να του επιφέρουν μέχρι και τη διά βίου φυλάκιση.
Ωστόσο ενδέχεται η Αίγυπτος να ζητήσει την έκδοσή του, προκειμένου να δικαστεί από αιγυπτιακό ποινικό δικαστήριο, μιας και η αεροπειρατεία έλαβε χώρα σε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών (κάτι που στο ποινικό δίκαιο εξομοιώνεται με αιγυπτιακό έδαφος) αλλά και κατά Αιγύπτιων πολιτών που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό.
Συνεπώς εφόσον κριθεί ότι υφίσταται δικαιοδοσία της Αιγύπτου για εκδίκαση του συγκεκριμένου εγκλήματος, ο Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά θα εκδοθεί και θα δικαστεί σύμφωνα με τον αιγυπτιακό ποινικό κώδικα.
Κάτι τέτοιο θα σημαίνε πως θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με την ποινή του θανάτου η οποία, σε αντίθεση με την Κύπρο που έχει καταργηθεί, στην Αίγυπτο ισχύει και εκτελείται διά απαγχονισμού.
Αυτό θα μπορούσε βέβαια να συμβεί μόνο στην περίπτωση που η πράξη του Σεΐφ να καταλάβει ενα αιγυπτιακό αεροσκάφος απειλώντας ότι θα ότι θα το ανατινάξει και να το αναγκάσει να προσγειωθεί στο έδαφος μιας ξένης χώρας, καταγραφοντας στα αιτήματά του, ανάμεσα σε άλλα και την απελευθέρωση αντιφρονούντων γυναικών φυλακισμένων στη χώρα του, θεωρηθεί ότι εμπίπτει στο πλαίσιο της εσχάτης προδοσίας. Κι αυτό γιατί στην Αίγυπτο η θανατική ποινή προνοείται μόνο για τις περιπτώσεις των εγκλημάτων: της εσχάτης προδοσίας, του βιασμού αν συνοδεύεται από την απαγωγή του θύματος, του φόνου και του οργανωμένου εμπορίου ναρκωτικών.
Ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα το αιγυπτιακό δικαστήριο να κρίνει πως πράξη του δεν εμπίπτει στις πρόνοιες του βαρύτατου αυτού εγκλήματος, οπότε ο Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά θα κριθεί ένοχος μόνο για το έγκλημα της αεροπειρατείας διά τρομοκρατίας (αρ.88), το οποίο όμως προνοεί καταδίκη σε ισόβια καταναγκαστικά έργα, ποινή που αν και στο δικό μας ποινικό σύστημα, όπως και σε όλα τα ευρωπαϊκά, είναι άγνωστη, στην Αίγυπτο ισχύει και επιβάλλεται συχνά σε περιπτώσεις κακουργημάτων.
Η ποινή των ισοβίων σε καταναγκαστικά έργα σημαίνει ουσιαστικά πως ο καταδικασθείς είναι υποχρεωμένος να διεκπεραιώνει τις πιο επίπονες εργασίες που θα του ανατεθούν από τις σωφρονιστικές αρχές, για όλο το υπόλοιπο της ζωής του (αρ.14).
Πάντως, πολλά ακούστηκαν για την ψυχική κατάσταση του Αιγύπτιου αεροπειρατή και το κατά πόσον αυτός έχει σώας τα φρένας. Στο ενδεχόμενο λοιπόν, που θα κριθεί από τις αιγυπτιακές αρχές, ότι ο δράστης είναι ψυχικά άρρωστος, τότε πιθανό να μην του επιβληθεί ποινή (αρ.62), παρά μόνο -ίσως- ο επ’ αόριστον εγκλεισμός του σε ψυχιατρικό κατάστημα.