Πρόταση ΔΗΣΥ για αναβολή Δημοτικών εκλογών και διεξαγωγή μαζί με ευρωεκλογές

  Πρόταση για αναβολή των επόμενων δημοτικών εκλογών και ταυτόχρονη διεξαγωγή τους το 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές, κατέθεσε σήμερα στη Σύσκεψη των Αρχηγών και Εκπροσώπων Κομμάτων στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου εξήγησε ότι ο ΔΗΣΥ προτείνει να αναβληθούν οι επόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης για δημοτικές και κοινοτικές αρχές προκειμένου να συμπέσουν και να συνδιοργανωθούν με τις επόμενες ευρωεκλογές το 2019 και με αυτό τον τρόπο από το 2019 και μετά δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές να διεξάγονται ταυτόχρονα.

Όπως ανέφερε, αυτή η παράταση θητείας κρίνεται αναγκαία και ωφέλιμη για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ό,τι θα ήταν καλό οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι των τοπικών αρχών που έχουν διαπραγματευτεί και έχουν καταλήξει με την Κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι αυτοί οι οποίοι θα εφαρμόσουν αυτές τις αλλαγές μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο δεύτερος λόγος, όπως δήλωσε ο κ. Προδρόμου, έχει να κάνει με την ανάγκη περιορισμού του φαινομένου σχεδόν ετήσιων εκλογικών αναμετρήσεων, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη λειτουργικότητα του πολιτικού συστήματος, αφού δεν θα βρίσκεται τόσο συχνά κάτω από τις ειδικές περιστάσεις προεκλογικών περιόδων, να υπάρξει εξοικονόμηση και να περιοριστεί η ταλαιπωρία της κοινωνίας και των πολιτών από συχνές προεκλογικές και εκλογικές διαδικασίες.

Σε ερώτηση αν έχει υπάρξει διαβούλευση με τη Νομική Υπηρεσία σε ό,τι αφορά τη συνταγματικότητα μιας τέτοιας ρύθμισης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι υπάρχει συνταγματική πρόνοια που απαγορεύει την αναβολή των βουλευτικών εκλογών και πως δεν υπάρχει ανάλογη πρόνοια για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Είναι κάτι που μπορεί αν γίνει και είναι τελικά θέμα πολιτικής απόφασης την οποία ελπίζουμε ότι θα πάρει το σύνολο του πολιτικού συστήματος», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι η πρόταση είναι κομματικά ουδέτερη και ότι το όφελος θα είναι τέτοιο που θα υπάρξει τελικά η συγκατάνευση και των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Σε ερώτηση, τέλος, αν προηγήθηκε κάποια διαβούλευση ο κ. Προδρόμου απάντησε καταφατικά.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννος Λαμάρης δήλωσε ότι θα πρέπει να δίνεται στις πολιτικές δυνάμεις αλλά και στην κοινωνία ο χρόνος να συζητά κάποια πράγματα, να αφομοιώνει και να απορρίπτει ή να υιοθετεί κάποια πράγματα.

«Το να συζητήσουμε μέσα σε μια βδομάδα αναβολή των εκλογών νομίζω ότι δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο χωρίς να λέω ότι αν αυτό έρθει μπροστά μας δεν θα το συζητήσουμε. Θα το συζητήσουμε και θα τοποθετηθούμε μέσα από τα συλλογικά όργανα του κόμματος», είπε, ενώ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήγγειλε κατά τη Σύσκεψη ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου και για τη μείωση των Δήμων.

«Αν και αυτό γίνει πραγματικότητα τότε προς τι να συζητούμε στην Επιτροπή Εσωτερικών για τόσες συνεδρίες να βρούμε τις λύσεις για μια μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι εκ πρώτης όψεως η προσωπική του άποψη είναι ότι μπορεί να ακούγεται λογικό ότι αν πάμε τελικά με μια μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση ίσως να είναι τελικά πιο εφαρμόσιμη από αυτούς που συμμετείχαν στη διαβούλευση, «δεν παύει όμως να χρειάζεται να μελετηθεί το κατά πόσο για 2,5 χρόνια θα πρέπει ένα νομοθετικό σώμα να αποφασίσει παράταση της θητείας κάποιων άλλων εκλεγμένων οργάνων».

«Δεν μπορώ να σας πω άποψη αυτή τη στιγμή, θα τα μελετήσουμε και θα δούμε πού γέρνει το καλό της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τέλος αν προηγήθηκε διαβούλευση με τον ΔΗΣΥ για το θέμα ο κ. Λαμάρης είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο.

Δυσαρέσκεια εξέφρασε από την πλευρά ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι κάποιοι έχουν ενθαρρυνθεί από την ανοχή των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων που επέτρεψαν το πολιτικό πραξικόπημα και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και προσπαθούν να επιβάλουν δια πυρός και σιδήρου απόψεις που χρειάζεται χρόνος για να μελετηθούν.

Ταυτόχρονα έκανε λόγο για ανατροπή των πολιτικών ηθών από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

«Η Βουλή είχε άλλη υποχρέωση τις τελευταίες εβδομάδες και αντί να κάμει αυτά που έπρεπε να κάνει σέρνεται από τις επιλογές του κ. Αβέρωφ», ανέφερε.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε κάθετη διαφωνία με την πρόταση για αναβολή των δημοτικών εκλογών.

«Ελπίζω και τα υπόλοιπα κόμματα να επιδείξουν την ανάλογη στάση», κατέληξε.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»