Οκτώ μέρες κράτηση στον Αιγύπτιο αεροπειρατή

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του Seifel-Din Moustafa-Eman, 59 χρόνων, από την Αίγυπτο για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις μεταξύ των οποίων πειρατείας, παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών, απαγωγής προσώπων με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό, απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις και αδικήματα κατά παράβαση του περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας νόμου.

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση διατάγματος κράτησης βρέθηκε σήμερα το πρωί ο άνδρας ο οποίος πραγματοποίησε χθες αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, το οποίο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αμέσως μετά τη σύλληψη του χθες το μεσημέρι, ο αεροπειρατής οδηγήθηκε στα γραφεία του ΤΑΕ Λάρνακας όπου ανακρίθηκε από μέλη του Αρχηγείου Αστυνομίας σε συνεργασία με μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας.
 
Μετά την ανάκριση του ο άνδρας μεταφέρθηκε σε αστυνομικά κρατητήρια στη Λευκωσία όπου κρατείται.
 

Εν τω μεταξύ με αεροσκάφος που αναχώρησε λίγο πριν 21.30 χθες βράδυ, αναχώρησαν για την Αίγυπτο οι τελευταίοι 40 επιβάτες της πτήσης MS181 της EgyptAir στην οποία σημειώθηκε το πρωί αεροπειρατεία μετά το αίσιο τέλος της περιπέτειας τους.
 
Οι υπόλοιποι επιβάτες αναχώρησαν γύρω στις οκτώ το βράδυ με προγραμματισμένη πτήση των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που είχε αφιχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν τις επτά.  
 
Εξάλλου γύρω στις δέκα χθες το βράδυ, αναχώρησε για την Αίγυπτο το αεροσκάφος στο οποίο έγινε η αεροπειρατεία, αφού πρώτα ελέγχθηκε εξονυχιστικά από πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας.
 
Το χρονικό της αεροπειρατείας

Αναφερόμενος ο κ. Αγγελίδης στη σειρά των γεγονότων, είπε ότι γύρω στις 8.30 το πρωί ενημερώθηκε η Αστυνομία από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας ότι σε αεροσκάφος προερχόμενο από την Αίγυπτο εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο δράσης που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
 
 
Γύρω στις 08:50 το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο κ. Αγγελίδης συνεχίζοντας είπε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης έγινε ανάκληση προσωπικού και λειτούργησαν δύο κέντρα κρίσεως, ένα στη ΜΜΔΑ με επικεφαλής τον Αρχηγό Αστυνομίας και δεύτερο στο αεροδρόμιο Λάρνακας με επικεφαλής το Διοικητή της ΜΜΑΔ.
 

Περαιτέρω, ειδοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, αποκλείστηκε η περιοχή και έγιναν οι δέουσες ενέργειες, με στόχο την εξασφάλιση συνθηκών ασφάλειας τόσο εντός όσο και εκτός αεροδρομίου.

Ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας άρχισαν διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτεύχθηκε η σταδιακή απελευθέρωση όλων των ομήρων, που ανέρχονταν στους 72, ενώ μετά από παρέλευση 6 ωρών διαπραγματεύσεων ο 59χρονος Αιγύπτιος πείσθηκε, εξήλθε από το αεροσκάφος και συνελήφθη από τις ειδικές ομάδες της ΜΜΑΔ.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι κατά τις έρευνες που ακολούθησαν δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά, ούτε στην κατοχή του υπόπτου, ούτε και στο αεροσκάφος, ενώ όπως σημείωσε, από τις μέχρι τώρα διενεργηθείσες εξετάσεις τα κίνητρα του δράστη δεν φαίνεται να έχουν την οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.
 

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, είπε ο κ. Αγγελίδης, υπάρχουν ερωτήματα που θα απαντηθούν μέσα από τη διερεύνηση, στο πλαίσιο ανάκρισης του συγκεκριμένου προσώπου, αλλά και από τις έρευνες και εξετάσεις που θα ακολουθήσουν για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συμμετοχή της πρώην συζύγου του 59χρονου στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, στην οποία είχε παραδοθεί μέσω αεροσυνοδού επιστολή, ο κ. Αγγελίδης, είπε ότι όντως υπήρχε επιστολή, η οποία ήταν στην κατοχή του υπόπτου και απευθυνόταν στην πρώην σύζυγο του, η οποία διαμένει στην Κύπρο, και που το περιεχόμενο της οποίας, εξετάζεται από τους ανακριτές.

Ερωτηθείς εάν οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν την έκδοση του 59χρονου, είπε ότι το ερώτημα είναι πρόωρο, προσθέτοντας πως το σημαντικό για εμάς, έχοντας υπόψη ότι είμαστε στο αρχικό στάδιο των ερευνών, είναι να διερευνηθεί η υπόθεση, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι το συμβάν δεν σχετίζεται με την όποια τρομοκρατική πράξη.
 
 
 

Δειτε Επισης

Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους