Πριν 35 χρόνια η πρώτη αεροπειρατεία... από έρωτα

Κι όμως η αγάπη μπορεί  να οδηγήσει και σε... αεροπειρατεία. Μια τέτοια ιστορία κράτησε την ανάσα 353 επιβατών για 32 ώρες το 1982.
 
 
1982. Η ιταλική πρεσβεία στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα αρνείται να δώσει βίζα στον Sepala Ekanayake για να ταξιδέψει και να ζήσει με την Ιταλίδα σύζυγό του και το παιδί του. Προειδοποίησε, σύμφωνα με τον ίδιο,  τον τότε πρέσβη ότι θα έπαιρνε δραστικά μέτρα. Στις 29 Ιουνίου πήγε στο Νέο Δελχί, επιβιβάστηκε σε πτήση της Alitalia. Λίγο αργότερα ανακοίνωσε στο πλήρωμα και τους επιβάτες ότι θα ανατίναζε το αεροπλάνο με εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, αν δεν υπήρχε ανταπόκριση στα αιτήματά του. Ζητούσε να φέρουν την γυναίκα και το παιδί του, να του δώσουν 300.000 δολάρια (ως αποζημίωση για την συμπεριφορά της ιταλικής πρεσβείας) και υπόσχεση ότι θα τον άφηναν ήσυχο. Έτσι κι έγινε.
 
 
Μετά από 32 ώρες ομηρίας των 353 επιβατών του έδωσαν τα λεφτά, του έφεραν την γυναίκα και το παιδί και την υπόσχεση να μην κινηθούν νομικά εναντίον του. Επέστρεψε στο Κολόμπο με όλα όσα ήθελε με πτήση της Air Lanka και σαν κύριος έκανε κράτηση στο ξενοδοχείο Intercontinental αλλά η διεύθυνση του ζήτησε να φύγει αφού οι άλλοι φιλοξενούμενοι δεν ήθελαν να μένουν με ένα αεροπειρατή. Στη συνέχεια κατέθεσε 299,700 δολάρια στην Τράπεζα Κεϋλάνης και στις 3 Ιουλίου συνελήφθη αφού ο Ιταλός πρέσβης τον κατηγόρησε για κλοπή χρημάτων.
 
 
Η δίκη του άρχισε στις 30 Ιουνίου 1983 και καταδικάστηκε σε ισόβια για την αεροπειρατεία και τρία χρόνια για την κλοπή των χρημάτων. Ο ίδιος όμως έγινε «ήρωας» για πολλούς γιατί το μόνο που ήθελε ήταν την επανένωση με την οικογένειά του και τα «έβαλε με μια δυνατή χώρα της Δύσης».  
 
 
 

Δειτε Επισης

Στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου-Ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αβέβαιη παραμένει η τύχη των 64 ομήρων της Χαμάς έναν χρόνο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
Ανενεργός ο νόμος για Πόθεν Έσχες των δημοσίων υπαλλήλων, μη ξεκάθαρη η λύση-Χωρίς διόδους οι whistleblowers
Τουλάχιστον 15 νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα σήμερα στο Λίβανο
Πάνω από 1.500 μέλη της Χεζμπολάχ τυφλώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από τις επιθέσεις με τους βομβητές
Αθώοι δύο κατηγορούμενοι για βιασμό 24χρονης-Βίντεο γύρισε μπούμερανγκ την υπόθεση, αναξιόπιστη η μάρτυρας
Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων
Εκτελέστηκε ο Μαρσέλους Γουίλιαμς-Για πάνω από 20 χρόνια δήλωνε αθώος για τον φόνο μιας λευκής γυναίκας
Για πρώτη φορά η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πύραυλο κατά του Τελ Αβίβ-Με επίθεση βόρεια της Βηρυτού απαντά το Ισραήλ
Απαντά για τα προσκλητήρια σε υπηρεσιακούς φακέλους ο Αρχηγός-Δηλώνει πως ήταν εν αγνοία του, πλήρωσε το κόστος