Το στατιστικό «λάθος» των δημοσκοπήσεων που εντοπίζει η ΕΔΕΚ

Για συμπεράσματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στη στατιστική πραγματικότητα, κάνει λόγο σε άρθρο του ο οικονομολόγος - Στατιστικολόγος Επικεφαλής της Επιτροπής Μελετών της ΕΔΕΚ Γιώργος Κουττούκης.
 
Το άρθρο 
Τις τελευταίες μέρες προβάλλονται από τηλεοπτικά και έντυπα μέσα διάφορες δημοσκοπήσεις σχετικές με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Όλες οι δημοσκοπήσεις έχουν ένα κοινό σημείο: παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους χωρίς να σταθμίζουν το δείγμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημοσκόπηση που προβλήθηκε στις 22 Μαρτίου από το κανάλι Sigma όπου παρουσιάστηκε δημοσκόπηση της εταιρείας Prime Consulting Ltd.

Σύμφωνα με τις μαθηματικές πράξεις αποδεικνύεται πως σε ότι αφορά την ΕΔΕΚ, τα συμπεράσματα δεν ανταποκρίνονται στη στατιστική πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, μέσα από αυτό το άρθρο και όσο πιο απλά επιτρέπεται, θα εξηγήσω γιατί η ΕΔΕΚ είναι το στατιστικό «λάθος» τόσο της συγκεκριμένης όσο και όλων των άλλων δημοσκοπήσεων που έχω παρακολουθήσει μέχρι σήμερα.

Στη συγκεκριμένη έρευνα της 22ας Μαρτίου έχουν ρωτηθεί 4,000 άτομα αν θέλουν να συμμετάσχουν. Θετικά απάντησαν μόνο 800 άτομα, δηλαδή μόλις το 20% των ερωτηθέντων! Αυτό και μόνο το γεγονός έπρεπε να κατευθύνει τους δημοσκόπους στο να σταθμίσουν το δείγμα σύμφωνα με τα ποσοστά που πέτυχε το κάθε κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2011.

Το αναφέρω αυτό γιατί οι συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν ρωτηθεί τι έχουν ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Δηλαδή με κάποιο περιθώριο λάθους, το οποίο η ίδια η έρευνα έχει προσδιορίσει στο 3,5%, το δημοσκοπικό αποτέλεσμα που δόθηκε θα έπρεπε να ήταν όσο πιο κοντά στο πραγματικό. Στην εν λόγω δημοσκόπηση, 40 από τα 800 άτομα έχουν απαντήσει ότι «ψήφισαν ΕΔΕΚ». Δηλαδή το 5% των ερωτηθέντων είπαν στις εκλογές του 2011 «ψήφισαν ΕΔΕΚ». Η ΕΔΕΚ σε εκείνες τις εκλογές εξασφάλισε ποσοστό 8,97%.

Συνεπώς, για το συγκεκριμένο κόμμα η έρευνα έδειξε ποσοστό λάθους (από κάτω προς τα πάνω) 79,40%! Στατιστικά αυτό το λάθος είναι απαράδεκτο και τα όποια αποτελέσματα θεωρούνται μη αξιόπιστα.

Επιστημονικά, αυτή η τεράστια στατιστική απόκλιση, εκτός από την πολιτική λογική, μπορεί να εξηγηθεί και με τη μέθοδο Γκάους (Gauss Distribution). Το συγκεκριμένο κόμμα βρίσκεται στην πλευρά («πλαγιά») της παράστασης. Έτσι οποιαδήποτε υπο-αντιπροσώπευση στο δείγμα της ΕΔΕΚ αποτυπώνεται με μεγαλύτερα αρνητικά ποσοστά («πέφτεις πιο γρήγορα από την πλαγιά του βουνού»).

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ), τα μικρότερα (Οικολόγοι, ΕΛΑΜ) και τα νέα (Συμμαχία, Αλληλεγγύη), αντιπροσωπεύονται με πιο λογικά ποσοστά. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα κόμματα βρίσκονται στο επίπεδο «ύψος» ή στο επίπεδο «βάθος» της παράστασης (πλατό). Έτσι οι όποιες αποκλίσεις αποτυπώνονται γι’ αυτά τα κόμματα είναι σε λογικό στατιστικό λάθος («δεν πέφτει απότομα στην ευθεία»).

Η ΕΔΕΚ έχει το αρνητικό στατιστικό «προνόμιο», να είναι το μικρότερο από τα μεγάλα και το μεγαλύτερο από τα μικρά κόμματα.

Το ορθό δημοσκοπικό αποτέλεσμα της έρευνας για την ΕΔΕΚ μετά την στάθμιση (βασισμένο στο 8,97% των εκλογών του 2011 και στο συγκεκριμένο δείγμα), είναι 7,20%. Αν κάνουμε και την αναγωγή με περίπου 30% αποχή, τότε το δημοσκοπικό εκλογικό αποτέλεσμα της έρευνας για την ΕΔΕΚ είναι 10,28% (κυμαίνεται από 9,92% – 10,64%).

Το συμπέρασμα που εξάγεται από τα πιο πάνω δεδομένα είναι ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων για να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τη σχετική απαξίωση των πολιτών (μόνο το 20% συμμετέχουν στην έρευνα). Ως εκ τούτου θα πρέπει να σταθμίζουν το δείγμα.
 
 

Δειτε Επισης

Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος
Την Τετάρτη η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας
Συνεχής η αξιολόγηση της μεταρρύθμισης της ΤΑ από την Κυβέρνηση
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Καρούσος