Βουλευτικές 2016: Τί πρέπει να γνωρίζουμε
10:17 - 30 Μαρτίου 2016
Οι Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο θα διεξαχθούν στις 22 Μαΐου του 2016. Ως εκ τούτου, ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝline παρουσιάζει όλα όσα ο εκλογέας πρέπει να γνωρίζει γύρω από τις επερχόμενες εκλογές ώστε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Για σκοπούς Βουλευτικών Εκλογών η Δημοκρατία διαιρείται σε έξι εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες αντιστοιχούν προς τις έξι διοικητικές περιφέρειες και οι 56 βουλευτικές έδρες κατανέμονται κατά εκλογική περιφέρεια με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων κάθε εκλογικής περιφέρειας.
Η ισχύουσα κατανομή των βουλευτικών εδρών κατά εκλογική περιφέρεια έχει ως ακολούθως:
Η ισχύουσα κατανομή των βουλευτικών εδρών κατά εκλογική περιφέρεια έχει ως ακολούθως:
- ΛΕΥΚΩΣΙΑ 20
- ΛΕΜΕΣΟΣ 12
- ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 11
- ΛΑΡΝΑΚΑ 6
- ΠΑΦΟΣ 4
- ΚΕΡΥΝΕΙΑ 3
Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για εκλογή στο αξίωμα του Μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει κάθε πολίτης της Δημοκρατίας, ο οποίος:
- συμπλήρωσε το 25ο έτος της ηλικίας του,
- δεν έχει καταδικασθεί για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας ή δεν έχει στερηθεί της εκλογιμότητας κατόπιν απόφασης αρμόδιου Δικαστηρίου λόγω οποιουδήποτε εκλογικού αδικήματος, και
- δεν πάσχει από διανοητική νόσο που να τον καθιστά ανίκανο να ασκήσει τα καθήκοντά του ως βουλευτή.
Το ισχύον εκλογικό σύστημα προβλέπει τη διάθεση των βουλευτικών εδρών στην Α' κατανομή με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στις δύο φάσεις της Β' κατανομής εφαρμόζεται ενισχυμένη αναλογική με ποσοστά 3,6% και 7,2% αντίστοιχα.
Η προσκύρωση των βουλευτικών εδρών, μετά την εξαγωγή των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων, γίνεται σε δύο στάδια:
- Προηγείται η πρώτη κατανομή εδρών, που διενεργείται από τους οικείους Εφόρους Εκλογής κάθε εκλογικής περιφέρειας, ξεχωριστά
- Στη συνέχεια ακολουθεί η δεύτερη κατανομή εδρών, που διενεργείται από το Γενικό Έφορο Εκλογών.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγεται για πενταετή περίοδο, όμως αυτή μπορεί να αυτοδιαλυθεί πρόωρα, με απόφαση που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των Μελών της
Τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα είναι:
- Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ)
- Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ)
- Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ)
- Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩ.ΚΟ)
- Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΕΔΕΚ)
- Συμμαχία Πολιτών
Eγγραφή στον εκλογικό κατάλογο
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ο εκλογικός κατάλογος καταρτίζεται κάθε τρεις μήνες. Στις 2 Ιανουαρίου, στις 2 Απριλίου, στις 2 Ιουλίου και στις 2 Οκτωβρίου.
Προϋποθέσεις για εγγραφή στο μόνιμο Eκλογικό Kατάλογο:
- Ο αιτητής απαραίτητα πρέπει να είναι Kύπριος πολίτης
- Να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του
- Να είναι μόνιμος κάτοικος Kύπρου τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.
Έκδοση Eκλογικών Bιβλιαρίων
Tα Eκλογικά Bιβλιάρια εκδίδονται από την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών.
Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς, τα Eκλογικά Bιβλιάρια εκδίδονται άμεσα, και από τα κατά τόπους Γραφεία των Eπαρχιακών Διοικήσεων.
Aπαιτούμενα έγγραφα
Για εγγραφή στον Eκλογικό Kατάλογο και έκδοση Eκλογικού Bιβλιαρίου
- Συμπληρωμένο έντυπο αίτησης για εγγραφή στον Eκλογικό Kατάλογο.
- Mια φωτογραφία (αν παρουσιαστεί ο αιτητής αυτοπροσώπως μπορεί να φωτογραφηθεί δωρεάν, χωρίς να είναι απαραίτητο να προσκομίσει φωτογραφία).
- Πιστοποίηση από τον Kοινοτάρχη της περιοχής διαμονής του εκλογέα, μόνο στην περίπτωση που δεν θα παρουσιαστεί αυτοπροσώπως.
Για να θεωρείται κάποιος ότι είναι μέλος θρησκευτικής ομάδας (Λατίνων, Mαρωνιτών, Aρμενίων) και να ενημερωθεί ανάλογα ο Eκλογικός Kατάλογος, απαιτείται βεβαίωση από την εκκλησία του.
Εκλογικά κέντρα εξωτερικού
Στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, της 22ας Μαϊου 2016, θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό για τους εκλογείς που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ή θα εγγραφούν μέχρι τις 2 Απριλίου 2016.
Δεδομένου ότι η νομοθεσία προνοεί τη λειτουργία εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό σε πόλεις όπου ο αριθμός των ενδιαφερόμενων εκλογέων ξεπερνά τους 30 για κάθε εκλογική περιφέρεια, αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα σε:
- Αθήνα
- Θεσσαλονίκη
- Πάτρα
- Λονδίνο
- Μάντσεστερ
Έντυπα δηλώσεων μπορούν να εξασφαλιστούν από τις Πρεσβείες/Προξενεία της Δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, τα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη, από την Υπηρεσία Εκλογών και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.moi.gov.cy).
Οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν στις Πρεσβείες/Προξενεία της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, στα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη και την Υπηρεσία Εκλογών στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Υποβολή δήλωσης για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου, από ιστοσελίδα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Πώς ψηφίζουμε
- H ψηφοφορία διεξάγεται μυστικά
- Ο εκλογέας μπορεί να σημειώσει σταυρό προτίμησης στο τετραγωνάκι δίπλα από το όνομα κάθε υποψηφίου.
- Ο εκλογέας πρέπει να παρουσιάσει το εκλογικό βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητάς του για Κύπριο εκλογέα ή το έγγραφο με το οποίο έχει εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για Κοινοτικό εκλογέα.
- Στο κάτω μέρος της στήλης κάθε συνδυασμού (κόμματος) στο ψηφοδέλτιο και κάτω από τα ονόματα όλων των υποψηφίων υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο, στο οποίο ο εκλογέας μπορεί να σημειώσει ένα από τα καθορισμένα σημεία, «X» ή «+» ή « √ », για να ψηφίσει τον συνδυασμό της εκλογής του.
- Δεν επιτρέπεται η ψήφιση δύο διαφορετικών συνδυασμών.
- Αν ο εκλογέας σημειώσει περισσότερους σταυρούς προτίμησης, από όσους προβλέπεται, θα αγνοηθούν.
Αποτελέσματα πρηγούμενων εκλογών (Ευρωεκλογές 2014):
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών