Το προφίλ του αεροπειρατή με τα «καλύμματα τηλεφώνου»

Ο αεροπειρατής, που αναστάτωσε την Τρίτη την Κύπρο και την έθεσε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, είναι ο  59χρονος Seif El Din Mustafa από την Αίγυπτο. 
 
Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρίνα Παράσχου, με την οποία έχουν τέσσερα παιδιά. Η μια τους κόρη έχασε τη ζωή της σε τροχαίο  πριν από 10 χρόνια στη Λάρνακα σε ηλικία 17 ετών.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ανάμιξη με τις αιγυπτιακή αντιπολίτευση.
 
Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, πρόκειται περί ψυχολογικά ασταθούς προσώπου, το οποίο απειλούσε να ανατινάξει το αεροπλάνο της Egypt Air στο αεροδρόμιο Λάρνακας. 
 
Ωστόσο, δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά, ούτε στην κατοχή του υπόπτου, ούτε και στο αεροσκάφος ενώ τα κίνητρα του δράστη δεν φαίνεται να έχουν την οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι τα «εκρηκτικά» ήταν καλύμματα κινητών τηλεφώνων.
 
Τα κίνητρα του αεροπειρατή δεν στηρίζονται σε λογικά επιχειρήματα καθώς ήθελε να παραδώσει φάκελο σε τέως σύζυγό του, κυπριακής καταγωγής, η οποία μετέβη στο αεροδρόμιο για να συνομιλήσει μαζί του. Ζήτησε επίσης εκπροσώπους της ΕΕ για να λάβει διαβεβαιώσεις για θέματα που, όπως είπε ο Υπουργός, δεν στέκονταν στη λογική.
 
Ζήτησε επίσης, μια φορά, την απελευθέρωση γυναικών που είναι κρατούμενες στην Αίγυπτο, όμως δεν επανέλαβε το αίτημα, ενώ έθετε συνεχώς νέα αιτήματα. «Δεν είχαν συνοχή, ούτε λογική τα αιτήματα που έθετε, για να ληφθούν σοβαρά υπόψη», σχολίασε ο ΥΠΕΞ Ιωάννης  Κασουλίδης.
 
Οι κυπριακές αρχές λειτούργησαν σε πλήρη συνεργασία με την Κυβέρνηση της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση του περιστατικού ενώ στην επιχείρηση συνέβαλαν οι αιγυπτιακές αρχές ενώ δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 μετέφεραν στην Κύπρο δύο αποστολές, οι οποίες ωστόσο δεν χρειάστηκε να συμβάλουν. Στη μια αποστολή βρίσκονταν κομάντος των Αιγυπτιακών Δυνάμεων ενώ στην άλλη επέβαιναν Αιγύπτιοι διαπραγματευτές. 
 
Η κυπριακή πλευρά πείσθηκε να επιτρέψει την προσγείωσή του αεροπλάνου, καθώς τα καύσιμά του δεν επαρκούσαν για άλλο προορισμό.
 
Λίγο πριν τη λήξη του επεισοδίου ο αεροπειρατής απείλησε ότι θα ανατιναχθεί, αν δεν εφοδιαστεί το αεροπλάνο με καύσιμα και αναχωρήσει με κατεύθυνση την Κωνσταντινούπολη. Παρόλα αυτά, οι διαπραγματευτικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησαν αμέσως ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
 
Μόλις κατέβηκαν οι δύο τελευταίοι Βρετανοί επιβάτες από τη σκάλα του αεροσκάφους, ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας, αλλά συνελήφθη από την Αστυνομία.
 
 
 

Δειτε Επισης

Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους