Σούλτς: Στήριξη της λύσης μέσα από τον προϋπολογισμό του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υποσχέθηκε την Τετάρτη να στηρίξει την επίλυση του Κυπριακού και μέσα από τον προϋπολογισμό του θεσμικού οργάνου, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
 
Μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε το πρωί, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, με τον Ειδικό Σύμβουλό του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στο νησί, ο κ. Σουλτς συνάντησε τον κ. Έιντε για να συζητήσουν για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα στις διαπραγματεύσεις, καθώς και για τα ανοιχτά ζητήματα. «Είμαι και εγώ αισιόδοξος» δήλωσε αμέσως μετά, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι ποτέ υπεραισιόδοξος. «Υπάρχει τώρα μια πραγματικά η ευκαιρία για ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός» πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά του ο κ. Έιντε ευχαρίστησε τον κ. Σουλτς για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των άλλων θεσμικών οργάνων. «Προσπαθούμε επίσης να διασφαλίσουμε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της λύσης» είπε.
 
Προβαίνοντας σε μια αξιολόγηση των επαφών του κατά τις δύο τελευταίες ημέρες στο νησί, ο κ. Σούλτς ανέφερε ότι «υπάρχει ελπίδα, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, υπάρχει μια ευκαιρία τώρα». Πρόσθεσε ότι απομένουν πολλά να γίνουν και ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα».
 
Ο Πρόεδρος Σουλτς είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Έιντε για τις επαφές του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ακιντζί. Πρόσθεσε ότι «είμαι εδώ για να υποστηρίξω οποιονδήποτε θέλει να εργαστεί για τη λύση» ώστε να καταλήξουμε εν ευθέτω χρόνω σε μια επανενωμένη Κύπρο, πλήρες μέλος της ΕΕ, ως μια ολοκληρωμένη χώρα.
 
Συμπλήρωσε ότι εγγυήθηκε στον ΟΗΕ την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ είπε ότι και άλλα θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη στηρίζουν τις συνομιλίες σε πολύ συγκεκριμένους τομείς.
 
 

Δειτε Επισης

Α. Βαφεάδης: Ύψιστη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση
Απαισιόδοξη η Αννίτα για το Κυπριακό-«Δεν βλέπω, προς το παρόν, κάτι θετικό»
Παράνομη επίσκεψη Βρετανού βουλευτή στο κατεχόμενο Βαρώσι
Προκλητικός Γκιουλέρ-«Δικαιολογημένη και αναγκαία η εισβολή στην Κύπρο»
Γ. Παναγιώτου: Τα μαθήματα εμπεδώθηκαν ώστε τα εγκλήματα να μην επαναληφθούν
Μ. Δαμιανός: Παρά τις δυσκολίες δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για λύση
Α. Γρηγορίου: Εργαζόμαστε για τερματισμό κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας
Μ. Χαρτσιώτης: Αποτελεί υποχρέωσή μας να δικαιώσουμε τη θυσία όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας
K. Λετυμπιώτης: Αγώνας καθημερινός και αδιάλειπτος για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Πρόεδρος της Βουλής για απόπειρα κατά του Τραμπ: Δεν χωρούν τρομοκρατικές ενέργειες σε δημοκρατίες