Σούλτς: Στήριξη της λύσης μέσα από τον προϋπολογισμό του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υποσχέθηκε την Τετάρτη να στηρίξει την επίλυση του Κυπριακού και μέσα από τον προϋπολογισμό του θεσμικού οργάνου, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
 
Μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε το πρωί, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, με τον Ειδικό Σύμβουλό του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στο νησί, ο κ. Σουλτς συνάντησε τον κ. Έιντε για να συζητήσουν για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα στις διαπραγματεύσεις, καθώς και για τα ανοιχτά ζητήματα. «Είμαι και εγώ αισιόδοξος» δήλωσε αμέσως μετά, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι ποτέ υπεραισιόδοξος. «Υπάρχει τώρα μια πραγματικά η ευκαιρία για ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός» πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά του ο κ. Έιντε ευχαρίστησε τον κ. Σουλτς για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των άλλων θεσμικών οργάνων. «Προσπαθούμε επίσης να διασφαλίσουμε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της λύσης» είπε.
 
Προβαίνοντας σε μια αξιολόγηση των επαφών του κατά τις δύο τελευταίες ημέρες στο νησί, ο κ. Σούλτς ανέφερε ότι «υπάρχει ελπίδα, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, υπάρχει μια ευκαιρία τώρα». Πρόσθεσε ότι απομένουν πολλά να γίνουν και ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα».
 
Ο Πρόεδρος Σουλτς είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Έιντε για τις επαφές του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ακιντζί. Πρόσθεσε ότι «είμαι εδώ για να υποστηρίξω οποιονδήποτε θέλει να εργαστεί για τη λύση» ώστε να καταλήξουμε εν ευθέτω χρόνω σε μια επανενωμένη Κύπρο, πλήρες μέλος της ΕΕ, ως μια ολοκληρωμένη χώρα.
 
Συμπλήρωσε ότι εγγυήθηκε στον ΟΗΕ την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ είπε ότι και άλλα θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη στηρίζουν τις συνομιλίες σε πολύ συγκεκριμένους τομείς.
 
 

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»