Αεροπειρατής Λάρνακας: Για τα μάτια της Μαρίνας και των παιδιών του…
14:41 - 30 Μαρτίου 2016
Επιμένει στην θέση του ότι την αεροπειρατεία την έκαμε γιατί έχει να δει 24 χρόνια τα παιδιά και την πρώην γυναίκα του ο 59χρονος Seifel-Din Moustafa-Eman. Ο Eman προέβαλε ακόμα και άλλους ισχυρισμούς σχετικά με την το τι τον ώθησε στο να διαπράξει την χθεσινή αεροπειρατεία οι οποίοι και διερευνώνται από την αστυνομία.
Ο Αιγύπτιος παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε εναντίον του 8ήμερο διάταγμα προσωποκράτησης. Εναντίον του διερευνώνται υποθέσεις πειρατείας, παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών, απαγωγής προσώπων με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό, απειλή βιαιοπραγίας, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης με εκρηκτικές ύλες, απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις και αδικήματα κατά παράβαση του περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας Νόμου.
Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης από μαρτυρία που εξασφαλίστηκε περίπου 15 λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας, ο ύποπτος σηκώθηκε από τη θέση του και πήγε στο πίσω μέρος του αεροπλάνου όπου υπέδειξε σε μέλος του πληρώματος μια άσπρη ζώνη που φορούσε γύρω από τη μέση του, στην οποία υπήρχαν κυλινδρικοί ράβδοι μέσα σε θήκες.
Από την κάτω πλευρά της ζώνης, διαφαίνονταν καλώδια τα οποία κατέληγαν σε τηλεχειριστήριο που κρατούσε στο χέρι του ο ύποπτος, ο οποίος ζήτησε και παρέλαβε από τους επιβάτες και όλα τα μέλη του πληρώματος τα διαβατήρια τους. Στη συνέχεια έδωσε δύο σημειώματα σε μέλος του πληρώματος και ζήτησε να μεταφερθεί το μήνυμα στο πιλότο ότι είναι αεροπειρατής και να ήθελε να προσγειωθούν σε αεροδρόμιο της Τουρκίας, της Ελλάδας ή της Κύπρου με προτίμηση τη Κύπρο.
Μάλιστα σε μήνυμα του που έγραφε στο ένα σημείωμα, ανέφερε στον πιλότο ότι εάν αντιλαμβανόταν πως το αεροσκάφος προσγειωνόταν σε αιγυπτιακό έδαφος, θα το ανατίναζε αμέσως.
Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο ύποπτος επέτρεψε να κατέβουν από το αεροπλάνο οι γυναίκες και τα παιδιά ασχέτως υπηκοότητας, όσοι επιβάτες είχαν αιγυπτιακά διαβατήρια και τα μέλη του πληρώματος που ταξίδευαν ως επιβάτες.
Λίγο μετά τις 10.30 ο ύποπτος παρέδωσε φάκελο όπου αναγραφόταν τα στοιχεία γυναίκας με κυπριακό ονοματεπώνυμο που αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν η πρώην σύζυγος του. Μέσα στο φάκελο υπήρχε επιστολή με την οποία ο ύποπτος απαιτούσε την απελευθέρωση 63 αντιφρονούντων γυναικών που κρατούνταν σε φυλακές της Αιγύπτου. Ακόμα γύρω στις 11.30 ο ύποπτος επέτρεψε σε τρία μέλη του πληρώματος να αποβιβαστούν από το αεροσκάφος.
Σε κάποια στιγμή ο ύποπτος ζήτησε να παραδοθεί επιστολή την πρώην σύζυγο του που είναι Κύπρια και μένει στην περιοχή Ορόκλινης, ενώ από εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι αυτός ήταν παντρεμένος με τη κύπρια υπήκοο με την οποίαν είχαν χωρίσει.
Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο σταδιακά επιτεύχθηκε η απελευθέρωση όλων των ομήρων ενώ λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι ο ύποπτος προσπάθησε να διαφύγει βορειοδυτικά του αεροδρομίου Λάρνακας. Μέλη της ΜΜΑΔ τον συνέλαβαν για το αυτόφωρο αδίκημα της αεροπειρατείας και σε σωματική έρευνα που του έγινε δεν εντοπίστηκαν στην κατοχή του εκρηκτικά ή οποιοδήποτε άλλο παράνομο αντικείμενο.
Ο ύποπτος προέβη σε θεληματική κατάθεση στην οποία παραδέχτηκε τα αδικήματα και προέβαλε διάφορους ισχυρισμούς που διερευνώνται από την Αστυνομία.
Όταν το αυτοκίνητο της Αστυνομίας που θα μετέφερε τον ύποπτο στην Λευκωσία, πέρασε μπροστά από τους δημοσιογράφους και τους κινηματογραφιστές που βρίσκονταν έξω από το κτίριο του Δικαστηρίου, αυτός σήκωσε το δεξί του χέρι και έκανε το σήμα της νίκης.