Έτσι διαχειρίστηκαν την αεροπειρατεία οι 5 υπουργοί

Το παρασκήνιο από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της χθεσινής αεροπειρατείας στη Λάρνακα, μετέφερε, μιλώντας στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online,  o Επικεφαλής του Κέντρου, Όμηρος Μαυρομάτης.
 
Όπως ανέφερε, ήταν η πρώτη φορά που το Κέντρο επανδρώθηκε από τόσους υπουργούς, οι οποίοι διαχειρίστηκαν μια τέτοια κρίση για έξι και πλέον ώρες. Συνήθως, πρόσθεσε, γίνονται συσκέψεις και δίνονται οδηγίες για τη διαχείριση καταστάσεων.  Υπενθυμίζεται ότι στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων βρίσκονταν οι Υπουργοί Εξωτερικών,  Ιωάννης Κασουλίδης, Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου και Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.
 
Ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε ότι μόλις έγινε γνωστό ότι το αεροσκάφος ερχόταν στην Κύπρο, αμέσως ενεργοποιήθηκε το σχέδιο δράσης ΑΣΠΙΔΑ, το οποίο αφορά τρομοκρατικές ενέργειες και άλλα συμβάντα όπως αεροπειρατείες.  Βάσει αυτού του σχεδίου, συνέρχεται το Εθνικό Κέντρο Κρίσεων, του οποίου προΐστανται οι πέντε υπουργοί που προαναφέρθηκαν.  Αμέσως ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.  Μη γνωρίζοντας στην αρχή περί τίνος ακριβώς πρόκειται, υπήρχε αναβρασμός και όλοι ήταν προετοιμασμένοι για πάν ενδεχόμενο, ενώ υπήρχε και εναλλακτικό σχέδιο Β’ για άλλη δράση σε περίπτωση που η κατάσταση έπαιρνε άλλη τροπή. «Για μεγάλο διάστημα επικρατούσε αγωνία ανάμεσα στους υπουργούς για την κατάσταση, μέχρι που διαφάνηκε ότι δεν υπήρχε θέμα τρομοκρατίας, αλλά επρόκειτο για προσωπική υπόθεση του αεροπειρατή», τόνισε ο κ. Μαυρομμάτης. «Αντιληφθήκαμε τότε», πρόσθεσε, «ότι το θέμα μπορούσε να επιλυθεί ειρηνικά».

 

Παρών και ο Αιγύπτιος Πρέσβης

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομμάτη, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων έφτασε από νωρίς και ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο,  και παρακολουθούσε τις εξελίξεις. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε από νωρίς επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Σίσι, ο οποίος με πάσα μυστικότητα ζήτησε άδεια και απέστειλε στην Κύπρο ένα αεροσκάφους τύπου C130 κομάντος για να εμπλακούν. Εφόσον κρινόταν σκόπιμο, κάτι που εκ των υστέρων διαφάνηκε ότι δεν χρειαζόταν.
 
Την ίδια ώρα, o Επικεφαλής του Κέντρου ανέλαβε το κομμάτι της επικοινωνίας με τις Πρεσβείες των χωρών, από τις οποίες κατάγονται οι διάφοροι επιβάτες του αεροσκάφους.  Ο κ. Μαυρομμάτης συνομιλούσε συνεχώς με τις πρεσβείες, ενημερώνοντας τις για τις εξελίξεις.
 

 
Άλλα δύο κέντρα της αστυνομίας
Την ίδια, η αστυνομία είχε στήσει τα δικά της κέντρα κρίσεων στη Λευκωσία και στον Πύργο Ελέγχου της Λάρνακας, στο οποίο βρίσκονταν οι διαπραγματευτές που συνομιλούσαν με τον αεροπειρατή. 

Δειτε Επισης

Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους