Φωτιές άναψε το νερό

 “Διακρατική συμφωνία σχετική με την προμήθεια και διαχείριση των υδάτινων πόρων μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας και της 'τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρο'” είναι η επίσημη ονομασία της συμφωνίας που υπογράφηκε χθες στην Άγκυρα μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου και του “πρωθυπουργού”, Ομέρ Καλιοντζού, ο οποίος επιστρέφοντας χθες βράδυ στα κατεχόμενα δήλωσε κατηγορηματικά πως η διαχείριση του νερού θα ανήκει στο ψευδοκράτος.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του χθες βράδυ στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο κ. Καλιοντζού είπε πως το νερό που θα έρθει από την Τουρκία θα τύχει εκμετάλλευσης σε συνεργασία του “δημοσίου” με τον ιδιωτικό τομέα με το μοντέλο του ΜΟΤ και στην διοίκηση της εταιρείας που θα κερδίσει τον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί θα υπάρχει εκπρόσωπος των “δημάρχων”. Ο έλεγχος των φυσικών υδάτινων πηγών και η διαχείρισή τους, που ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα σημεία, όπως είπε, θα ανήκει στην “κυβέρνηση”.
 
Πολλά κείμενα είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά σε αυτό που έχουν καταλήξει και υπογράψει δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι η διαχείριση του νερού θα ανήκει στην “ΤΔΒΚ”, όπως ανέφερε το ψευδοκράτος. Από δω και στο εξής, συνέχισε, η “κυβέρνηση” θα αρχίσει να ελέγχει τους τοπικούς υδάτινους πόρους παρατηρώντας ότι λόγω της ξηρασίας οι υπόγειες πηγές έχουν αλλοιωθεί με αλμυρό νερό ή αποξηραθεί.
 
Στην επίσκεψή του, η πρώτη εδώ και οκτώ μήνες που ανέλαβε την “πρωθυπουργία”, ο κ. Καλιοντζού ανέφερε ότι αντικρίστηκε με ειλικρίνεια και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον, ενώ είχε την ευκαιρία με τον κ. Νταβούτογλου να έχουν μια μακρά συνομιλία για θέματα που απασχολούν το ψευδοκράτος. Συζήτησαν σημείωσε, και το θέμα του οικονομικού πρωτοκόλλου με λεπτομέρεια και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να υπογραφεί.
 
Συζήτησαν ακόμη, είπε, για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και ο Αχμέτ Νταβούτογλου επαναβεβαίωσε την στήριξη της Τουρκίας στην διαδικασία. Και αυτό το θέμα, πρόσθεσε, το νερό ήρθε στην ατζέντα και στάθηκαν στο ότι πρέπει να αξιολογείται ως “νερό της ειρήνης”.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί ο κ. Καλιοντζού είπε ότι θα ετοιμασθεί το συμβόλαιο με το οποίο θα βγουν σε διεθνή – όπως σημείωσε - διαγωνισμό και θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τον έλεγχο των υπόγειων υδάτινων πηγών. “Αυτό το συμβόλαιο θα είναι ανάλογα με τις δικές μας προϋποθέσεις. Ίσως μπορούμε να προβούμε σε ενέργειες ώστε και η τοπική βιομηχανία μπορεί να λάβει μέρος σε κάποιο βαθμό σε αυτό το συμβόλαιο. Όλα αυτά θα τα επαναξιολογήσουμε με την Τουρκική Δημοκρατία και θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα”.
 
Ερωτηθείς πότε θα φτάσει το νερό στα σπίτια, απάντησε ότι μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού “το Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας βρίσκεται εδώ και οι αγωγοί έχουν τοποθετηθεί. Όταν είναι έτοιμοι, το νερό θα αρχίσει να φτάνει στα σπίτια”. Το συντομότερο, ανέφερε, το σχετικό με την συμφωνία “νομοσχέδιο” θα ετοιμασθεί και θα σταλεί στην “βουλή” για έγκριση.
 
Σε ερώτηση πότε θα υπογραφεί το οικονομικό πρωτόκολλο με την Άγκυρα, ο Ομέρ Καλιοντζού είπε ότι πριν μεταβεί στην Άγκυρα είχαν διαβιβάσει τις απόψεις του στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία θα τις μελετήσει και θα δώσει τη δική της απάντηση.
 
Στο μεταξύ, την δήλωση εκ μέρους του ΑΚΕΛ ότι η υπογραφή της συμφωνίας για το νερό “δεν μας δεσμεύει” κλήθηκε να σχολιάσει και ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα της Κίπρις ποστασί ανέφερε ότι ενώ υπογραφόταν η συμφωνία αυτή στην Άγκυρα η δήλωση εκ μέρους του ΑΚΕΛ ότι “η υπογραφή για το νερό είναι θέμα της ομόσπονδης Κύπρου και πως σε περίπτωση που η τ/κ πλευρά επιμείνει όπως η συγκεκριμένη συμφωνία ισχύει και μετά την λύση, μπορεί να κολλήσει τις διαπραγματεύσεις” ήταν “άνευ νοήματος”, όπως είπε. “Το τί είναι δεσμευτικό ή όχι δεν είναι κάτι που ξεκαθαρίζεται από ανακοινώσεις κομμάτων. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιες διεθνείς συμφωνίας θα δεσμεύουν ή όχι το κράτος της Ενωμένης Κύπρου”.
 
Γιατί να δεσμεύει δηλαδή το ομόσπονδο κράτος, διερωτήθηκε, “πού βλάπτει;”. Ανέφερε επίσης ότι οι δυο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να καταρτίσουν κατάλογο με τις διεθνείς συμφωνίες που θα τους δεσμεύουν. Με τον Δημήτρη Χριστόφια, συνέχισε, είχαν συζητήσει το θέμα του νερού και είχαν καταλήξει ότι αυτό θα ήταν στην αρμοδιότητα της ομόσπονδης κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν θυμάται να υπήρξε στάση του ΑΚΕΛ ενάντια στο θέμα του νερού. Δεν είναι σωστό αυτή τη στιγμή να γίνει συζήτηση για το ποιες διεθνείς συμφωνίες θα είναι δεσμευτικές ή μη, ούτε χρειάζεται η υπερβολή.
 
Την συμφωνία των 23 σημείων δημοσιεύει αυτούσια σε δύο σελίδες η εφημερίδα Κίπρις. Ως στόχος περιγράφεται με την επίτευξη της εκμετάλλευσης και διαχείρισης με εποικοδομητικό και δραστικό τρόπο του νερού που θα προμηθεύεται, η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τις ανάγκες του ψευδοκράτους σε πόσιμο και αρδευτικό νερό και επεξεργασίας λυμάτων, με βάση τα διεθνή πρότυπα και βασικές αρχές σεβασμού του περιβάλλοντος. Στην συμφωνία περιγράφονται τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας, του ψευδοκράτους, η διαχείριση και εκμετάλλευση του νερού, η τιμολόγηση, το μοντέλο ΜΟΤ που θα ακολουθηθεί, τα οικονομικά ζητήματα (πληρωμή φόρων, ΦΠΑ κτλ), η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής μέχρι την εφαρμογή της συμφωνίας κ.α.
 
 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις