Ένας Κύπριος στην ελίτ του παγκόσμιου στίβου

Για όλους τους αθλητές στίβου που ετοιμάζονται για την Ολυμπιάδα του Ρίο, αυτή η περίοδος περιλαμβάνει δουλειά. Πολλή και σκληρή δουλειά. Ο Απόστολος Παρέλλης δεν αποτελεί εξαίρεση. Προετοιμάστηκε για ενάμιση μήνα στην Πορτογαλία, γύρισε λίγο καιρό στην Κύπρο, έκανε 62.95μ στην Ελλάδα και τώρα φεύγει για Πορτογαλία, μέχρι τις αρχές Μαΐου όταν ξεκινάει η σειρά των Diamond League (πέρσι ήταν σε τρεις αγώνες της σειράς).
 
- Στο Ρίο θα είσαι;
Έτσι πιστεύω. Το όριο ήταν αρχικά 66 μέτρα, τώρα πήγε 65μ. Έχω ρίξει 65.04μ, πέρσι τον Μάρτιο. Οι επιδόσεις μετράνε από Μάιο όμως, έτσι τυπικά δεν έχω το όριο. Στο Ρίο θα πάνε 32 αθλητές. Εάν δεν πιάσουν 32 το όριο, θα μετρήσει η κατάταξη των δύο τελευταίων χρόνων. Τώρα είμαι Νο22 (σ.σ. Νο11 για φέτος). Οι αθλητές που ρίχνουν πιο μακριά από μένα έχουν πάρει το όριο ή είναι πιο πάνω. Δεν νομίζω να βρεθούν δέκα να με ξεπεράσουν. Όμως, ποτέ δεν είσαι σίγουρος, έτσι θα κυνηγήσω το όριο.

 
- Σκέφτεσαι τους Ολυμπιακούς;
Σίγουρα έχω όνειρο να μπω στον τελικό, κάτι που στερήθηκα για επτά εκατοστά στο Λονδίνο και με στεναχώρησε πολύ, όμως πρώτα θέλω να πάρω το όριο.

 
- Αυτή την περίοδο πως είσαι;
Αρκετά φορτωμένος από την προετοιμασία. Έριξα 62.95μ στην Αθήνα και μπορούσα καλύτερα, όμως οι συνθήκες αγώνα δεν ήταν καλές. Ταλαιπωρούμε από μια ίωση αυτές τις ημέρες. Μετά τον αγώνα στο ΓΣΠ (25/3) δεν θα ξαναμπώ στη βαλβίδα, πριν τον Μάιο.

 
- Γιατί πας στο εξωτερικό για προετοιμασία;
Συγκεντρώνεσαι καλύτερα. Είναι και πιο καλές οι συνθήκες. Όσο είχε χειμώνα εδώ, ήμασταν στη Νότιο Αφρική που ήταν καλοκαίρι. Τώρα πάμε σε ένα πολύ καλό προπονητικό κέντρο το οποίο είναι πιστοποιημένο από την IAAF.

 
- Πόσοι είστε στο γκρουπ;
Εγώ με τον Σταθελάκο και την Σκεύη Θεοδώρου και προπονητή τον Γιώργο Γεωργιάδη.

 
- Πρέπει να είναι δαπανηρό να προετοιμάζεσαι τόσο καιρό εκτός Κύπρου…
Είναι αλλά μας καλύπτει ο ΚΟΑ με τον σχεδιασμό υψηλού αθλητισμού. Είναι αρκετό το κονδύλι, εάν όμως εξαντληθεί θα μας στηρίξει η Ομοσπονδία.

 
- Τα Diamond League έχουν λεφτά;
Ανάλογα με τη θέση που θα έρθεις. Μόνο οι δύο πρώτες έχουν σοβαρά λεφτά. Οι άλλες απλά σου καλύπτουν τα ταξιδιωτικά έξοδα. Είναι σημαντικό όμως να βρίσκεσαι εκεί, με τους 8-10 κορυφαίους του κόσμου. Συναγωνίζεσαι διαρκώς τους μεγάλους, βελτιώνεσαι και μαθαίνεις πως θα τους αντιμετωπίσεις.

 
- Πως μπήκες σ’ αυτό το κλαμπ;
Χάρη στην μάνατζέρ μου, Βαλεντίνα Φεντούσινα, με την οποία συνεργάζομαι από πέρσι. Υπήρξε αθλήτρια. Αυτή με βοήθησε να πάρω και χορηγία από την NIKE International. Και να βρεθώ σε μεγάλους αγώνες. Και το 2012 έριχνα 65μ, προσπάθησα, όμως δεν με καλούσαν πουθενά.
 
- Στο Πανευρωπαϊκό θα πας;
Ναι. Θέλω να μπω στον τελικό και γιατί όχι στην 8αδα. Είναι πολύ ψηλό το επίπεδο διότι στο δίσκο οι πλείστοι καλοί αθλητές είναι Ευρωπαίοι.

 
«Έχω όνειρο να μπω στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που στερήθηκα για επτά εκατοστά στο Λονδίνο και με στεναχώρησε πολύ, όμως πρώτα θέλω να πάρω το όριο».
 
«Μέχρι το 2017 και βλέπουμε»
- Είσαι σχεδόν 31. Πως βλέπεις το μέλλον;
Θα αγωνιστώ άλλον ένα χρόνο. Θέλω μετάλλιο στους Μεσογειακούς. Μετά όλα είναι ανοικτά.

 
- Ηλικιακά, για το άθλημά σου, δεν είσαι μεγάλος…
Όχι, έχω χρόνια. Ακόμα και στην επόμενη Ολυμπιάδα (2020) μπορώ να πάω. Θα δούμε του χρόνου όμως.

 
- Τι σκέφτεσαι;
Πρέπει να βρω στήριξη. Ίσως καταφέρω να μπω σε ένα πρόγραμμα επαγγελματικής αποκατάστασης του κράτους. Νομίζω με την έκτη θέση στον κόσμο θα μπορούσα. Αν δεν βρω υποστήριξη, το πιο πιθανό είναι ν’ ακολουθήσω μια δουλειά –όπως η μηχανική αυτοκινήτων- που να εξασφαλίζει ένα εισόδημα για εμένα και την οικογένεια μου.

 
- Τώρα δεν αρκούν τα χρήματα;
Εντάξει είμαστε, δουλεύει και η γυναίκα μου, περνάμε. Είναι όμως διαφορετικό να έχεις μια σταθερή δουλειά, από το να περιμένεις επιδοτήσεις και κονδύλια.

 
- Πόσο άλλαξε η ζωή σου με τον ερχομό της κόρης σου;
Πάρα πολύ, προς το καλύτερο. Μας έφερε μεγάλη χαρά.

 
- Δεν νιώθεις άσχημα που λείπεις από το σπίτι πολύ καιρό;
Είναι ένα θέμα αυτό, προσπαθώ να μην στεναχωριέμαι. Φυσικά ακόμα εννιά μηνών είναι, η απουσία θα είναι πιο δύσκολη όταν μεγαλώσει και θα μιλάει κιόλας.

 
- Έχεις σπουδάσει;
Mechanical Engineering στο Πανεπιστήμιο Frederick. O πατέρας μου έχει συνεργείο, όπου δουλεύει και ο αδελφός μου τώρα. Πέρασα και εγώ απ’ εκεί, όμως πλέον είμαι επαγγελματίας αθλητής.

 
- Τρέχεις στο ράλι ακόμα;
Όχι, λόγω χρόνου. Αν και θα το ήθελα. Κυρίως σε Ράλι Σπριντ έτρεχα, μόνο τρία κανονικά ράλι έχω κάνει.

 
«Φίλαθλος, όχι οπαδός»
- Μπορούσες να είχες ξεπεταχτεί νωρίτερα;
Ναι όμως οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Ήμουν φοιτητής, έκανα μόνο μια προπόνηση την ημέρα στην οποία συνδύαζα και βάρη και βολές. Δεν γίνεται. Μετά το 2012 το είδα επαγγελματικά. Πριν ήταν σαν χόμπι.

 
- Έφτασες κοντά σε διακρίσεις, τις οποίες στερήθηκες λόγω ατυχιών. Γενικά, θεωρείς τον εαυτό σου άτυχο;
Πραγματικά δεν θυμάμαι έναν αγώνα που να πω στάθηκα τυχερός. Αντιθέτως, μπορώ να θυμηθώ πολλούς που ήμουν άτυχος. Από το Λονδίνο το 2012 που έμεινα εκτός τελικού για επτά εκατοστά, μέχρι Κοινοπολιτειακούς και Γυμνασιάδα όπου ήμουν τέταρτος. Ακόμα και πέρσι στο Παγκόσμιο, το χάλκινο κρίθηκε στα 65.18μ, επίδοση που… είχα. Μπορώ να θυμηθώ πολλά, άστο.

 
- Άλλα σπορ παρακολουθείς;
Όποτε έχω χρόνο, εάν είμαι στην Κύπρο. Λίγες φορές προλαβαίνω να πάω στο γήπεδο. Πήγα στα τελευταία παιχνίδια της Εθνικής και στους αγώνες Champions League του ΑΠΟΕΛ και της Ανόρθωσης παλαιότερα. Έχω δει ευρωπαϊκά και στην Ελλάδα και στο Μόναχο, όπου είναι ο γιατρός μου ο κ. Χανς-Βίλεμ Μίλερ, που δούλευε και στην Μπάγερν μέχρι πέρσι και βρίσκαμε εισιτήρια για την Allianz Arena.

 
- Άρα είσαι φίλαθλος, όχι οπαδός κάποιας ομάδας;
Όπως το λες. Μου αρέσει το ποδόσφαιρο και παρακολουθώ μεγάλους αγώνες ανεξαιρέτως ομάδας. Αναλόγως και τι θέλει η παρέα. Για παράδειγμα, με τον Κυριάκο (σ.σ. Ιωάννου) πηγαίναμε και βλέπαμε την ΑΕΛ.

 
- Συμμετέχοντας σε μεγάλους αγώνες συναντάς και σπουδαίους αθλητές. Θα βγάλεις φωτογραφία μαζί τους;
Μόνο με τον Πιοτρ Μαλαχόφσκι (σ.σ. Πολωνός δισκοβόλος, παγκόσμιος πρωταθλητής και αργυρός στο Πεκίνο) έβγαλα στην Ολυμπιάδα. Και με τον Αλέκνα (σ.σ. δύο φορές Χρυσός Ολυμπιονίκης της δισκοβολίας) μπορούσα να βγάλω αλλά δεν το έκανα και φυσικά με τον Γιουσέιν Μπολτ, που τον είδα αρκετές φορές. Πάμε και στον ίδιο γιατρό, στο Μόναχο. Την πρώτη φορά κάθισε δίπλα μου και δεν τον κατάλαβα επειδή φόραγε ένα περίεργο καπέλο.

 
- Πως είναι από κοντά;
Προσιτός και όχι μόνο με τους αθλητές που τον προσεγγίζουν στην προθέρμανση για μια φωτογραφία. Τον έχω δει να κυκλοφορεί στο δρόμο, στο Μόναχο, και σταμάταγε για να φωτογραφηθεί με τον κόσμο.

 
- Τελικά έβγαλες φωτογραφία μαζί του;
Όχι. Ίσως μια άλλη φορά.