Αυτή είναι η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία στην Λεμεσό
10:16 - 28 Μαρτίου 2016
Αυτές τις μέρες ομάδα επαγγελματιών του τουρισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι ειδικεύονται στις ταξιδιωτικές διευθετήσεις για άτομα με κινητικές ή άλλες δυσκολίες, φιλοξενούνται από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού. Οι ξένοι καλεσμένοι θέλουν να ενημερωθούν για τις υφιστάμενες υποδομές και τις προοπτικές που υπάρχουν στη Λεμεσό, τουλάχιστον, στον τομέα του προσβάσιμου τουρισμού. Πρόσφατα, σε συνέντευξη Τύπου, στην παρουσία των δέκα ξένων επαγγελματιών του τουρισμού, ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Τώνης Αντωνίου, ανέφερε ότι προκειμένου να καταστεί η Λεμεσός ένας προορισμός φιλικός σε επισκέπτες με κινητικές και άλλες δυσκολίες, διοργανώνεται τον προσεχή Απρίλιο σεμινάριο με τίτλο «Προσβάσιμη Λεμεσός». Στόχος της διοργάνωσης είναι η επιμόρφωση των υπαλλήλων της τουριστικής βιομηχανίας για τους τρόπους εξυπηρέτησης της ειδικής αυτής ομάδας επισκεπτών και η παράθεση απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Σημειώνεται ότι κονδύλι ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία εξασφάλισε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αειφόρος Κινητικότητα». Το ποσό προορίζεται να επενδυθεί σε έργα και δράσεις, ώστε η Λεμεσός να καταστεί προορισμός φιλικός σε επισκέπτες με κινητικές και άλλες δυσκολίες. Το πρόγραμμα, που έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια, αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι και αφορά στην αναβάθμιση των μέσων συγκοινωνίας, με νέες ποδηλατικές και άλλες διαδρομές, τοποθέτηση ηλεκτρονικών ενημερωτικών πινακίδων σε λεωφορεία και στάσεις λεωφορείων, τοποθέτηση ηχητικών σημάτων σε διαβάσεις, διευκολύνσεις για άτομα με προβλήματα κινητικότητας στην παραλία και αλλού.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΤ, Ηρόδοτος Ηροδότου, επισημαίνει ότι ο οργανισμός δίνει μεγάλη σημασία στον τομέα του προσβάσιμου τουρισμού και επενδύει σε αυτόν, ενώ υπογραμμίζει τα σημαντικά οικονομικά οφέλη στον τόπο μας από την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Επιπρόσθετα, ο «προσβάσιμος τουρισμός» έχει ως σταθερή βάση για την προώθησή του την ιστορία, την παράδοση και τις ομορφιές του νησιού μας, αλλά και την κυπριακή φιλοξενία, παράγοντες που έχουν καταστήσει την Κύπρο επιτυχημένο τουριστικό προορισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2015 εξυπηρετήθηκαν στα δύο αεροδρόμιά μας πέραν των 55 χιλιάδων ταξιδιωτών που παρουσίαζαν κάποιας μορφής αναπηρία ή κάποιο κινητικό πρόβλημα.
ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ
Τρία χρόνια πριν από την υποσχόμενη ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού, η Επιτροπή Προσβάσιμου Τουρισμού Κύπρου και ο πρόεδρός της, Χρύσης Μιχαηλίδης, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο του Μίλτου Παπαδόπουλου (δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού), προχώρησαν σε μια πρώτη δειγματοληπτική μελέτη μέρους του παραλιακού μετώπου και του Δημόσιου Κήπου με στόχο τον εντοπισμό σημείων που παρεμποδίζουν ή θέτουν σε κίνδυνο τη διακίνηση των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και άλλων προσώπων με κινητικά προβλήματα, π.χ. ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, μητέρες με παιδικά καροτσάκια και άλλοι. Πάντως, από διάφορες μελέτες/έρευνες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί πως, δυστυχώς, στο αναβαθμισμένο κέντρο της Λεμεσού, πλείστοι χώροι είναι αφιλόξενοι μέχρι εχθρικοί για τα άτομα με αναπηρίες. Επίσης, οι υποδομές πρόσβασης και διακίνησης στα κυβερνητικά κτίρια είναι από ελλιπείς μέχρι ανύπαρκτες. Οι ράμπες, όπου υπάρχουν, δεν πληρούν τις προδιαγραφές, οι ανελκυστήρες σπανίζουν και οι τουαλέτες είναι δυσπρόσιτες και ακατάλληλες. Ως αποτέλεσμα, τα ΑμεΑ δεν μπορούν να επισκεφτούν κτίρια που προσφέρουν βασικές υπηρεσίες του κράτους και που στο κάτω-κάτω θα έπρεπε να ήταν τα πρώτα που να πληρούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε. για πρόσβαση αυτών των ατόμων.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις
• Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού: Στην κεντρική είσοδο υπάρχει μια υποτυπώδης ράμπα, η οποία δεν πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για ασφαλή χρήση από ΑμΕΑ.
• Τροχονομία: Δεν υπάρχει ανελκυστήρας.
• Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού: Πρόσβαση από την πίσω μεριά του κτιρίου, όμως με μια ακατάλληλη ράμπα και πόρτα εισόδου. Ανύπαρκτος ο ανελκυστήρας. Δεν υπάρχει τουαλέτα για ΑμεΑ, παρά μόνο μία σημείωση που παραπέμπει στα δημοτικά αποχωρητήρια της πλατείας.
• Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού: Χωρίς ανελκυστήρα και απότομη κλίση ράμπας. Δεν υπάρχει τουαλέτα για ΑμεΑ.
• Παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού: Πρόσβαση από την πίσω πλευρά, χωρίς στήριξη με κάγκελο. Δεν υπάρχει τουαλέτα για ΑμεΑ.
• Φόρος Εισοδήματος: Καμία πρόσβαση για ΑμεΑ με ράμπες. Ο ανελκυστήρας έχει πλάτος μόλις 50 εκατοστά και δεν χωράει αναπηρικό τροχοκάθισμα. Τουαλέτα δεν υπάρχει.
• Δημόσιος Κήπος Λεμεσού: Εδώ εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα ασφαλούς πρόσβασης και εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρία:
-Δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης για ανάπηρους περιμετρικά του Κήπου.
-Οι ράμπες στις καφετέριες του Κήπου είναι χωρίς την κατάλληλη κλίση και προστατευτικά κάγκελα.
-Ανατολικά δεν υπάρχει τουαλέτα αναπήρων, με αποτέλεσμα να πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση προς ανεύρεση τουαλέτας.
-Στον χώρο του Κηποθεάτρου δεν υπάρχουν θέσεις για άτομα με αναπηρία.
-Δεν υπάρχει πουθενά στον χώρο του Κήπου γραμμή για τυφλούς.
-Οι χώροι προς τα παιχνίδια δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι.
-Η νοτιοδυτική έξοδος προς τον παραλιακό δρόμο δεν είναι άνετη για τα άτομα με αναπηρίες.
• Ζωολογικός Κήπος:
-Τα υπερυψωμένα ξύλινα κιόσκια δεν έχουν κάποια ράμπα για πρόσβαση στους χώρους αυτούς.
-Κλειδωμένη η τουαλέτα αναπήρων, ενδεχομένως για λόγους καθαριότητας και ασφάλειας, με αποτέλεσμα ο ανάπηρος να μπαίνει στη διαδικασία αναζήτησης του υπεύθυνου για την ανεύρεση κλειδιού και η ανταπόκρισή τους εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα του υπαλλήλου, η οποία ενίοτε γίνεται με καθυστέρηση, ταλαιπωρώντας τα άτομα αυτά.
-Ανώμαλο κράσπεδο σε όλο τον χώρο του Ζωολογικού Κήπου, το οποίο προκαλεί συνεχείς κραδασμούς σε τροχοκαθίσματα και βρεφικά καρότσια όταν κινούνται στον χώρο, με αποτέλεσμα να είναι άβολη η διακίνηση αλλά και να υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν ζημιές τα αναπηρικά καθίσματα.